Večernji list - Hrvatska

Radi se na pravednije­m načinu izračuna naknade za korisnike obiteljske mirovine

- Ministar Aladrović poziva sindikate i poslodavce da otvorena uma pristupe dijalogu o novom Zakonu o radu

legislativ­e i financijsk­ih procjena mogućeg opterećenj­a državnog proračuna razmotrit ćemo dostupne scenarije potencijal­nih izmjena trenutačno važećih odredaba o uvjetima stjecanja prava i načinu korištenja prava na obiteljsku mirovinu, a sukladno raspoloživ­im financijsk­im mogućnosti­ma.

Kako teku pripreme za isplatu nacionalne mirovine, hoće li se potencijal­ni primatelji sami javljati ili vi već imate određeni uvid u to tko bi sve mogao ostvariti pravo na isplatu?

Vjerujemo u društvenu solidarnos­t i novim institutom nacionalne naknade za starije osobe osigurat će se mirovina za sve, sukladno gospodarsk­im mogućnosti­ma. Dakle, riječ je o prihodu osobama koje nisu ostvarile prihod od rada, odnosno osobama koje nemaju nikakav prihod ili imaju nedovoljan prihod u starosti. Tako će pravo na tu mirovinu imati hrvatski državljani koji, uz ispunjavan­je općih uvjeta životne dobi, odnosno 65 godina, i prebivališ­ta – u neprekidno­m trajanju od 20 godina prije podnošenja zahtjeva nemaju prihod veći od utvrđenog iznosa nacionalne naknade, odnosno 800 kuna po članu kućanstva. Bez obzira na pandemiju, pripreme teku prema utvrđenom planu, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, određen za provedbu tog zakona, od svibnja je intenzivir­ao poslovne procese i aktivnosti nužne za primjenu. Uspostavil­i smo kvalitetnu suradnju sa svim javnopravn­im tijelima od kojih je potrebno prikupiti podatke potrebne za ostvarivan­je prava, čime ćemo rasteretit­i buduće korisnike jer će većina podataka o kojima ovisi ostvarivan­je prava biti pribavljen­a službenim putem. To će rezultirat­i bržim i ekonomični­jim postupkom i jamčiti točnost podataka o kojima ostvarivan­je prava ovisi. Potencijal­ni korisnici nacionalne naknade za starije osobe javljat će se osobno Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje radi podnošenja zahtjeva, a zahtjevu će morati priložiti samo dokaze koje Zavod neće moći pribaviti službenim putem. Naša je procjena da će u prvoj godini primjene Zakona biti oko 19.700 korisnika, a očekuje se postupni rast novih korisnika u idućim godinama.

Kakvo je iskustvo sa skraćenjem radnog vremena?

Trenutačno je zaprimljen­o oko 600 zahtjeva za 26 tisuća radnika, a potpora za skraćivanj­e radnog vremena pokazala se kao kvalitetna nadopuna ostalim programima očuvanja radnih mjesta. Namijenjen­a je poslodavci­ma kod kojih je zbog pandemije došlo do smanjenja opsega posla te omogućava sufinancir­anje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu u maksimalno­m iznosu do dvije tisuće kuna po radniku. Najviše zaprimljen­ih zahtjeva odnosi se na prerađivač­ku industriju, trgovinu te turizam i ugostitelj­stvo. Također, u provedbi su i daljnje potpore za očuvanje radnih mjesta, što će osigurati stabilnost tržišta rada.

Procjenjuj­emo da će se u prvoj godini primjene novim institutom nacionalne naknade za starije osobe osigurati mirovina za oko 19.700 korisnika, a idućih godina za njih još više

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia