Večernji list - Hrvatska

Kod Stožera više nije pitanje ustavnosti, već se bojim da njegovi članovi nisu dorasli izazovu

- ‘Daleko više od svađa, birače iritira činjenica da SDP već neko vrijeme ne nudi ozbiljne političke odgovore na pitanja koja doista muče građanke i građane’

jer nas uskoro čeka obilježava­nje pada Vukovara?

Iako mnogi dosadašnji primjeri upućuju na to da je HDZ spreman na takve poteze, jednostavn­o ne želim vjerovati da bi ikome palo na pamet da se igra i koristi ratne zločine i kaznene postupke koji se zbog njih vode za skupljanje političkih poena. Ratni zločin ne zastarijev­a, ratni zločin se mora otkrivati i kažnjavati jer se na taj način šalje najjasnija moguća osuda zla.

Dio oporbe priprema interpelac­iju rada Vlade?

Interpelac­ija o radu Vlade jedan je od najjačih oporbenih instrumena­ta propitivan­ja politike vladajućih i podržavam takve inicijativ­e jer su one nužne da bi se dobilo odgovore na pitanja koja vladajući, u pravilu kriju. Zato sam u prošlom sazivu pripremio interpelac­ije o Ini, zloporabi pozdrava „za dom spremni“, nabavci zrakoplova... A SDP će to činiti i ubuduće, jer je to više od našeg posla – to je naša obveza.

Traži se i opoziv ministra Ćorića. Je li on prvi koji bi iz nove Vlade trebao otići i zbog čega?

Gospodin Ćorić nije niti trebao postati ministar, ali kada je već napravljen­a ta greška, onda je legitimno propitivat­i njegovu odgovornos­t za afere Vjetroelek­trane, Janaf, za njegovu ulogu u uništavanj­u Ine, za činjenicu da ni danas ne zna odgovoriti hoćemo li otkupljiva­ti Inu ili ne, koliko će to koštati, a pogotovo na pitanje što ćemo s njom ako je i otkupimo. Gospodin Ćorić je loš ministar, ozbiljan je uteg razvoju Hrvatske i nije mu mjesto u Vladi.

Opet imamo velik porast oboljelih od COVID-19. Pripremaju se nove mjere. Imate li nakon svega povjerenja u Stožer?

A kako bih mogao imati? Stožer je od samog početka politizira­n, ta je politizaci­ja tijekom kampanje došla do sramotnih razmjera. Proglasili smo pobjedu nad bolešću, da bi se ona vratila još jača... Tu više nije pitanje ustavnosti rada toga tijela, već se, jednostavn­o, bojim i u tome nisam usamljen, da gospoda u Stožeru jednostavn­o nisu dorasla izazovu pred kojim su se našli. I to treba jasno reći!

Budu li mjere drastične, hoće li oporba inzistirat­i na proglašenj­u izvanredno­g stanja i da se sve odluke “podebljaju” dvotrećins­kom većinom u Saboru?

Ako situacija bude takva, da odgovara izvanredno­m stanju, zbog evidentne zdravstven­e opasnosti koja nam prijeti, bili smo i bit ćemo spremni na suradnju. Uostalom, to smo napravili i u ožujku, kada je situacija s COVID-19 prvi put eskalirala pa su iz HDZ-a nakon dva sastanka brzo zaboravili na suradnju. Želim da HDZ i gospodin Plenković to jasno shvate: mi nismo ovdje da odmažemo ili opstruiram­o, mi ne želimo na ovoj bolesti prikupljat­i političke poene, ako su život i zdravlje građanki i građana ugroženi, a jesu, mi smo tu da pružimo ruku pomoći. Ova kriza nije kriza samo jedne osobe ili jedne stranke, ona ugrožava egzistenci­ju svih nas i želim da vladajući shvate da se bez suradnje iz nje nećemo tako lako izvući ako budu solirali.

Ćorić nije ni trebao postati ministar, ali kada je već napravljen­a ta greška, onda je legitimno propitivat­i njegovu odgovornos­t za afere Vjetroelek­trane, Janaf, status Ine...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia