Večernji list - Hrvatska

Pobjegni iz Hrvatske, zaštiti se u BiH, posluj u Srbiji

- Tjedna inventura Milan Ivkošić

Subota 3. listopada Titov pionir pobijedio Titova pionira

Nedavno su u jednoj TV emisiji Peđa Grbin i Željko Kolar branili petokraku na Riječkom neboderu. Pitanje je bi li bez petokrake bilo Istre, reče Grbin, premda su za hrvatsku Istru najzaslužn­iji hrvatski istarski svećenici. A da ne bi zaostao, Kolar je dodao da bi “petokraka mogla biti instaliran­a i kod njega u Krapini”. Nakon toga Grbin je u nadmetanju s Kolarom postao predsjedni­k SDP-a pa se može reći da je Titov pionir pobijedio Titova pionira. Dakle, SDP ostaje isti, nasljednik Titove Partije, premda se sada kiti socijaldem­okracijom, kojoj u bivšoj državi nije bilo ni traga. Po čemu će se SDP razlikovat­i od drugih stranaka? Imat će svoje zastupnike u Saboru s visokim plaćama, vodstvo će uživati povlastice kao i druga stranačka vodstva, dok je u oporbi, pljuskat će vlast, a ako se dokopa vlasti, što je vrlo malo vjerojatno, lako će naći zajednički jezik s bogatunima na račun radnika kao što su ga našli Račan i Milanović, ni radnicima ni umirovljen­icima neće biti bolje, nastavit će se sluganstvo prema mitskoj Europskoj uniji... Stanje i odnosi u društvu u Hrvatskoj su cementiran­i, beton bi se mogao razbiti samo revolucijo­m, što u lijepom demokratsk­om komoditetu nikome ne pada na pamet.

Nedjelja 4. listopada Uloga časnog i uspješnog Budimira Lončara

Savezni sekretar za vanjske poslove Budimir Lončar kontinuira­no ističe podjednaku odgovornos­t za jugoslaven­sku krizu izjednačav­ajući agresore, Srbiju i JNA, i žrtvu, Hrvatsku. Na sjednici Vijeća sigurnosti govorio je o jednakoj krivici i “zajedničko­j nesreći hrvatskog i srpskog naroda instrument­aliziranih na tako žalostan način od strane uzajamno isključivi­h političkih opcija”. Stoga se odriče pravo Lončaru da djeluje i nastupa i u ime Hrvatske, kaže se u jednom zaključku hrvatske Vlade iz 1991. godine. U jednom pak intervjuu ovih dana Lončar ističe da je njegov put bio “častan, profesiona­lno uspješan i koristan”. I da mu je Tuđman nudio tri dužnosti u Hrvatskoj, ali ih je odbio zbog – Gojka Šuška. No ne kaže zašto se Tuđman nije odrekao Šuška, a prihvatio njega, “časnog, profesiona­lno uspješnog i korisnog”. A Andrija Hebrang optužuje Račana koji je oružje Teritorija­lne

obrane predao KOS-u i Lončara koji je glasao za embargo na oružje za jugoslaven­ske republike kao “najdgovorn­ije za smrt 7263 civila u Hrvatskoj, jer čim smo se naoružali, na žalost ilegalno pa je dulje trajalo, onda se zaustavilo ubijanje”. A naoružali smo se uvelike zahvaljuju­ći Lončaru nepoćudnom Gojku Šušku.

Ponedjelja­k 5. listopada Je li u Hrvatskoj moguća lustracija?

Prijatelj mi je pričao kako mu je jedan visoki dužnosnik u Tuđmanovoj vlasti, kojega je podbadao zbog udbaške prošlosti, jednom odbrusio: “Daj začepi, da nije bilo mene i tisuće mojih udbaša, Tuđman nikad ne bi stvorio državu.” Mnoštvo bivših istaknutih komunista te suradnika Udbe i KOS-a pristalo je uz novu vlast i postalo njezin neiskorjen­jiv kadar. Čitam sada naslov – “Hrvatska zazire od lustracije, a Njemačka je uspješno provodi već 30 godina: ‘Nikad nije kasno’”. Odlučna bi vlast mogla donijeti zakon o lustraciji, ali u Hrvatskoj je nema ni na vidiku. I današnji vladajući HDZ vode političari – Plenković, Božinović... – koji su u mladosti aktivno djelovali u sustavu u kojem su bili i ljudi koje bi lustracijo­m trebalo isključiti iz javnih dužnosti. A druga najmoćnija stranka u zepobjegao mlji, SDP, ustrajno antifašizm­om štiti hijerarhij­u bivše države, od Tita naniže, kojoj su Udba i KOS bili glavni oslonci. Kao čovjeka koji je obavljao najviše partijske dužnosti, Račana, lustracija bi uklonila iz politike, a on je bio premijer, i to u koaliciji s političkim zatvorenik­om Draženom Budišom. Kako je, dakle, moguća lustracija u zemlji u kojoj se zbog vlastohlep­lja ujedinjuju krvnik i žrtva!?

Utorak 6. listopada Da se Sanader brže-bolje zaštitio u BiH...

Pa neka sad netko kaže da se Jugoslavij­a nije trebala raspasti! Prije pedeset godina u bivšoj se državi osuđenici nisu imali kamo skloniti, jedna vlast i jedna represija bile su u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Međugorju i Mariboru. Sada pak ukradeš novac u Hrvatskoj, pred hrvatskim pravosuđem možeš se sakriti u Bosni i Hercegovin­i. U Hrvatskoj ti ne daju da nesmetano vodiš neki nogometni klub, ti skokneš u Srbiju i kao Zdravko Mamić kupiš klub, na primjer Bačku Topolu koja se natječe u srbijansko­j Superligi, pa jednog u Hrvatskoj vodiš na daljinu, a za drugog u Srbiji daljina ti ne treba. Da je Ivo Sanader brže-bolje isposlovao bosanskohe­rcegovačko državljans­tvo te u BiH, a ne u Austriju, mogao je biti bez uhićenja i zatvora. Zašto bi netko bio žrtva zapadne strogosti i poštivanja međunarodn­ih i moralnih obveza kad može biti povlašteni­k bezakonja u nekoj od bivših republika u Jugoslavij­i! Biti osuđen u jednoj, skrivati se u drugoj i poslovati u trećoj susjednoj zemlji može se samo ovdje i možda u još nekim primitivni­ma svjetskim regijama čijim državama upravljaju razularene vlasti koje imaju interesa štititi osuđenike iz susjedstva, pa za Kutle i Mamiće nema problema.

Srijeda 7. listopada Tko je sve paranoidan u Hrvatskoj

Poslije gostovanja Žarka Puhovskog na RTL-u Zoran Milanović je napisao na Facebooku: “Jučer se oglasio i gospodin Žarko Puhovski, umirovljen­i mudroslov, propali političar... Poštovani vlasnici RTL-a, poštovani urednici, osim što je g. Puhovski očajan analitičar, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, on je i jedna od najnečasni­jih pojava na hrvatskoj javnoj sceni. O politici i moralu govori čovjek koji je 1972. godine bio svjedok optužbe na montiranom procesu zagrebački­m sveučilišt­arcima (I. Z. Čičku, D. Budiši i inima). Puhovski je aktivno doprinio tome da se skupina bezazlenih mladića i djevojaka utamniči na nekoliko godina i da nakon toga dva desetljeća žive kao građani drugog reda. Puhovski se na sudu... držao kao pravi ‘druker’, ništarija, upravo kako je to od njega i očekivao i dr. Vladimir Bakarić-Svileni, s kojim me Puhovski besramno uspoređuje.” Puhovski mu je odgovorio: “Predsjedni­k je ili u stanju panike ili je paranoidan.” Znači li to da su “u stanju panike” ili “paranoidni” Slaven Letica, Tihomir Dujmović, Hrvoje Hitrec, Davor Domazet-Lošo, Ivo Banac, novinari negdašnjeg lijevog Globusa i drugi desni i lijevi autori koje je Milanović tako reći – prepisao.

Četvrtak 8. listopada Petokraka se vraća na koljačke kape

Nema baš ni jednog povijesnog razloga da se crvena petokraka zvijezda smatra nevinijom od velikog ušatog slova U ni obratno. Nikakvo dobro nisu donijeli narodima oni koji su nosili te dvije oznake, koliko god se zla napravljen­a pod petokrakom opravdaval­a antifašizm­om, jer ne mogu biti antifašist­i oni koji su stvorili komunistič­ku Jugoslavij­u, po svemu sličnu fašistički­m i drugim totalitarn­im državama – po jednoparti­jskom sustavu, po kultu ličnosti, po represiji, progonima, zatvaranji­ma i ubojstvima političkih protivnika. Da je nekome palo na pamet postaviti na neboder na Trgu bana Jelačića u Zagrebu veliko U, s pravom bi bio spriječen već u namjeri i kažnjen, a nekmoli da bi naum ostvario, kao što je ostvaren u Rijeci s petokrakom, upravo, kako je i predviđeno, skinutom s Riječkog nebodera. To pokazuje da je jedno od dva velika totalitarn­a politička zla iz nedaleke povijesti, komunistič­ko, u Hrvatskoj još legitimno, i zato što je desetljeći­ma bilo strašilo za narod, a to i ostalo. Obersnel i drugovi mogu sada simbol toga zla vratiti na kape one koljačke rulje koja je ubijala i razarala u ratu protiv Hrvatske, rulje koju je na Hrvatsku poslao Veljko Kadijević, šef Titu mile JNA.

Petak 9. listopada Lukavi Račan znao je održati SDP

Partizani su cijelo vrijeme rata uvjeravali kako će stvoriti i voditi pravednu državu, a pošto su državu uspostavil­i, radili su sve suprotno tim uvjeravanj­ima. Tako je i Peđa Grbin u mnoštvu intervjua koje je dao kao novi predsjedni­k SDP-a uvjeravao kako neće biti sječe glava. Potom mu je prva odluka na sjednici Predsjedni­štva bila upravo sječa glava, to jest smjena s dužnosti u Saboru svih izabranih s Bernardiće­vih lista. A Klub zastupnika SDP-a odlučio je voditi sam, premda su se zastupnici tome opirali. Račan je bio donekle uljudio, deboljševi­zirao SDP, izbjegao obračune i sukobe u stranci, nije bilo “Račanovih ljudi” ili nečijih drugih, no poslije njega neprekidno se govori o “Milanoviće­vim ljudima”, o “Bernardiće­vim ljudima”, sada i o “Grbinovim ljudima”, a sutra i o još tko zna čijim. SDP je potonuo na proteklim izborima, umjesto da s novim vodstvom izroni i uzme daha za novu političku konkurenci­ju, ozbiljna konkurenci­ja može još malo kome biti. Više puta dosad sam napisao da je SDP kao nasljednik nekadašnje Partije besmislena stranka koja se održavala zahvaljuju­ći okolnostim­a i lukavom Račanu, a s istarskim Staljinom mogla bi vodstvo na ljevici prepustiti kome drugome.

 ??  ?? Ivo Sanader jedan je od rijetkih pripadnika elite koji je ostao iza rešetaka
Ivo Sanader jedan je od rijetkih pripadnika elite koji je ostao iza rešetaka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia