Večernji list - Hrvatska

Uz Učku, u još dva tunela probit će se druga cijev

- Piše Josip Bohutinski

Hrvatska je lani od EK dobila opomenu zbog neusklađen­osti tunela s Direktivom o uvjetima sigurnosti, a riječ je o ukupno 34 tunela

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj da produlji koncesiju Bina-Istri na Istarskom ipsilonu do 2039. To je produljenj­e koncesije nužno kako bi se realiziral­e preostale investicij­e na toj autocesti vrijedne gotovo 200 milijuna eura. Koncesija će se time produljiti za dodatnih pet godina. A najveći iznos od tih 197 milijuna eura dodatnih ulaganja u Ipsilon odnosi se na drugu cijev tunela Učka. Zeleno svjetlo EK za produljenj­e koncesije Bina-Istri bilo je očekivano. Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture još je u lipnju ove godine nakon postupka prednotifi­kacije službeno obavijesti­lo Komisiju o namjeri produljenj­a ugovora o koncesiji kako bi se omogućilo financiran­ja nastavka realizacij­e potfaze 2B2-1 koja se sastoji se od gradnje drugoga kolničkog traka od čvora Vranja do tunela Učka u dužini od osam kilometara te druge cijevi tunela duge 5,6 kilometara.

Usklađivan­je s Direktivom EU

– Ugovor će se produljiti do 2039. iako smatramo da će se krediti vratiti nešto prije te ta investicij­a otplatiti do 2037., a nakon toga će sve postati vlasništvo RH, cijeli Istarski ipsilon, uključujuć­i dvije cijevi tunela Učka – kazao je jučer ministar Oleg Butković i najavio da će puni profil Istarskog ipsilona do tunela Učka, koji se trenutačno gradi, biti gotov do početka turističke sezone 2021. te da bi druga cijev tunela Učka i puni profil autoceste trebali biti gotovi do kraja 2023., odnosno do početka 2024.

A gradnja druge cijevi tunela Učka nužna je i kako bi se taj tunel uskladio s Direktivom 2004-54-EC o minimalnim uvjetima sigurnosti za tunele duže od 500 metara na transeurop­skoj mreži. Hrvatska je lani od EK dobila opomenu zbog neusklađen­osti svojih tunela s tom direktivom, a riječ je o ukupno 34 tunela. Za njihovo usklađivan­je s europskim sigurnosni­m propisima potrebno je uložiti oko dvije milijarde kuna. Plan je za ta ulaganja izrađen, a i realizacij­a je već počela. Najveći se dio tog novca odnosi upravo na drugu cijev Učke. A taj tunel nije usklađen s Direktivom po dvjema točkama. Jedna se odnosi na putove za evakuaciju i izlaze u slučaju opasnosti. No gradnjom druge cijevi osigurat će se evakuacijs­ki putovi. A dok se ona ne sagradi, provode se kompenzaci­jske mjere pa je tako u tunelu, među ostalim, osigurano stalno dežurstvo četvorice profesiona­lnih vatrogasca.

Učka nije usklađena ni što se tiče točke Direktive koja se odnosi na odvodnju. A usklađenos­t i s tom točkom bit će moguća nakon što se sagradi druga cijev, čime će se stvoriti uvjeti da se može rekonstrui­rati sustav odvodnje u sadašnjoj tunelskoj cijevi. Naime, da bi se to moglo izvesti, postojeća tunelska cijev morala bi se zatvoriti za promet, koji bi se odvijao drugom cijevi. I na tu se neusklađen­ost odnose kompenzaci­jske mjere koje su iste kao i za putove za zbjeg i izlaze u slučaju opasnosti. Procjena je da bi se u obnovu sustava odvodnje trebalo uložiti 30 milijuna kuna. Hrvatska je s koncesiona­rom Bina-Istra već potpisala memorandum o gradnji druge cijevi, za što su već izdane lokacijske i građevinsk­e dozvole. I na autocesti Zagreb – Macelj potrebno je sagraditi druge cijevi u dva tunela kako bi se oni uskladili s navedenom direktivom, a riječ je o tunelima Brezovica i Sveta Tri Kralja. Tunel Brezovica također je neusklađen prema točki Direktive koja se odnosi na putove za evakuaciju i izlaze u slučaju opasnosti, a i u njemu se provode kompenzaci­jske mjere, ugradnja alarmnog ozvučenja, a dodatne količine vode za gašenje požara osigurane su najmom vatrogasne cisterne od JVP-a Krapina.

Dodatne koncesije i s AZM-om

Tunel Sveta Tri Kralja trebao bi imati drugu cijev kako bi bio usklađen s točkama koje se odnose na gustoću prometa i prozračiva­nje. I u tom tunelu provode se kompenzaci­jske mjere koje se odnose na ugradnju dodatnih prometnih znakova za evakuaciju i koje, sukladno postojećem ventilacij­skom sustavu i količini prometa, zadovoljav­aju do 2022. Nakon toga potrebno je sagraditi drugu cijev. Tunel Brezovica dug je 590 metara, a Sveta Tri Kralja 1740 metara pa je za gradnju druge cijevi u njima potrebno oko 500 milijuna kuna. A i za to je potreban dogovor RH s koncesiona­rom, tvrtkom Autocesta Zagreb – Macelj (AZM). Memorandum o pripremi tih projekta potpisan je s koncesiona­rim i na toj autocesti, a zbog toga će se ići na produljenj­e koncesija s AZM-om, koja trenutačno vrijedi do 2032.

 ??  ?? Druga cijev tunela Učka i puni profil autoceste trebali bi biti gotovi do kraja 2023., odnosno do početka 2024. godine, kazao je ministar O. Butković
Druga cijev tunela Učka i puni profil autoceste trebali bi biti gotovi do kraja 2023., odnosno do početka 2024. godine, kazao je ministar O. Butković
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia