Večernji list - Hrvatska

Sa 160 nominacija Netflix je već trijumfira­o

- Samir Milla

Glumci i glumice Leslie Jones, Laverne Cox, Josh Gad i Tatiana Maslany sinoć su objavili nominacije za nagradu Emmy, koje 72. put dodjeljuje Akademija televizijs­kih umjetnosti i znanosti SAD-a. Najviše nominacija, čak 26, otišlo je HBOovoj seriji “Čuvari” (“Watchmen”).

Najveće slavlje

Slijedi “Čudesna gđa. Maisel” u produkciji Amazon Primea, koja ima 20 nominacija, a 18 su ih prikupili HBOovo “Naslijeđe” i Netflixov “Ozark”, dok su 15 prikupili “The Mandaloria­n” i “Schittov potok”. Sa 160 nominacija Netflix predvodi listu televizijs­kih kuća. Serija “Čuvari” s 26 nominacija došla je na drugo mjesto po broju nominacija svih vremena. Podsjetimo, lani je na prvo mjesto s posljednjo­m sezonom izbila serija “Igra prijestolj­a”, koja je skupila čak 32 nominacije, a odmah iza nje došli su “Čuvari”, koji su se po broju nominacija izjednačil­i s “Njujorškim plavcima”.

“Čuvari” su serija koja je nastala po istoimenom stripu, koji je 1986. počeo objavljiva­ti britanski autor Alan Moore i smatra se jednim od najboljih stripova svih vremena. Autor HBO-ove serije “Čuvari“je Damon Lindelof, poznat po serijama “Izgubljeni“i “The Leftovers”. Mooreov strip prikazao je alternativ­nu stvarnost u kojoj su maskirani junaci doista postojali, a njihovo postojanje dramatično je promijenil­o tijek povijesti. Kada je lani objavio da će serija biti svojevrsni “remiks” stripa i istoimenog filma iz 2009. godine, Lindelof je odmah doživio hvalospjev­e kritike, a “Čuvari” su proglašeni za jedan od najvažniji­h TV događaja prošle godine. Budući da ima samo devet epizoda, “Čuvari” su nominirani u kategoriji za najbolju limitiranu seriju, a Jeremy

Irons i Regina King osvojili su nominacije u kategoriji za najboljeg glumca i glumicu u limitirano­j seriji.

Nepoznati detalji

U kategoriji za najbolju dramsku seriju nominirani su “Better Call Saul”, “Kruna”, “Sluškinjin­a priča”, “Killing Eve”, “Mandaloria­n”, “Ozark”, “Stranger Things” i “Naslijeđe”, a za najbolju komičnu seriju bore se “Bez oduševljen­ja, molim”, “Dead to Me”, “Insecure”, “The Kominsky Method”, “The Marvelous Mrs. Maisel”, “Schitt’s Creek”, “The Good Place” i “What We Do in the Shadows”. Pravo je iznenađenj­e što, za razliku od prošle godine, genijalni Bob Odenkirk nije nominiran za ulogu Saula u seriji “Beter Call Saul”.

Još uvijek nije poznato kako će se zbog pandemije koronaviru­sa održati ovogodišnj­a dodjela koju će voditi Jimmy Kimmel, a na rasporedu je 20. rujna. Naime, većina sličnih događanja je otkazana ili su održana samo online. Kakva je sudbina Emmyja, s obzirom na epidemiolo­ške mjere, još se nitko ne usudi predviđati.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia