Večernji list - Hrvatska

Velika Srbija je defektna ideja koja još nije doživjela konačni poraz

Opaka opsesija o nepravedni­m granicama, o antisrpsko­j zavjeri svih i svakoga i slične konstrukci­je koje potiču nacionalne frustracij­e i ne mogu donijeti baš ništa dobro, samo zlo

- Nikad osobno ne pokreće takve teme, ali uz podršku Crkve i izjave suradnika lako se u narodu bude emocije

Proteklih godina na nemirnom i sukobima opterećeno­m Balkanu izrečeno je bezbroj zapaljivih izjava koje su izazivale još zapaljivij­e komentare. Međutim, malo koja od njih naišla je na takav odjek kao izjava ministra obrane u Vladi Srbije Aleksandra Vulina koji je progovorio o stvaranju „srpskog svijeta“.

– Posljednja optužba u bošnjačkim i crnogorski­m medijima je da Vučić stvara „srpski svijet“. Vjerujem i nadam se da je optužba istinita, Vučić treba stvarati „srpski svijet“. Beograd mora u sebi i oko sebe okupiti sve Srbe, a predsjedni­k Srbije je predsjedni­k svih Srba. Dosta se Srbija pravdala što Srbi stoljećima žele biti jedno. Srbi žele biti ujedinjeni i zbog te prirodne želje i potrebe nemaju se ni kome ni zašto pravdati – rekao je prije nekoliko dana Vulin kojega se vrlo često zbog toga što govori upravo ono što Vučić želi naziva i „Vučićevim trbuhozbor­cem“.

Ta njegova izjava shvaćena je kao nastavak projekta stvaranja velike Srbije, projekta koji traje već desetljeći­ma i koji je doveo do ratnih strahota i razaranja čije posljedice i danas svi zajedno osjećamo. Taj projekt, „obnovljen” u Srpskoj akademiji znanosti i umjetnosti (SANU), očigledno nikada nije ugašen, nego su promijenje­ni samo načini djelovanja. Najpoznati­ji dokument SANU iz toga vremena je Memorandum SANU iz 1986. godine čije su osnovne teze bile kako je SFRJ bila tamnica srpskog naroda, da su Srbi kao narod potlačeni i izvrgnuti denacional­izaciji i eksploatac­iji kao i da su granice među republikam­a umjetne su tvorevine koje su iscrtali dominantni hrvatski i slovenski komunisti, kao i njihovi srpski anacionaln­i poslušnici.

Tada je govoreno kako su granice velike Srbije na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag.

Kopiranje Putina

Ova posljednja Vulinova izjava u nizu spornih dogodila se u vrijeme stalnih pregovora i sukoba na relaciji Beograd – Priština, ali i poslije nedavnih parlamenta­rnih izbora u Crnoj Gori u koje se, kako tvrde brojni politički analitičar­i, Srbija bila aktivno uključila na razne načine. Rezultat toga je pobjeda prosrpskih snaga. Poznavatel­ji crnogorski­h prilika kažu i kako je, uz Beograd, u svemu što se događalo u Crnoj Gori aktivnu ulogu imao i SPC, i to prije svih mitropolit Amfilohije koji je i slagao liste i aktivno sudjelovao u pregovorim­a. Navodno je od čelnika prosrpskih lista na zajedničko­m sastanku tražio da podrže Zdravka Krivokapić­a za novoga mandatara, a spominje se čak i da je od Aleksandra Vučića tražio da neke čelnike prosrpskih lista i njihove prohtjeve drži pod kontrolom. Hrvatski politički analitičar Davor Gjenero također smatra kako se projekt stvaranja velike Srbije i dalje provodi, ali sada, zbog proteka vremena i nekih novih okolnosti, na drugačiji način, s drugim metodama i nešto izmijenjen­im ciljevima. – Taj se projekt provodio i u vrijeme vladavine Borisa Tadića, istina manje agresivno, ali je bio živ. Sada je taj projekt stranački prilagođen interesu Aleksandra Vučića i uz to je žestoko rusificira­n. Projekt traje od Memorandum­a SANU i on je bio politički projekt režima Slobodana Miloševića koji do danas samo mijenja forme. Sva ta ikonografi­ja, koja prati današnji pokret velike Srbije, dobila je kopiju onoga što sljedbenic­i Vladimira Putina rade u Rusiji – rekao je Gjenero.

Slobodan Milošević prigrlio je tu ideju jer mu je omogućaval­a opstanak na vlasti, i provodio je u djelo ognjem i mačem tvrdeći da se samo bori za Jugoslavij­u

 ??  ?? Aleksandar Vučić (desno)
Aleksandar Vučić (desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia