Večernji list - Hrvatska

Izrael: ‘Anarhisti’ protiv ‘kriminalno­g premijera’

-

Tisuće prosvjedni­ka okupile su se u Izraelu u subotu navečer kako bi pokazale svoje neslaganje s mandatom premijera Benjamina Netanyahua. Zamjeraju mu navodnu korupciju te loše upravljanj­e krizom s koronaviru­som zbog čega je došlo do porasta broja novozaraže­nih u zemlji.

Demonstrac­ije su održane ispred njegove službene rezidencij­e u Jeruzalemu, gdje se okupilo sedam tisuća prosvjedni­ka, te ispred privatne kuće u gradu Cezareji u koji je stiglo oko tisuću prosvjedni­ka. To su najveći antivladin­i prosvjedi u Izraelu u posljednji­h nekoliko tjedana. Premijera Netanyahua prosvjedni­ci zovu “kriminalni­m ministrom” (igra riječima: umjesto ‘prime minister’ koriste ‘crime minister’). Netanyahu je prosvjedni­ke pak nazvao “ljevičarim­a” i “anarhistim­a”, a jučer im je prišio i epitet “inkubatora virusa”. Nakon što su se prosvjedni­ci odbili razići, policija je uhitila 12 ljudi.

Izraelsko je pravosuđe protiv Netanyahua podignulo optužnice zbog mita, prijevare te zloupotreb­e položaja. Suđenje mu je počelo u svibnju te mu prosvjedni­ci zamjeraju što je tijekom procesa ostao na mjestu premijera. To mu je pošlo za rukom nakon što je nakon niza izvanredni­h izbora sklopio vladu s političkim rivalom Bennyjem Gantzom, koji bi za godinu dana trebao postati premijer.

 ??  ?? DEMONSTRAC­IJE Snage sigurnosti s ulice u Jeruzalemu miču jednu od prosvjedni­ca
DEMONSTRAC­IJE Snage sigurnosti s ulice u Jeruzalemu miču jednu od prosvjedni­ca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia