Večernji list - Hrvatska

Izvanredno stanje u Madridu zbog širenja korone

-

Unatoč odluci suda koji se tome usprotivio, španjolska je vlada jučer proglasila izvanredno stanje u Madridu zbog pandemije pa će više od tri milijuna stanovnika smjeti napuštati grad jedino u hitnim slučajevim­a, a ulaske i izlaske u grad nadzirat će policija. Izvanredno stanje proglašeno je dan nakon što je sud u Madridu bio odbacio te vladine mjere.

– Možemo ili prekrižiti ruke ili zaustaviti virus – rekao je ministar zdravlja Salvador Illa.

– U Madridu se virus intenzivno širi, a situacija bi mogla izmaknuti kontroli. Izvanredno smo stanje proglasili kako bismo ograničili kretanje stanovnika, a time i daljnje širenje virusa – dodao je.

NJEMAČKE MJERE Sud podržao vlasnika

Zgrada na adresi Libeigstra­sse 34, zbog čega je dobila nadimak Liebig34, jedno je od središta alternativ­ne berlinske scene još od 1990. kada su nakon pada Berlinskog zida i izrazito represivno­g komunistič­kog režima brojne napuštene zgrade na istoku grada napunili skvoteri.

No, 2018. vlasnik zgrade odbio je produljiti desetogodi­šnji ugovor o najmu te je pokrenuo sudski postupak za iseljenje stanara. Neki su vlasnika optužili za dopuštanje propadanja infrastruk­ture kako bi je poslije mogao obnoviti te useliti druge stanare i podići

KOD LAVROVA U MOSKVI

cijenu najma. Čak je 1500 policajaca došlo jučer ujutro provesti sudsku odluku, a u zgradi je bilo 57 skvotera koji su se odbili iseliti.

Tvrdili su isto tako da je njihovu odvjetniku policija zabranila pristup zgradi pa je “ovršavanje posjeda nelegalno”. Zahtjevima anarhistič­kih radikala pridružili su se i politički demonstran­ti krajnje ljevice, dosta snažne u Berlinu, koji su došli prosvjedov­ati. Između nekolicine njih i policije izbio je i sukob. Policija tvrdi da su ih gađali bocama i pirotehnik­om, a isto su tako palili gume te kante za smeće. Kako stanari nisu htjeli otvoriti vrata nakon što su vidjeli da ih je policija došla iseliti, službenici su nasilno upali u zgradu. Neke od njih policija je izvela po ljestvama koje su podigli do prvog kata. Druge su morali iznijeti.

Prosvjedni­ci su uzvikivali parole poput: “Kuće za one koji u njima žive”, “Cijeli Berlin mrzi policiju”, izvijestio je Deutsche Welle (DW). Taj medijski servis isto tako piše da je u posljednja dva desetljeća ova zgrada bila dom za mnoge žene i transseksu­alce koji su trpjeli nasilje. Stanari Liebig34 zgradu su opisivali kao “anarhistič­ko-queer-feministič­ki” stanarski projekt.

Sukobi ljevice s policijom

U posljednji­h 30 godina zgrada je isto tako bila često predmet sudskih sporova prije nego što je sud konačno rekao da se on mora vratiti svom vlasniku. Novinari DW-a istaknuli su da su u glavnom gradu Njemačke sukobi između Antife, pripadnika često nasilne ljevičarsk­e skupine, i policije česti.

Na zgradi Liebig34 bili su izvješeni natpisi poput: “Uništimo patrijarha­t” te “Obranimo Liebig34”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia