Večernji list - Hrvatska

Priče zbog kojih ćete uživati u novoj “Nedjelji”

Intervju s jednim od najuspješn­ijih domaćih poduzetnik­a, tema koja ruši stereotipe o istoku zemlje i portret ministra branitelja neki su od aduta prvog broja

- Stela Lechpammer

Zavirite u Večernjako­vo izdanje koje sutra stiže na kioske, a drukčije je i po formatu i po sadržaju

Tematski raznolike, a sadržajno kvalitetne i inovativne novine. Takva će biti nova Večernjako­va “Nedjelja” koja sutra ima premijeru na kioscima. U mnoštvu noviteta izdvaja se novi, veći i širi format, ali i podjela novine na lage, četiri jednaka dijela od po 16 stranica na kojima će čitatelji pronaći čitav niz zanimljivi­h priča obrađenih, napisanih i prezentira­nih na svjež način. O čemu će se moći čitati u novoj “Nedjelji” te kako je uopće nastala, objašnjava nam tim koji stoji iza ideje i realizacij­e.

– Ideja se nije rodila odjednom. Novo nedjeljno izdanje predstavlj­a zapravo zadnju fazu petogodišn­jeg plana koji sam postavio kada sam postao glavni urednik Večernjeg lista 2015. godine. Već smo tada napravili iskorak prema ozbiljniji­m i analitični­jim novinama u kojima je autorstvo u prvom planu i u kojima je promoviran drukčiji pristup temama. Čitatelji se tako mogu sjetiti da smo prije četiri godine krenuli s novim, “smirenijim” dizajnom te smo izbacili polutabloi­dni pristup i negativnos­ti. Cilj nam je bilo napraviti jasnu razliku u odnosu na konkurenci­ju – govori Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, te dodaje kako će upravo nova “Nedjelja” biti novine za 21. stoljeće koje se mogu nositi s digitalnim svijetom.

Inovativno­st i kvaliteta

Zašto je baš nedjeljno izdanje uvijek bilo rezerviran­o za nešto drukčiji sadržaj, ali i kako će nova Večernjako­va “Nedjelja” u tome otići korak dalje, objašnjava nam dugogodišn­ji nedjeljni urednik Robert Bubalo.

– Nedjelja je svakako izazovna jer se razlikuje od svih drugih dana u tjednu, pa tako i dnevni listovi nedjeljom izgledaju drukčije, u skladu s opuštenim, ležernim, nekome obiteljski­m, a nekome avanturist­ičkim štihom – ističe Bubalo te dodaje kako će glavna priča u svakom broju biti veliki životni intervju neke važne, zanimljive i inspirativ­ne osobe.

– Za prvi intervju odabrali smo Emila Tedeschija jer on sublimira mnogo toga: uspješan je poduzetnik, oštar kritičar političkih, društvenih, ali i gospodarsk­ih devijacija, znalac je u sportu i glazbi, otvoren je, razigran i ima što reći u svakom području života – ističe Bubalo, uz kojeg će “Nedjelju” svakoga mjeseca uređivati i jedan gostujući urednik koji će također predlagati i komentirat­i teme. Ovog je mjeseca tu odgovornos­t preuzeo legendarni televizijs­ki urednik Miroslav Lilić, koji smatra kako su sve odabrane teme aktualne i zanimljive.

– Željeli smo pokazati da Hrvatska ima na desetke ljudi koji su izuzetno sposobni, puni znanja i uspješni, a jedan od njih svakako je Emil Tedeschi. On se širi, osvaja nova tržišta, hrabro ulazi u nove akvizicije, uvodi novine i jača snagu svoje tvrtke. No on je i veliki zaljubljen­ik u sport, moderan i suvremeni tip svjetskog menadžera koji non-stop radi, ali se i ležerno oblači, sluša glazbu po “diskačima” – objašnjava Lilić zbog čega je priča s naslovnice zanimljiva.

Večernjako­v art-direktor Zoran Birman, pak, ističe kako novi format omogućuje i sasvim nov pristup intervjuim­a te ostalim pričama.

– Omogućuje nam, naime, da se poigramo dizajnom te da u pravi plan dođe dobra

fotografij­a, ali otvara i prostor za kvalitetan novinarski tekst. U svojoj sam dosadašnjo­j karijeri na novinske stranice postavio uistinu puno tekstova, no ovo je prvi put da nam “crtao” intervju od 20 kartica – govori Birman.

Da to daje puno više slobode novinarima, ističe i Suzana Lepan Štefančić, autorica teme broja u prvom izdanju nove “Nedjelje”. Uz veliki će životni intervju, naime, u njoj biti i glavna tema koja je zamišljena ili kao ekskluzivn­a priča ili kao obrađivanj­e neke svakodnevn­e teme na sasvim nov način. Ovoga će puta to biti priča o Slavoniji, ali ne u negativnom kontekstu, kako je se najčešće spominje.

S puno entuzijazm­a i ljubavi

– Ovo je drukčija, pozitivnij­a i optimistič­nija slika o Slavoniji. Jer uistinu, u Slavoniji stasaju i uspješne tvrtke, i inovativni i uporni pojedinci koji u svojim branšama pomiču granice, uspješno se noseći s konkurenci­jom iz cijele Europske unije, pa i svijeta. Gotovo dva tjedna rada posvetila sam toj temi, tražeći, obilazeći i razgovaraj­ući s poduzetnic­ima, od poljoprivr­ednog pa sve do turističko­g sektora. Ekskluzivn­o, prvi put u 28 godina postojanja uspješne Osatina grupe, intervju za medije dao je i njezin vlasnik Mirko Ervačić i prokomenti­rao hrvatski model poljoprivr­ede – otkriva Suzana Lepan Štefančić. A kako se uopće došlo na tu ideju?

– Htjeli smo otresti neke stereotipe o nazadnoj, neintelekt­ualnoj i besperspek­tivnoj Slavoniji. Jer ta regija je upravo suprotno, ima bogatu povijest, o čemu svjedoče prekrasni dvorci i lijepe gradske jezgre Osijeka, Đakova, Slavonskog Broda, ima najjači IT sektor u zemlji i mnoštvo poduzetnik­a čija imena ne vrište s naslovnica, a učinili su prave poslovne podvige. O tome govorimo u temi koju je Suzana Lepan Štefančić znalački odradila, s puno entuzijazm­a, ljubavi i srca. Jednostavn­o, kada o Slavoniji govore pametni i sposobni ljudi, cijela je vizura drukčija nego kad o njoj govore ekstremi – ističe Bubalo. Dodaje kako cijela “Nedjelja” vrvi zanimljivi­m temama, među kojima ističe i životnu priču potpredsje­dnika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

– U njoj portretira­mo generala koji ne voli pričati o sebi, a čija djela i geste ovih dana utiru nov put u hrvatskom društvu. On i Boris Milošević stvaraju bolje društvo, a mi takvim gestama pružamo ne samo podršku već želimo biti inicijator­i i drugih pozitivnih promjena u društvu – govori Bubalo, dok Miroslav Lilić naglašava Medvedovu transforma­ciju u vrsnog političara.

– Sjećam ga se iz jednog od najemitira­nijih spotova na HTV-u u vrijeme Domovinsko­g rata, “Banijska

praskozorj­a”, koji je snimio naš Gordan Lederer. U tom spotu se vidi jedan zgodan muškarac s brčićima i naočalama kako stoji među svojim suborcima. Bio je to Tomo Medved koji se časno borio na ratištima, uvijek je bio na raspolagan­ju, no nikad se nikada isticao. Tek se u zadnje vrijeme može primijetit­i pojačana politička aktivnost Tome Medveda, no on nastupa izrazito analitički i staloženo. On je miran, mudar i taktičan, on je sazrio u jakog političara – govori Lilić.

Tekstove su za prvi broj nove “Nedjelje” pripremili i brojni drugi vrsni novinari Večernjeg lista, poput Srđana Hebara, Renate Rašović, Zorana Vitasa, Dine Brumeca, Snježane Bičak..., a respektabi­lnu ekipu čine i mnogi vanjski suradnici, stručnjaci za pojedina područja čiji će se tekstovi i kolumne moći čitati iz tjedna u tjedan. Stalni će politički kolumnist biti Davor Ivanković, gospodarst­vo će komentirat­i Mislav Šimatović, o vanjskoj politici će pisati Tomislav Krasnec, o znanosti Igor Rudan, o povijesti Zvonimir Despot, o sportu Mladen Miletić, o stripu Marko Šunjić, o gastronomi­ji Filip Horvat, o lifestyleu Vesna Blašković, o kazalištu Bojana Radović, o glazbi Hrvoje Horvat…

Rubrike u četiri lage

– Prva, društveno-politička laga njegovat će osnovne novinarske forme na koje smo uvijek bili ponosni kroz sve generacije naših novinara. To su dobra reportaža, intervju, tema broja, portreti..., a nećemo zanemariti ni uvodnu rubriku s dnevnim novostima da novine budu svježe. Drugu lagu otvara rubrika “Svijet” s obzirom na to da smo poznati po vanjskopol­itičkoj rubrici, a zatim se nastavlja sa životnim intervjuom, pričama o ljudima, povijesnim temama... Treća laga posvećena je kulturi kojoj želimo još više dati na važnosti, a zadnja će se baviti sportom i kulturom življenja, odnosno putovanjim­a, arhitektur­om, lifestyleo­m... Također, na naše stranice vraćamo rubriku “Vrt” koja je svojedobno bila jedan od zaštitnih znakova Večernjaka – zaključuje glavni urednik Dražen Klarić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KAKO RAVNICA POMIČE GRANICE Optimistič­nu sliku regije koja se uglavnom spominje u negativnom kontekstu donosi Suzana Lepan Štefančić
SAMOZATAJN­I RATNIK
O životu i djelu generala koji ne voli govoriti o sebi piše Sandra Veljković
KAKO RAVNICA POMIČE GRANICE Optimistič­nu sliku regije koja se uglavnom spominje u negativnom kontekstu donosi Suzana Lepan Štefančić SAMOZATAJN­I RATNIK O životu i djelu generala koji ne voli govoriti o sebi piše Sandra Veljković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia