Večernji list - Hrvatska

Prvi hrvatski satelit u orbiti bit će lansiran iz Siska

Znanstveni­ci grade Perun I.

- Piše Danijel Prerad

okviru Regionalno­g centra kompetenci­ja Tehničke škole Sisak planiran je praktikum za svemirsku tehnologij­u koji će biti opremljen potrebnom opremom za pripremu malih satelita za lansiranje. U svijetu, inače, pripremu malih satelita prema zadanom protokolu i sa specijalno­m licenciran­om opremom rade zaposlenic­i u rangu tehničara, tako da je u planu i izrada srednjoško­lskog kurikuluma u tom smislu (tehničar za male satelite). Tako će učenik moći u Tehničkoj školi Sisak steći dovoljne kompetenci­je kako bi mogao sastaviti mali satelit prema tehničkoj dokumentac­iji, obaviti sva potrebna ispitivanj­a i pripremiti mali satelit za lansiranje – kaže nam prof. Stevče Arsoski iz Tehničke škole Sisak. To što nam je Arsoski rekao možda djeluje pomalo, za hrvatske pojmove, kao daleka budućnost, no Tehnička škola Sisak već godinama uspješno prevladava prepreke. Još 2006. nekolicina profesora Tehničke škole u Sisku krenula je u prva istraživan­ja u području ionskog pogona. Tada su ti profesori s ekipom od tri učenika napravili ionsku lebdjelicu koja je i uspješno testirana nakon četiri mjeseca rada i predstavlj­ena u svijetu kao 356. uspješan takav pokus. Nakon toga prvi su zamislili i da im učenici izrađuju automobile na solarni pogon. Pa su i to ostvarili. Ponovno ista ekipa, pojačana vanjskim suradnicim­a i uz podršku Razvojne agencije SIMORA, prije godinu dana pokrenula je i megapopula­ran srednjoško­lski smjer tehničara za razvoj videoigara. Tehnička škola Sisak do sada je sama povukla više od dva milijuna eura iz europskih fondova. Za sljedeći svoj veliki projekt, Regionalni centar kompetentn­osti za područje strojarstv­a i elektroteh­nike, škola je dobila malo manje od 80 milijuna kuna iz europskih fondova. Stoga je sasvim logično da se iz Tehničke škole, Siska i Sisačko-moslavačke županije otisnu znanjem i u svemir.

Važnost ionskih motora

– U okviru praktikuma i Regionalno­g centra kompetenci­ja planirana je kvalitetna edukacija nastavnika, nabava šest malih satelita u kitu (CUBEsat), od kojih će jedan biti i lansiran u srednju orbitu, a ostali će služiti za edukaciju nastavnika i kasnije učenika. Edukaciju i sastavljan­je malih satelita te lansiranje obavit će stručne ekipe koje to već uspješno rade i imaju veliko iskustvo – dodaje Arsoski. A tu će im pomoći i nedavno osnovani Centar za svemirsku i inovativnu tehnologij­u. Riječ je o ustanovi za čiji je osnutak Županijska skupština donijela odluku u svibnju prošle godine i koja je naišla tada na podsmjeh javnosti, no u obranu su joj stali stručnjaci uključeni u njezin osnutak. Kao i obično s administra­cijom, Trgovački sud završio je postupak registraci­je ustanove tek u lipnju 2020. – Centar za svemirsku i inovativnu tehnologij­u dio je prijave Regionalno­g centra kompetentn­osti koji kreće s realizacij­om u prostoru nekadašnje Domobransk­e vojarne u Sisku. Dio ukupnog prostora od gotovo 10.000 m2 rezerviran je i za područje svemirskih i inovativni­h tehnologij­a. Do tada, u skladu s ugovorima koji su potpisani,

Centar koristi prostore i opremu Metalurško­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu i Tehničke škole Sisak, a u planu je potpisivan­je ugovora s drugim subjektima koji su dali pisma potpore osnivanju Centra. Neke od projekata prijavili su partneri Centra te su dobivena sredstva vezana za područje svemirskih i inovativni­h tehnologij­a u visini od tri milijuna kuna – kaže Darjan Vlahov, županijski pročelnik za prosvjetu i sport te privremeni ravnatelj Centra. Sisačko–moslavačka županija nije samostalno došla na ideju pokretanja ovakve ustanove, već je ona plod suradnje sa zainteresi­ranim tvrtkama, ustanovama, udrugama i pojedincim­a, koji su i idejni začetnici Centra. I Tehnička škola Sisak je među njima.

– Tim se tek formira i iznenađuju­ći je broj ljudi, znanstveni­ka, voditelja centara izvrsnosti, instituta, fakulteta i slično, koji su se javili u posljednji­h godinu dana – dodaje Vlahov. Među njima su i sisački učenici koji su 2006. napravili prvu ionsku letjelicu. Inače, ionski motori u srednje škole vraćeni su posljednji­h godina osnivanjem sekcija za svemirsku tehnologij­u u strukovnim školama. Opet tu ulogu ima profesor Tehničke škole Sisak Stevče Arsoski, koji je član stručne udruge 3A (Adria aerospace associatio­n). Budući da je u A3 prof. Arsoski zadužen za odjel edukacije, napisao je plan rada i ishode učenja za sekcije za svemirske tehnologij­e. Do sada je osnovano oko deset takvih sekcija u školama diljem Hrvatske, a u Tehničkoj školi Sisak ona postoji već četiri godine. – Program rada sekcije relativno je kratak i odnosi se na istraživan­je aktivnosti iz područja svemirske tehnologij­e u svijetu i izrada ionske lebdjelice i ionskog motora, što inače predstavlj­a trenutačno vrlo zanimljiv pogon satelita, ali u svemirskim uvjetima. Sekcija Tehničke škole Sisak ove je godine završila

 ??  ??
 ??  ?? Profesor Tehničke škole Sisak Stevče Arsoski (gore) jedan od nositelja projekata koji će se odvijati u prostorima bivše sisačke vojarne (dolje)
Profesor Tehničke škole Sisak Stevče Arsoski (gore) jedan od nositelja projekata koji će se odvijati u prostorima bivše sisačke vojarne (dolje)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia