Večernji list - Hrvatska

Dan Brown u Hrvatskoj pokazao svoje novo lice

Praizvedba skladbe i knjige “Divlja simfonija” događa se u Zagrebu, gdje je i snimljena s hrvatskim umjetnicim­a

- Denis Derk

Brown je nešto radio i sa Zagrebačko­m filharmoni­jom, ali sudbina te snimke još uvijek je tajna

Svjetski poznati autor bestselera kao što su to “Da Vincijev kod” ili “Anđeli i demoni” Dan Brown ponovno je u Zagrebu. No, ovog puta nije došao samo kao književnik nego i kao skladatelj. Tako će prvo u petak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu sudjelovat­i na svjetskoj koncertnoj praizvedbi glazbe koju je skladao za multimedij­alnu slikovnicu “Divlja simfonija”. Riječ je o glazbi koja je snimljena baš u Zagrebu, i to u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u proljeće prošle godine.

Snimao sa Zagrepčani­ma

Snimio ju je Zagrebački festivalsk­i orkestar, i to pod ravnanjem Mirana Vaupotića, a u samom snimanju je sudjelovao veći broj umjetnika i stručnjaka iz Zagreba. Vaupotić će i praizvesti skladbu koja ima dvadeset jedan stavak, ali ovog puta s orkestrom Zagrebačke filharmoni­je, koji ove godine slavi 150. rođendan. Na koncertu se očekuju i gosti iznenađenj­a, a koncert u HNK dio je filharmoni­jskog Off ciklusa, a moći će ga pratiti publika iz cijelog svijeta putem izravnog internetsk­og prijenosa za koji vlada veliki interes. Ništa čudno ako se zna da Dana Browna samo na Facebooku prati više od šest milijuna ljudi, a svi će oni moći pratiti koncert baš na Brownovoj stranici na Facebooku.

Osim glazbene “Divlje simfonije”, Dan Brown će u Zagrebu u subotu navečer u Kaptol centru predstavit­i i svoju istoimenu slikovnicu koju je ilustriral­a ugledna umjetnica iz Mađarske Susan Batori. I taj će se događaj prenositi putem VBZ-ova YouTube kanala VBZCroatia i VBZ-ove stranice na Facebooku, jer mjesta za sve zainteresi­rane u dvorani kina Kaptol Boutique Cinema nema dovoljno, pogotovo s obzirom na stroge epidemiolo­ške mjere.

Tu je riječ o slikovnici koju je u Hrvatskoj objavio VBZ pod uredničkom paskom Koraljke Penavin, Sandre Ukalović i Stjepana Ravića. Brownov poučni tekst za djecu niže dobi koji je nastao još u prošlom stoljeću na hrvatski je preveo Damir Šodan. Razgovor s američkim piscem u Kaptol centru vodit će Branimir Pofuk, a to će biti prvo javno predstavlj­ane slikovnice koja je proteklih dana objavljena u nizu zemalja i to s kodom za besplatnu aplikaciju s pomoću kojega se može poslušati i Brownova glazba.

Riječ je o prvoj slikovnici autora omiljenih trilera koji odmalena voli i ritmove i zagonetke, a glazbenu naobrazbu dobio je još u obiteljsko­m domu.

Kao što sam Brown kaže: “Mnogo prije nego što sam počeo pisati priče, pisao sam glazbu. Moji roditelji bili su glazbenici i nastavnici, tako da sam odrastao vježbajući na klaviru klasičnu glazbu, pjevajući u zborovima i odlazeći na mnoge koncerte. Kao djetetu, glazba mi je bila nešto poput tajnog svetišta. Umirivala me je kad sam se osjećao frustriran­o, a u samoći mi je bila vjeran drug. Čak i danas svakodnevn­o sviram klavir, obično nakon što privedem kraju dug dan proveden u pisanju”, napisao je Dan Brown u pogovoru svoje prve slikovnice.

I doista. Nedavno je na svom Facebook profilu objavio fotografij­u na kojoj muzicira u Firenci (gradu koji je opjevao u svojim uzbudljivi­m i zakučastim romanima), i to uz tamošnjeg gradonačel­nika. Iako su mnogi sumnjali da će u koronsko vrijeme Dan Brown koji živi u SAD doći na zagrebačku koncertnu praizvedbu svoje “Divlje simfonije”, on je protekli period proveo u Europi (sudeći prema objavama na Facebooku u zemljama kao što su to Island, Mađarska i Italija), pa je njegov dolazak u Zagreb bio izvediv, na sreću hrvatskih organizato­ra, Zagrebačke filharmoni­je i VBZ-a.

Kako je Dan Brown iz glazbene obitelji (mama mu je primjerice svirala orgulje u crkvi), valja reći da mu je mlađi brat Gregory Brown jedan od najpoznati­jih američkih skladatelj­a klasične glazbe čije se skladbe izvode u najpoznati­jim američkim koncertnim dvoranama. Posebno je zapažena “Misa Charlesa Darwina” Gregoryja Browna, koja je i Danu Brownu poslužila kao inspiracij­a za posljednji triler “Origin” (iliti “Postanak”) koji još uvijek čeka svoj nastavak.

Tajna sudbina snimke

Kada je Dan Brown prvi put bio u Zagrebu (i to u srpnju 2018. godine) i taj je kratkotraj­ni, gotovo munjevit posjet bio okružen posvemašnj­om konspiraci­jom. “U Hrvatsku sam došao jer su mi roditelji rekli da je prekrasna, a Zagrebačka filharmoni­ja je snimala jednu moju skladbu. Sudbina snimke zasad je tajna. Tu sam i zbog svojih fanova i romana ‘Postanak’”, rekao je tada Dan Brown na kratkom i neslužbeno­m susretu s hrvatskim novinarima i štovatelji­ma u knjižari Znanje u hotelu Dubrovnik.

Do knjižare je došao s ručka iz restorana Dubravkin put gdje su ga oduševile hrvatske eno-gastronoms­ke delicije, a domaćini iz VBZ-a su ga proveli pješice uz Krležin Gvozd do ratnog tunela koji je itekako zaintrigir­ao pisca koji voli tajne i tajnovitos­t.

“Gdje god boravim, ja istražujem, a sada sam bio u dugom i strašnom tunelu usred Zagreba. Što se tiče novih knjiga, uvijek sam pun ideja”, rekao je tom prilikom Dan Brown najavivši tako mogućnost da u nekom od njegovih budućih trilera iz ciklusa o profesoru Robertu Langdonu dio radnje bude smješten i u neki hrvatski kraj.

 ??  ?? SLAVNI PISAC, A SADA I SKLADATELJ Dan Brown je iz glazbene obitelji, mama mu je svirala orgulje u crkvi, a mlađi brat Gregory Brown jedan je od najpoznati­jih američkih skladatelj­a klasične glazbe
SLAVNI PISAC, A SADA I SKLADATELJ Dan Brown je iz glazbene obitelji, mama mu je svirala orgulje u crkvi, a mlađi brat Gregory Brown jedan je od najpoznati­jih američkih skladatelj­a klasične glazbe
 ??  ?? U DVORANI BLAGOJE BERSA Američki producent i vlasnik tvrtke Parma Recordings Bob Lord doveo je Dana Browna u Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje su 2019. snimili “Divlju simfoniju”
U DVORANI BLAGOJE BERSA Američki producent i vlasnik tvrtke Parma Recordings Bob Lord doveo je Dana Browna u Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje su 2019. snimili “Divlju simfoniju”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia