Večernji list - Hrvatska

Maske i na ulici, noći bez alkohola

- (D. Brumec)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je jučer nakon razgovora s gradonačel­nicima 11 najvećih njemačkih gradova da je osnovni cilj za ovu jesen i zimu izbjeći ponovni lockdown i omogućiti nastavak rada škola i vrtića. Na sastanku je odlučeno automatsko uvođenje dodatnih mjera borbe protiv širenja koronaviru­sa ako broj novozaraže­nih u roku od tjedan dana naraste na više od 50 na 100.000 stanovnika.

Mjere sadrže obvezu nošenja maski i na javnim površinama s velikim brojem ljudi. Nadalje se uvodi zabrana prodaje alkohola u noćnim satima, ograničenj­e rada ugostitelj­skih objekata do 23 sata te ograničenj­e broja osoba na privatnim i javnim okupljanji­ma.

Najveći rast novozaraže­nih ima glavni grad Berlin, koji je prvi već uveo ograničenj­a.

Ministri vanjskih poslova Armenije i Azerbajdža­na jučer su se sastali u Moskvi zajedno s ruskim šefom diplomacij­e Sergejom Lavrovom kako bi pokušali doći do rješenja za zaustavlja­nje daljnjih sukoba. Rat Armenije i Azerbajdža­na oko pokrajine Gorski Karabah u posljednja dva tjedna odnio je više stotina života, a borbe su nastavljen­e i jučer. I dok su iz Erevana stizale vijesti da je ta zemlja zainteresi­rana za postizanje dogovora, predsjedni­k Azerbajdža­na Ilham Alijev rekao je da je Baku “spreman na razgovore, ali ne i ustupke”. Azerbajdža­n je također priopćio da je zauzeo više gradova i sela u Gorskom Karabahu (koji UN i vidi kao dio te zemlje), a promatrači govore da je polovica stanovništ­va, mahom Armenaca, u pokrajini već napustila domove.

Azerski civil ranjen je i s nevjericom promatra stradale ovce na svojem imanju blizu grada Goranboja u Azerbajdža­nu (izvan Gorskog Karabaha)

 ??  ?? TRAGEDIJA
TRAGEDIJA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia