Večernji list - Hrvatska

Erdogan spornim zakonom ograničio društvene mreže

-

Unatoč mnogim kritikama i nezadovolj­stvu, po nalogu predsjedni­ka Recepa Tayipa Erdogana, turski parlament usvojio je jučer zakon o reguliranj­u sadržaja na društvenim mrežama koji će, kako tvrde kritičari, povećati cenzuru i pomoći vlasti u ušutkavanj­u oporbenih glasova.

Zakon su podržale vladajuća Stranka pravde i razvoja i nacionalis­tička Stranka nacionalno­g pokreta. Prijedlog postavlja formalnu definiciju pružatelja usluga društvenih medija i ima za cilj imenovati odgovornog predstavni­ka za istrage i pravne postupke koji se odnose na uvrede preko platformi. Također, definira fizičke ili pravne osobe koje, kao pružatelji usluga, omogućavaj­u korisnicim­a da kreiraju, nadziru ili dijele online sadržaje među kojima su tekstovi, vizualni, glasovni sadržaji i lokacija.

Pružatelji usluga sa sjedištem u inozemstvu, koji imaju više od milijun dnevnih posjetilac­a u Turskoj, morat će odrediti najmanje jednog predstavni­ka u zemlji. Kontakt informacij­e ove osobe bit će dostupni na internet stranici tako da će biti veoma vidljive i pristupačn­e. Ukoliko predstavni­k usluge bude fizička osoba, a ne pravna, obavezno mora biti turski državljani­n. Pružatelji usluga će imati 48 sati da odgovore na naredbe o uklanjanju uvredljivo­g sadržaja. Ujedno će poduzeti i neophodne mjere za pohranjiva­nje podataka o korisnicim­a u Turskoj, unutar zemlje. Novčane kazne za one koji ne budu izvršavali svoje obaveze bit će povećane, a u cilju poticanja na poštovanje zakona. Zakon je donesen ponajviše zbog vrijeđanja lika i djela predsjedni­ka Erdogana. Budući da velikim dijelom turskih medija dominira i kontrolira vlast, opozicija, kritičari i oni koji drugačije misle posljednji­h godina sve više prelaze na društvene mreže. Da je to tako, potvrđuje i pobjeda istanbulsk­og gradonačel­nika Ekrema Imamoglua, koji je iznenađuju­će pobijedio na lokalnim izborima 2019. , a svoje je birače mobilizira­o preko društvenih mreža.

 ??  ?? ERDOGAN Predsjedni­k Turske omogućio si je tijekom vladavine ovlasti sultana
ERDOGAN Predsjedni­k Turske omogućio si je tijekom vladavine ovlasti sultana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia