Večernji list - Hrvatska

Italija produljila izvanredno stanje do 15. listopada

Dobar primjer iz susjedstva kako se država bori s prirodnim katastrofa­ma

- Silvije Tomašević //RIM

Talijanski parlament usvojio je jučer prijedlog vlade lijevog centra premijera Giuseppea Contea o produžetku izvanredno­g stanja zbog koronaviru­sa do 15. listopada. Izvanredno stanje uvedeno je koncem siječnja s trajanjem do 31. srpnja, a sada je produljeno za još dva i pol mjeseca, a Conte je u parlamentu taj vladin prijedlog obrazložio činjenicom da “koronaviru­s i dalje kruži”.

Primjer mosta u Genovi

Produžetak izvanredno­g stanja je zakonom predviđen, kazao je Conte u parlamentu te naglasio da su od 2014. do danas proglašena 154 izvanredna stanja, od kojih su 84 i produljena. U Italiji se izvanredno stanje proglašava na šest mjeseci i produljuje prema potrebi.

Može biti proglašeno, što je i najčešće, samo za neku zonu ili neki grad pogođen prirodnim nepogodama kao što su potresi ili poplave (za Zagreb bi se, primjerice, proglasilo izvanredno stanje poslije potresa kako bi se dodatnim novcem iz proračuna i bez uobičajeni­h administra­tivnih zavrzlama moglo pristupiti obnovi zgrada). Izvanredno stanje je, primjerice, proglašeno zbog rušenja mosta u Genovi 2018. kako bi što prije bio sagrađen novi, koji će biti pušten u promet 3. kolovoza.

Conte je objasnio kako bi, da je izvanredno stanje zbog koronaviru­sa prestalo 31. srpnja, završio i učinak čak 38 odredbi donesenih u posljednji­h šest mjeseci. Prestala bi vrijediti odredba o uvođenju posebnih struktura za oboljele od koronaviru­sa, odredba o radu na daljinu, odredba o isplati mirovina s ranijim datumom kako bi se izbjegle eventualne gužve u poštanskim uredima itd., pa sve do odredbe koja omogućuje blokadu avionskih i drugih veza sa zemljama u kojima raste zaraza (trenutačno se u Italiju ne smije ući iz 16 zemalja) ili o početku školske godine u posebnim uvjetima (razmak od jednog metra među učenicima, kupnja klupa za jednog učenika).

Želja vlade da produlji izvanredno stanje, objasnio je Conte, nema nikakve veze s navodnom željom da se smanje slobode, za što je optužuje oporbeni desni centar, već jednostavn­o da se omogući daljnji rad uz donesene odredbe. Svojedobno je vlada desnog centra Silvija Berlusconi­ja, a nakon potresa u L’Aquili, donijela i produljiva­la izvanredno stanje, pa je taj zakonski instrument primjenjiv­ala i za mnoge druge operacije ubrzanja obnove starih ili gradnje novih objekata.

– Ne postoji vladina želja da se uvedu restriktiv­ne mjere i nema potrebe dramatizir­ati ili strahovati od ukidanja sloboda – kazao je Conte.

Istodobno je u jednoj od prostorija Senata održano tzv. savjetovan­je “negacionis­ta COVID-19” koje je organizira­o senator Lige

Armando Siri. Naziv savjetovan­ja bio je “COVID-19 u Italiji između informiran­ja, znanosti i prava”, a na njemu su, uz ostale, sudjeloval­i čelnik Lige Matteo Salvini, kritičar umjetnosti i parlamenta­rac Vittorio Sgarbi i tenor Andrea Bocelli. Svi su, dakako, bili bez

 ??  ?? GIUSEPPE CONTE Talijanski premijer trpi žestoke udarce s desnice zbog vođenja države u pandemiji koronaviru­sa
GIUSEPPE CONTE Talijanski premijer trpi žestoke udarce s desnice zbog vođenja države u pandemiji koronaviru­sa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia