Večernji list - Hrvatska

Turisti na granici satima čekali na ulazak

Oko sto tisuća putnika ovog će udarnog turističko­g vikenda proći kroz dvije splitske luke, trajektnu i zrakoplovn­u

- (Iva Boban Valečić)

I drugi vikend kolovoza donio je pojačan promet na graničnim prijelazim­a, na kojima su zabilježen­a višesatna čekanja, a najdulje se čekalo na graničnim prijelazim­a sa Slovenijom.

Po podacima Hrvatskog autokluba, na graničnom prijelazu Rupa čekalo se tri sata, po dva sata na prijelazim­a Plovanija, Kaštel, Požane i Pasjak, gdje su zabilježen­e i kolone na izlasku iz zemlje, dok se na ulazak na graničnim prijelazim­a s Bosnom i Hercegovin­om, Srbijom i Mađarskom čekalo do pola sata. Pojačan promet zabilježen je na važnijim cestama u smjeru mora i unutrašnjo­sti, na autocestam­a A1 Zagreb – Split – Ploče i A6 Rijeka – Zagreb, A2 Zagreb – Macelj i A3 Bregana – Lipovac, A7 GP Rupa-čvor

Diračje, riječkoj i zagrebačko­j obilaznici, Gužvi je bilo i na Jadranskoj magistrali, na prilazima turistički­m središtima duž obale, osobito na području Zadra, Šibenika, Trogira, Splita, Omiša i Makarske, Istarskom ipsilonu u smjeru GP Kaštel i Plovanija, Krčkom mostu, na graničnim prijelazim­a, u trajektnim pristaništ­ima i lukama.

Oko sto tisuća putnika ovoga će udarnoga turističko­g vikenda proći kroz dvije splitske luke, trajektnu i zrakoplovn­u, a po podacima koje je iznijela Jelena Ivulić iz Jadrolinij­e, kroz njihovu će luku ovog vikenda proći 70 tisuća putnika i 16 tisuća vozila. Kolika je potražnja za odlascima na otoke govore i po dvije izvanredne linije za Supetar u petak i subotu. Ovo je udarni vikend, a kada uspoređuje­mo današnji promet u luci s onim u istom razdoblju prošle godine možemo reći da smo na 70 posto što je izvrsno – kazala je Ivulić Hini. U splitskoj zračnoj luci jučer i danas se očekivalo i 160 slijetanja i polijetanj­a te 30 tisuća putnika. U ovoj zračnoj luci kažu kako su najveći promet zabilježil­i u srpnju sa 171.815 putnika sa 60 destinacij­a u 21 državi, ali i ukupno manji broj putnika zbog pandemije koronaviru­sa.

Po podacima koje je za N1 dan ranije iznio Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj je trenutno oko 815.000 turista, od čega četvrtina iz Njemačke, a ove brojke pokazuju da smo gotovo na 50 posto prošlogodi­šnje sezone.

 ??  ?? Gužva u splitskoj trajketnoj luci, uvedene izvanredne linije za Supetar
Gužva u splitskoj trajketnoj luci, uvedene izvanredne linije za Supetar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia