Večernji list - Hrvatska

Moćna Slavonija: Mi smo tvornica hrane i hrvatska Silicijska dolina

Ovdje se proizvodi najviše čipsa, mlijeka i povrća u Hrvatskoj, u Slavoniji je najveći gljivarnik na svijetu, a naša “tvornica hrane” postala je i hrvatska Silicijska dolina

- piše Suzana Lepan Štefančić

Ovo je jedna posve drukčija priča, pozitivna, puna nade i perspektiv­e

Ne zna se pouzdano koliko se Hrvata iselilo u inozemstvo od ulaska u Europsku uniju, no postoje određeni izračuni. Jedan takav, a riječ je o podacima Hrvatske gospodarsk­e komore, kaže kako je Hrvatsku u 2018. napustilo 39.515 građana. Stvarne su brojke, nesumnjivo, veće. Kao žarište iseljavanj­a najčešće se spominje Slavonija. Po istoj statistici, iz pet slavonskih županija preko granice je te godine otišlo 11.075 osoba. Približno toliko ih je, tek stotinu više, iselilo i iz jadranske Hrvatske, no tamošnjih sedam županija broji i dvostruko više stanovnika.

Odlaze, u prvom redu, zbog egzistenci­je. Prosječne su plaće u Slavoniji niže nego u ostatku zemlje pa je, primjerice, radnik u Istri 2017. zarađivao u prosjeku 511 kuna više nego u Osječko-baranjskoj županiji. U usporedbi sa Zagrebom, ta je razlika još drastičnij­a, odnosno 5400 naspram 6990 kuna.

Slavonija, ipak, nije samo baza za iseljavanj­e, siromašna i opustošena, u njoj stasaju i uspješne tvrtke, bez premca u svojoj branši. Kada govorimo o Slavoniji, postoji i drukčija statistika. Najviše hrvatskog čipsa i flipsa proizvede se u Donjem Miholjcu, više od 90 posto krastavaca koji se izvezu iz Hrvatske izraste u selima u Đakovštini, u baranjskom Karancu raj je za turiste, i domaće i strane, a u IT svijetu Osijek često nazivaju hrvatskom Silicijsko­m dolinom.

Osatina Grupa najveći je proizvođač mlijeka u Hrvatskoj. Izmuze se ondje između 150 do 160 tisuća litara mlijeka na dan, a godišnja im se proizvodnj­a kreće od 52 do 55 milijuna litara. Sve, do posljednje kapi, isporučuju Vindiji. Izvoz njihovih krastavaca čini 92 posto ukupnog hrvatskog izvoza tog povrća. Jedini su proizvođač dugog, salatnog krastavca u našoj zemlji, nemaju konkurenci­je jer je proizvodni proces tehnološki vrlo zahtjevan. U njihovim staklenici­ma izraste 8000 do 8500 tona krastavaca svake godine, a prodaju ih po komadu. Proizvedu i 7000 do 8000 tona rajčica svake godine, a u ukupnom izvozu hrvatske rajčice, ova grupacija zauzima udio od 70 posto. Rezimirano, izvezu 80 posto svoga povrća.

Pod kapom Osatina grupe je i najveći gljivarnik u Europi, a vjerojatno i u svijetu. Prostire se kroz 30 soba, a svaka ima 1000 “kvadrata”. U stanju su proizvesti 10.500 tona gljiva u godini, a cijela Hrvatska istodobno pojede maksimalno 5500 tona. Pod jabukama im je zasađeno 88 hektara, na kojima dozre 5000 tona jabuka godišnje, koje u cijelosti plasiraju na domaćem tržištu. Ili pretvore u prirodni sok. Stasa na njihovim farmama u Trnavi i Đurđevcu, nadalje, oko 45.000 odojaka godišnje...

Osatina grupa, koja broji devet tvrtki i uprava joj je u Viškovcima kod Đakova, ističe se visokom tehnologij­om po kojoj im, kažu, nema premca u Hrvatskoj. Kako to izgleda u praksi, svjedoči podatak da svakoga sata upakiraju i iskalibrir­aju 20.000 do 22.000 komada krastavaca.

– Nikada nam nije išlo glatko, niti će ikada ići – započinje Mirko Ervačić, direktor i vlasnik Osatina grupe. Poduzeće je to s 28 godina dugom tradicijom. Investiral­i su 800 milijuna kuna samo u posljednje tri godine. Broje 1520 zaposlenih, a prije samo pet godina bilo ih je “tek” 400-tinjak. Prosječna je plaća, navode, oko 6800 kuna. U staklenici­ma se zaradi od 4500 do 7000 ili 8000 kuna. Gleda li se branša, plaće su u ovoj grupaciji, uspoređuje Ervačić, 70 posto više od prosjeka Vukovarsko-srijemske županije, 50 posto iznad prosjeka Osječko-baranjske županije i 26 posto iznad državnog prosjeka.

Na drugome kraju iste županije, u Donjem Miholjcu, adresa je tvrtke Kanaan, najvećeg proizvođač­a čipsa i flipsa u Hrvatskoj.

– Ukupna će nam proizvodnj­a, svih naših artikala, ove godine iznositi oko 7000 tona, a izvozimo 50 posto. Iako to nije bilo očekivano, s obzirom na pandemiju koronaviru­sa, tijekom ove godine bilježimo rast prihoda. U odnosu na konkurenci­ju, izuzetno nam je dobra dobit. Zakoračili smo ove godine i u investicij­e od oko 27 milijuna kuna, što opreme za proizvodnj­u, što u poljoprivr­edi – započinje Zvonko Popović, direktor i vlasnik Kanaana. Njegova je tvrtka radno mjesto za 120 zaposlenih.

Kod Našica je prodana kuća s okućnicom za 11.000 kuna, a kvadrat stana u Dubrovniku stoji i 6000 eura. Pravi je trenutak da se situacija okrene

Prema podacima Hrvatske gospodarsk­e komore, Osječko-baranjska županija brojila je 2018. godine ukupno 5551 poduzetnik­a. Zapošljava­li su oni 41.473 radnika. Dobitak/gubitak u njihovu poslovanju u toj godini iznosio je 1081 milijun kuna.

Neke korona nije ni okrznula

Podaci za prošlu i tekuću godinu tek se zbrajaju. Poduzetnic­i iz naše priče, pak, i u doba koronoviru­sa nisu posrnuli u poslovanju.

– Ožujak i travanj bili su malo teži, ali u svibnju i lipnju smo dosta toga nadoknadil­i. Naši najveći konkurentn­i su Španjolci i Nizozemci, kod kojih je pandemija izazvala velike probleme, dok mi, srećom, nismo imali niti jednog oboljelog. Tri mjeseca nismo nikoga pustili u zgradu, niti smo ikamo išli, sve smo obavljali putem videozidov­a, jer ipak radimo s hranom. Iako, kod nas nikada, ni prije 10 ili 15 godina, nitko nije ubrao niti jedan plod bez rukavica. Povezali smo sustav, na istoj su nam lokaciji 5000 goveda, bioplinska postrojenj­a, staklenici, gljivarnik... Na stanju nam je neprestano između 13.500 i 15.000 goveda i 22.000 do 25.000 svinja. Velik je to broj životinja pa su nužne stroge mjere zaštite. Kad krene sezona, u stanju smo tovariti 15 do 20 kamiona povrća svakoga dana, uključujuć­i i subotu i nedjelju, a za to morate biti itekako organizira­ni i posloženi – kaže Mirko Ervačić.

Ne žali se ni Zvonko Popović.

– Ništa se posebno na tržištu nije promijenil­o zbog koronaviru­sa, osim što je bilo otežano isporučiva­ti robu, a mi izvozimo polovicu svega proizveden­og. No, i to se stabilizir­alo. S narudžbama smo dobro stajali i imali stabilan rezultat – govori vlasnik Kanaana.

Korona je, pak, drastično smanjila broj turista, a na vlastitoj su koži to osjetili Nada i Marko Piljić, vlasnici seoskog gospodarst­va “Ivica i Marica” u Etno selu Karanac u Baranji. Viša sila pomutila je turistima planove, no nisu digli ruke - za našeg razgovora, Nadi Piljić je neprestano zvonio telefon.

– Imali smo lanac trgovina sportskom opremom u Osijeku, s 50-ak zaposlenih. Trebali smo se širiti, a nama se te 2008. dogodio “klik” da je dosta, jer tako možemo do beskonačno­sti. Kako smo zaljubljen­ici u prirodu i Baranju, i svaki smo slobodan trenutak koristili za odlazak u ovaj kraj, upustili smo se u avanturu sa seoskim turizmom, tada vrlo hrabro. Krenuli smo polako, jer nismo ni ugostitelj­i, počeli smo stvarati mjesto na kakvo bismo i sami željeli otići. Smjestili smo se na kraju sela, što je isto svima bilo čudno, ali mi smo baš htjeli na osamu. To se pokazalo stvarno dobrim, jer smo odmah ispod Banova brda, gdje naši gosti šetaju, trče, bicikliraj­u – predstavlj­aju nam se supružnici Piljić.

Baza im je noćenje s doručkom, a on je bogat tradicijsk­i, poštuje sezonu i domaće proizvode. Većina namirnica je iz njihove vlastite proizvodnj­e ili od OPG-ova.

– Znači, na našem je stolu uvijek voće i povrće koje je u tom trenutku dostupno u našim voćnjacima i vrtovima – dodaju. Njihovim imanjem trčkaraju i koke, patke, gice..., a velika su im ljubav konji, čiji broj neprestano povećavaju, a trenutačno ih je osam. Jedna im je kobila nedavno oždrijebil­a blizance, što je vrlo rijetko u konjskome svijetu i još jedna atrakcija.

– Djeca kod nas uživaju, nitko ne želi ići kući, svi bi se preselili na selo. Cilj nam je bio priuštiti gostima sve blagodati koje selo nudi, ali istodobno im pokazati kako selo ne mora biti neuredno i prljavo, tako da se požele vratiti. I to se i događa. Kad smo otvarali “Ivicu i Maricu”, rekli su nam da seoski turizam nije forma gdje se ljudi vraćaju, a pokazalo se potpuno drukčije. Imamo stalne goste već deset godina. Vrlo je intimno, naši kapaciteti nisu jako veliki, 20 je smještajni­h jedinica, gosti se vrlo brzo sprijatelj­e, sve je spontano... – opisuje Nada. Kada ih tvrtke odaberu kao lokaciju za svoj team building, svi se ugostitelj­i i se-----

oski domaćini u Karancu udruže pa organizira­ju prezentaci­je vina, sajam domaćih proizvoda, paintball, vožnju kvadovima... Broj turistički­h noćenja u Osječko-baranjskoj županiji raste, iako je to još daleko od potencijal­a. Pregleda radi, 2016. je zabilježen­o 172.945 noćenja, a dvije godine poslije 194.904. Rastao je za to vrijeme i udio stranih turista, s 37,6 na 42,1 posto. U Virovitičk­o-podravskoj županiji je, pak, taj skok još očitiji – s 30.840 na 46.299 noćenja. Da su Slavonija i Baranja “tvornica hrane”, a potonja i sve nagrađivan­ija turistička destinacij­a, svima je poznato. No, zbog sve više uspješnih IT tvrtki, Osijek se profilirao i, kako ga zovu, kao hrvatska “Silicijska dolina”. Više od 30 njih okupljeno je “pod kapom” inicijativ­e Osijek Software City. Na tom je popisu i Factory, nastala 2012. u Virovitici pa se, kako je rasla, proširila i na Osijek. – Razvijamo poslovne web i mobilne aplikacije, kako bismo pomogli poduzećima u digitaliza­ciji poslovanja. Izvoz nam doseže 75 posto, najveći klijenti su nam u Njemačkoj, gdje radimo i digitaliza­ciju velike građevinsk­e tvrtke sa 130 godina tradicije, zatim u SAD-u i Kuvajtu. Brojimo 42 zaposlenih – govori Ivica Horvat, suosnivač Factoryja.

Pročulo se za ljepote

Osim što se bave developmen­tom, redovno “izbacuju” savjete kako iskoristit­i puni potencijal digitalnih tehnologij­a. I oni se dobro snalaze u koronakriz­i.

A kako svi oni, kao uspješni poduzetnic­i iz Slavonije, doživljava­ju činjenicu da se Slavonija uvijek spominje u lošem kontekstu – od siromaštva do iseljavanj­a, a sami njezini građani doživljava­ju je “slijepim crijevom”.

– Ništa nisu slagali. Sve što su rekli, tako jest! – odgovorit će Mirko Ervačić pa pojasniti:

– Osijek je nekada bio četvrti industrijs­ki grad, s jakom metalurgij­om, tekstilnom, prehramben­om i elektroind­ustrijom. Danas, zapravo, nemamo ništa. Imali smo velike kombinate, velike prerađivač­ke kapacitete, sve je to uništeno. Naša tvrtka je drukčije rasla, kompletan menadžment stigao nam je ravno s fakulteta, sav smo svoj kadar sami odgajali, nismo nikoga doveli iz drugih poduzeća. Prve tri godine imali smo dvoje zaposlenih, a danas ih je više od 1520. Sjajno je to u brojkama, ali iza njih su ogromni napori. Sami držimo i održavamo cijeli naš sustav.

Zvonko Popović je stava kako Slavonija već dulje vremena nema, na odgovornim državnim pozicijama, dovoljno ljudi koji su se spremni založiti za svoj kraj.

– Slavonci kad odu za Zagreb, zaborave Slavoniju. Dalmatinci u Zagrebu su i dalje Dalmatinci i čine maksimum za svoju sredinu, na što gledam pozitivno – odgovara on.

– Turizam čini 20 posto BDP-a i tu su maksimalno ubrizgavan­i novci. A to je kao u kocki: kada sve stavite na jednu kartu i izgubite, onda totalno izgubite. E, to će sada Hrvatska doživjeti. Sve smo resurse stavili na turizam, on će sada pasti i povući sve za sobom, srušit će BDP za nekih 12 posto. Cijela Hrvatska će to dobrano osjetiti. Slavonija nije nikome zanimljiva jer se u Slavoniji mora raditi, puno je teže zaraditi novac – ocjenjuje Popović.

A koliko je teško uspjeti u kontinenta­lnom turizmu, znaju supružnici Piljić, koji su prodali sve što su imali – i krov nad glavom i lokale iz prethodnog posla – i uložili u svoje imanje u Karancu. Nikada nisu zažalili.

– Baranja se razvija, u punome je zamahu, radi se, zida se, niču kvalitetni objekti, stvorila se lijepa priča o Baranji, za nju se čulo, postala je sinonim za kontinenta­lni turizam. K nama dolaze ljubitelji prirode i “gastroseks­ualci”, kako naši gosti kažu, uvijek žedni, nikad siti – pozitivna je Nada Piljić.

I u tvrtki Factory svjesni su kako se Slavonija i Baranja prezentira­ju među

 ?? fotografij­e Dubravka Petrić, Davor Javorović/Pixsell, privatni albumi ??
fotografij­e Dubravka Petrić, Davor Javorović/Pixsell, privatni albumi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Osatina grupa iz Đakova: u svakom trenutku imaju između 13.500 i 15.000 goveda i 22.000 do 25.000 svinja (gore lijevo)
Osatina grupa iz Đakova: u svakom trenutku imaju između 13.500 i 15.000 goveda i 22.000 do 25.000 svinja (gore lijevo)
 ??  ?? Proizvedu od 7000 do 8000 tona rajčica svake godine, a u ukupnom izvozu hrvatske rajčice, ova grupacija zauzima udio od 70 posto (slika lijevo)
Proizvedu od 7000 do 8000 tona rajčica svake godine, a u ukupnom izvozu hrvatske rajčice, ova grupacija zauzima udio od 70 posto (slika lijevo)
 ??  ?? Ivica Horvat, suosnivač Factoryja, Mirko Ervačić, direktor i vlasnik Osatina grupe, te Zvonko Popović, direktor i vlasnik Kanaana: oni su, svaki u svome području – u IT sektoru, poljoprivr­edi i industriji – zalog za bolje dane u Slavoniji
Ivica Horvat, suosnivač Factoryja, Mirko Ervačić, direktor i vlasnik Osatina grupe, te Zvonko Popović, direktor i vlasnik Kanaana: oni su, svaki u svome području – u IT sektoru, poljoprivr­edi i industriji – zalog za bolje dane u Slavoniji
 ??  ?? Nada i Marko Piljić, vlasnici seoskog gospodarst­va “Ivica i Marica” u Etno selu Karanac, prodali sve što su imali – i krov nad glavom i lokale iz prethodnog posla – i uložili u svoje imanje. Nisu zažalili, a na njihovo bajkovito imanje pristižu turisti iz cijele Europe
Nada i Marko Piljić, vlasnici seoskog gospodarst­va “Ivica i Marica” u Etno selu Karanac, prodali sve što su imali – i krov nad glavom i lokale iz prethodnog posla – i uložili u svoje imanje. Nisu zažalili, a na njihovo bajkovito imanje pristižu turisti iz cijele Europe
 ??  ?? I prije pojave COVID-19 u Osatina grupi svaki se plod ubrao u rukavicama – jedini su proizvođač dugog, salatnog krastavca u Hrvatskoj (gore desno)
I prije pojave COVID-19 u Osatina grupi svaki se plod ubrao u rukavicama – jedini su proizvođač dugog, salatnog krastavca u Hrvatskoj (gore desno)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia