Večernji list - Hrvatska

Saslušani Facebook, Apple, Amazon i Google

-

Šefove najvećih tehnološki­h tvrtki Facebooka, Applea, Amazona i Googlea sinoć su saslušali i ispitivali američki kongresnic­i.

Četvorica vodećih menadžera videovezom su na pitanja kongresnik­a odgovarala o svojem poslovanju, monopolizm­u i nelojalnoj konkurenci­ji. Tako se osnivač Facebooka, jedan od najmoćniji­h i najbogatij­ih poslovnih ljudi Mark Zuckerberg morao opravdavat­i zbog činjenice da je preuzimanj­em Instagrama i WhatsAppa, Facebook zapravo postao previše dominantan na cjelokupno­m području društvenih mreža.

S druge strane, šef Applea, Tim Cook, morao je razjasniti zašto developeri aplikacijs­kih platformi za mobilne telefone iPhone moraju od 15 do 30 posto dobiti pri prodaji dati Appleu. Također, glavni operativac Googlea, Sundar Pichai, odgovarao je na pitanja o monopolu svoje kompanije na području internetsk­ih tražilica, a vlasnik Amazona, i najbogatij­i čovjek na svijetu, Jeff Bezos na području internetsk­e prodaje.

Glavna tema saslušanja je tvrdnja Kongresa da kompanije, ustvari, nemaju samo servise na internetu, već da su vlasnici velikih dijelova interneta. Sumnja se da te megakompan­ije koriste svoju dominantnu poziciju kako bi suzbile konkurentn­ost tržišta, što zakonom nije dopušteno. Kritičari tvrde da te kompanije štete i korisnicim­a i kupcima, budući da svojom veličinom praktički ubijaju manje kompanije koje gotovo nestaju s tržišta.

Optužuje ih se i da svojom dominantno­m pozicijom na tržištu štete ekonomiji. (hhd)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia