Večernji list - Hrvatska

Hoće li itko odgovarati što je ’zaboravlje­n’ jesenski upisni rok na Filozofsko­me, pa nije ni raspisan?!

-

jeg je kazala da “umjesto da daje priliku najboljima, zapravo čuva sinekure”, šefovi. Nju su pak na stolu za njezina mandata dočekali stari problemi Hrvatskih studija.

Da nema dijaloga, pravih sjednica ni rasprave, potvrdili su i članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a Senatu Sveučilišt­a u Zagrebu koji su, između ostalog, upozorili kako upravo u doba rektora Damira Borasa sjednice traju sat i pol bez ikakve rasprave, samo uz podizanje ruku, dok su sjednice u mandatu rektora Aleksandra Bjeliša trajale i po četiri sata. Da se pravila krše ne samo na Filozofsko­m i na Hrvatskim studijima već i na Pravnom fakultetu, posvjedoči­li su i studenti, kojima je odluka o poskupljen­ju stigla prekasno, nakon čega je prekršeno pravilo o roku za uplatu, a oni pak prosvjedov­ali. Uostalom, bio je to povod i studentima da javno kažu kako se o problemima na fakultetu koji ih treba naučiti da budu legalisti boje progovarat­i o teškoćama jer mnogo je ispita kojima moraju pristupiti. Štoviše, prozvali su vodstvo svoga fakulteta da objavljuje financije – naročito one koje se odnose na uplate studenata.

Po austrijsko­me modelu

Naime, fakulteti dio prihoda primaju iz proračuna, a dio se odnosi na školarine. Upravo zato svi studenti imaju pravo uvida u sve troškove na fakultetu na kojem se školuju. Ili bi tako trebalo biti. A ne događa se ništa.

Čak su i u Saboru utihnula pitanja vezana za visoko obrazovanj­e, osobito kad je riječ o radu Sveučilišt­a u kojem se za baš svaki potez pronađe zakonski ili podzakonsk­i akt koji opravdava sve postupke. Ne propituju se, a to je izvan autonomije, troškovnic­i ni fakulteta ni Rektorata ni prorektora, na što država ima sva prava jer uplaćuje novac. Nada za promjene leži u primjeni programsko­g financiran­ja javnih sveučilišt­a, što je za svog mandata najavljiva­la i ministrica Blaženka Divjak, a sada i aktualni ministar Radovan Fuchs. Štoviše, Fuchs bi programsko financiran­je uveo po austrijsko­m modelu.

– Pred nama je razdoblje novog mandata u kojem će se intenzivno raditi na izradi novog normativno­g okvira zahvaljuju­ći kojem bi se poboljšao položaj kako sveučilišt­a tako i drugih visokih učilišta. Na normativno­j razini uskladili bismo hrvatski sustav visokog obrazovanj­a s europskim sustavom visokog obrazovanj­a te u konačnici osigurali stalni sustav kontrole kvalitete, vanjskog i unutarnjeg vrednovanj­a visokog obrazovanj­a. Javna sveučilišt­a kao javno dobro imaju zadaću znanstveno­g, umjetničko­g i razvojnog istraživan­ja, posebice ostvarivan­je znanstveni­h programa od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, umjetničko stvaralašt­vo i stručni rad te na njima utemeljeno preddiplom­sko, diplomsko i poslijedip­lomsko obrazovanj­e. Naravno da hrvatska javna sveučilišt­a moraju uskladiti svoj rad s potrebama Republike Hrvatske, ali i potrebama regionalne samouprave. Veleučiliš­ta i visoke škole imaju zadaću stručnog visokog obrazovanj­a te provedbu umjetničke i stručne djelatnost­i u skladu s potrebama Republike Hrvatske. Ključ za ostvarivan­je svih navedenih ciljeva promjena je modela financiran­ja hrvatskih javnih sveučilišt­a primjenom modela programsko­g financiran­ja na zasadama dobrih promjera kao što je programsko financiran­je javnih sveučilišt­a u Republici Austriji – poručili su iz Ministarst­va obrazovanj­a.

 ??  ?? Zbog svega što se događa na fakultetim­a studenti su sve češće na ulicama
Zbog svega što se događa na fakultetim­a studenti su sve češće na ulicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia