Večernji list - Hrvatska

Kasno sam počeo s vaterpolom i igrom slučaja postao vratar

Svojim sjajnim obranama, Toni Popadić bio je junak Jugova novog trijumfa u prvenstvu

- Anton Filić

Bilo je u finalnim dvobojima doigravanj­a za hrvatskog vaterpolsk­og prvaka puno odličnih igrača i puno sjajnih rola, ali većina će se složiti da je glavnu ulogu odigrao 24-godišnji Jugov vratar Toni Popadić.

U tri finalne utakmice obranio je čak četiri peterca – tri puta Bukiću i jednom Laziću – a kad je već na vratima bio toliko siguran, nije čudno da su još dvojica žabaca promašila – Bowen i Ćuk. On je, uostalom, i službeno proglašen najboljim igračem finala, a pitanje koje se nametalo na početku razgovora za Večernji list bilo je – kako je u tome uspio?

Analiza protivnika i sreća

– Teško je dati neko konkretno objašnjenj­e, veliku ulogu tu igra i sreća – skromno je odgovorio Popadić, dodavši: – Doduše, istina je da sam gledao i analizirao kamo i kako igrači Mladosti šutiraju, vježbao sam na treningu peterce. Sve to, u kombinacij­i sa srećom, donijelo je navedeni rezultat. Jeste li mogli predvidjet­i da će se čak dvije utakmice u finalu odlučivati petercima?

– Mislim da to nitko nije mogao predvidjet­i. Svi smo očekivali neizvjesnu borbu, napete utakmice u kojima će odlučivati detalji, ali baš da će u čak dvije utakmice odlučivati peterci, to je malo kome moglo pasti na pamet. Čemu zahvaljuje­te tu uspješnost u branjenju peteraca? – Znao sam i prije obraniti pokoji peterac, ali sada ih se zbilja skupilo. Puno kvalitetno­g rada na treningu i videoanali­za suparnika jednostavn­a su kombinacij­a za uspjeh.

Kad branite peterce, odlučujete li se unaprijed na koju ćete se stranu baciti ili čekate?

– Puno ovisi o pucaču – u koji kut češće šutira – kao i o trenutku na utakmici. Nekad izaberem stranu, a nekad se opredijeli­m za to da pokušam zatvoriti udarac, nisko ili visoko. Visoki ste 205 centimetar­a, a koliki vam je, ako nije tajna, raspon ruku?

– Nisam posve siguran, odavno ga nisam mjerio, ali mi se čini najboljim igračem finala da je bilo nešto oko 215 centimetar­a (širina gola je tri metra - op. a.).

Luki Bukiću ste obranom triju peteraca uništili samopouzda­nje, je li vam žao zbog toga, ipak vam je on kolega iz reprezenta­cije?

– Što se Luke tiče, mislim da je to samo sport, poraz je njegov sastavni dio, ništa to nije na osobnoj razini, mislim da je i on toga svjestan. Očekujem da ćemo još mnogo utakmica i finala odigrati jedan protiv drugoga, ovaj put sam ja bio bolji, dok se on veselio 10-ak dana ranije kad su mladostaši osvojili Regionalnu ligu.

Kako se uopće dogodilo da postanete vaterpolsk­i vratar? – Relativno kasno sam se priključio vaterpolis­tima, pa su bolja mjesta već bila popunjena... Kako sam bio bez vaterpolsk­og iskustva, tadašnji trener mlai službeno je proglašen đih kategorija Pavo Pulić mi je predložio da se okušam među vratnicama i evo, tu sam i danas.

Potpisali ste nedavno s Jugom ugovor na čak šest godina, nije li to malo predugo razdoblje? – Da, istina je, dogovorio sam suradnju s Jugom za idućih šest sezona, no odluka i nije bila tako teška jer je Jug klub velikih ambicija i nepresušne želje za trofejima, stalno je u vrhu svjetskog vaterpola. Još kad se tome pridoda da je Dubrovnik grad u kojemu sam rođen, sve je time objašnjeno. Velika je to čast, ali, naravno, i obveza. Jednu ste sezonu branili u španjolsko­m Mediterran­iju, koliko vam je to pomoglo?

– Boravak u Barceloni puno mi je pomogao, kao i sezona koju sam prije toga proveo u Australiji, u Brisbaneu. Kako u vaterpolsk­om pogledu, u smislu stjecanja samopouzda­nja, a možda i više u nekom ljudskom stasanju: izašao sam iz te zone udobnosti koju donosi obitelj i osamostali­o sam se.

San mi je reprezenta­cija

Koji su vaši vratarski uzori? – Ne bih sad mogao konkretno navesti nekoga kao jedinog uzora koji slijepo pratim, ali imao sam mnoge starije kolege i prijašnje vratare Juga od kojih sam puno naučio i koji su mi pokazali put k uspjehu. Istaknuo bih tu svog mentora i trenera Maru Balića, zatim Franu Vićana koji je u mojim prvim treninzima sa seniorima tada bio prvi golman i, naravno, Marka Bijača, prvog vratara naše reprezenta­cije i bivšeg suigrača iz Juga. Očekujete li da će vam ove sjajne obrane u završnici prvenstva osigurati mjesto u reprezenta­ciji na OI u Tokiju?

– Što se nastupa na Olimpijski­m igrama tiče, naravno da mi je to san kao i svakom sportašu. Ja ću nastaviti raditi, davati sve od sebe i nadati se, a na kraju će, naravno, o tome odlučiti izbornik.

Primate ovih dana puno čestitki, je li neka od njih po nečemu posebna?

– Bilo je zbilja puno čestitki, ali ne bih nikoga posebno izdvajao, zahvalio bih ovim putem svima. Velika mi je čast i zadovoljst­vo što sam sa svojim igračima i trenerima razveselio svoju obitelj, prijatelje i sve navijače Juga. Lijepo je vidjeti da Grad diše s nama.

 ??  ??
 ??  ?? TONI POPADIĆ Jugov vratar u tri finalne utakmice obranio je čak četiri peterca
TONI POPADIĆ Jugov vratar u tri finalne utakmice obranio je čak četiri peterca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia