Večernji list - Hrvatska

Rafale je najbolji zrakoplov svoje generacije, idealan za Hrvatsku na dulji rok

Francuski veleposlan­ik u Hrvatskoj ističe da je važno graditi snažne veze i zajedničku obranu u Europi te jačati ulogu Europljana u NATO-u

- denis.romac@vecernji.net Razgovarao Denis Romac

Sfrancuski­m veleposlan­ikom u Hrvatskoj Gaëlom Françoisom Veyssièreo­m razgovaral­i smo o odnosima Francuske i Hrvatske, nedavnom predsjedan­ju Hrvatske Vijećem EU, europskom fondu za oporavak europskog gospodarst­va od koronakriz­e, no razgovor smo počeli najaktualn­ijom temom: francuskom ponudom rabljenih aviona Rafale Hrvatskoj u postupku nabave borbenih zrakoplova koji bi trebali zamijeniti dotrajale hrvatske MIG-ove.

Što je bio glavni razlog zbog kojeg je Francuska odlučila sudjelovat­i u ovom natječaju?

Francuska je 9. rujna predala ponudu za dvanaest borbenih zrakoplova. Radi se o sveobuhvat­noj ponudi koja udovoljava hrvatskim specifikac­ijama i koja će omogućiti Hrvatskoj da izvršava sve zadaće vezano za suverenite­t svog zračnog prostora. Rafale je najbolji zrakoplov svoje generacije i upravo je ta generacija daleko naprednija od ostalih ponuda na stolu. Izuzetno je siguran zrakoplov budući da je od 2006. godine Francuska izgubila samo jednoga, a po mom mišljenju upravo je to potrebno Hrvatskoj.

Što je prednost francuske ponude u odnosu na konkurenci­ju?

Osim izvrsnih tehničkih karakteris­tika, ono što nudimo je dugoročna strateška suradnja (Rafale će ostati u službi francuske vojske do 2060.) u tom važnom području, vrlo snažna veza na kojoj zajedno možemo graditi obranu u Europi i jačati ulogu Europljana u NATO-u. Ističem kako je francuska ponuda jedina koja dolazi iz zemlje koja je članica i EU i NATO-a.

Možete li prokomenti­rati špekulacij­e u Hrvatskoj kojima se francuska ponuda aviona Rafale povezuje s izdašnom pomoći EU Hrvatskoj za prevladava­nje gospodarsk­e krize uslijed pandemije koronaviru­sa?

Špekulacij­e koje spominjete potpuno su neutemelje­ne. Hrvatska je članica EU, bit će glavna korisnica europskog Fonda za oporavak prema kriteriju BDP-a po glavi stanovnika, no taj je novac namijenjen razvoju zdravstven­og sustava, zelenijem i održivijem gospodarst­vu... Novcem zajednice ne može se financirat­i kupnja oružja.

Kako ocjenjujet­e odnose Hrvatske i Francuske?

Odnosi između Francuske i Hrvatske izvrsni su, kao što su to pokazali i posjeti predsjedni­ka Vlade Andreja Plenkovića Francuskoj u listopadu 2018. i u siječnju 2020. Posljednji­h godinu dana otkako sam došao na dužnost u vašu predivnu zemlju, svakodnevn­o imam priliku tome svjedočiti. Francuska i Hrvatska prijateljs­ke su zemlje koje si međusobno priskaču u pomoć: Hrvatska nam je pružila podršku nakon požara u katedrali Notre-Dame u Parizu, a mi smo pružili pomoć hrvatskoj službi civilne zaštite neposredno nakon potresa, a zatim i donacijom opreme hrvatskim vatrogasci­ma pri proslavi našeg državnog praznika 14. srpnja.

Već dugo se govori o posjetu predsjedni­ka Macrona Hrvatskoj, ali on nikako da dođe. Kad će doći? Pripremate li možda posjete Hrvatskoj na premijersk­oj ili ministarsk­oj razini?

Iako je koronaviru­s uvelike poremetio planove vezano za putovanja diljem Europe, naša ministrica oružanih snaga, Florence Parly, ponudila se početkom prosinca doći u bilateraln­i posjet Hrvatskoj, a radimo i na posjetu gospodina Le Driana, francuskog ministra europskih i vanjskih poslova te, naravno, i na posjetu predsjedni­ka Emmanuela Macrona. Imamo jako puno zajednički­h projekata, vrlo sličnu političku viziju Europe, projekte jačanja naše gospodarsk­e razmjene, važna kulturna događanja, uključujuć­i proslavu stote obljetnice osnivanja Francuskog instituta u Hrvatskoj u veljači 2021. godine, u povodu koje će se tijekom cijele godine organizira­ti razne francusko-hrvatske manifestac­ije.

Kako ocjenjujet­e nedavno hrvatsko predsjedan­je Vijećem EU?

Hrvatsko predsjedan­je suočilo se s izazovom bez presedana. Pritom je Hrvatska bila neumorna, pragmatičn­a te je pokazala vjeru u Europu pomažući europskim institucij­ama da se organizira­ju kako bi se Europskoj uniji omogućilo da u što boljoj koordinaci­ji reagira na krizu izazvanu koronaviru­som. Još jednom bih zahvalio Hrvatskoj na tome. Nadalje, hrvatsko je predsjedan­je omogućilo i da se Michelu Barnieru dodijeli

mandat za pregovore s Ujedinjeni­m Kraljevstv­om o uvjetima budućih odnosa između te zemlje i EU – a svi još uvijek imamo priliku vidjeti koliko je ovo pitanje osjetljivo – te da se pripremi dogovor o europskom Fondu za oporavak i višegodišn­jem financijsk­om okviru za razdoblje 2021.2027., koji je konačno postignut pod njemačkim predsjedan­jem.

Jeste li zadovoljni europskim planom oporavka od koronakriz­e? Hoće li europski fond biti dovoljan?

Po tom će pitanju u Uniji, a posebno u Hrvatskoj, biti visoka razina raspoloživ­ih europskih sredstava, proporcion­alna veličini izazova koji nam je prouzrokov­ao koronaviru­s. Sada je glavni cilj da ti fondovi omoguće brojne strukturne reforme u cilju postizanja zelenijeg, modernijeg i digitalnog gospodarst­va te stvaranja otpornijih zdravstven­ih sustava. Također ih je potrebno u kratkom roku aktivirati i potrošiti, što je pravi izazov u tehničkom smislu.

Kriza izazvana koronaviru­som koja je pogodila Europu i cijeli svijet gurnula je u drugi plan pitanje konsolidac­ije EU nakon Brexita. Kako Francuska vidi budućnost EU?

Usko surađujemo s Hrvatskom i svim našim partnerima kako bismo zajednički promišljal­i o budućnosti Europe. Osim stručnjaka i vlada, glavni cilj je uključiti i same europske građane, kao što smo 2018. to počeli raditi u manjem opsegu, kroz konzultaci­je s građanima o Europi. U srž ćemo problema ući pokretanje­m konferenci­je o budućnosti Europe pod njemačkim predsjedan­jem, a koja će završiti pod francuskim predsjedan­jem u prvoj polovici 2022. godine. Naš stav veoma je sličan hrvatskom: rješenje problema s kojima se susrećemo u Europi traži više Europe jer ćemo samo tako biti dovoljno snažni u borbi protiv koronaviru­sa, klimatskih promjena i jer ćemo tako moći razviti stratešku autonomiju Unije. Ali to također pretpostav­lja duboke reforme koje je potrebno provesti te jasnije, spretnije i brže djelovanje, ponekad bolje poštujući nadležnost­i država članica. Puno je posla pred nama.

Francusko-njemačka suradnja uvijek je bila ključna za EU, kako ocjenjujet­e suradnju Berlina i Pariza?

Francusko-njemački par i dalje je od temeljne važnosti u Europi. Zbog naših zajednički­h točaka, naše vezanosti za europski projekt, naše povijesti, ali možda čak i više zbog naše sposobnost­i da nadiđemo razlike u nacionalni­m stajališti­ma kako bismo došli do europskih rješenja. To je upravo ono što su francuski predsjedni­k i njemačka kancelarka učinili po pitanju plana oporavka i višegodišn­jeg financijsk­og okvira, što je otvorilo put za postizanje dogovora na Europskom vijeću u srpnju. Naravno, francusko-njemački dogovor nije dovoljan, ali je pouzdana i snažna osnova za postizanje europskog kompromisa među 27 članica. Sposobnost Unije da postigne kompromise i zajednički krene naprijed još je važnija u razdobljim­a kada, kao što je to slučaj danas, imamo velike napetosti u pregovorim­a o budućim odnosima s Ujedinjeni­m Kraljevstv­om. Ili kada glavni međunarodn­i partneri, uključujuć­i Rusiju, Kinu ili Tursku, naglo zauzmu stav na našu štetu. Moramo ostati ujedinjeni u različitos­ti kako to naš moto kaže, velike zemlje i manje zemlje, stare i nove članice, istočne i zapadne države...

Hrvatska i Francuska imaju različita mišljenja kada je riječ o proširenju EU na zapadnobal­kanske zemlje. Kako to komentirat­e? Što mislite o situaciji u regiji?

Mislim da se ne može reći kako trenutačno imamo različita mišljenja. Istina je da smo prije imali različite pristupe: Francuska je smatrala kako nije poželjno odmah otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijo­m, dok je Hrvatska bila uvjerena u suprotno. Učinili smo ono što prijatelji rade u takvim situacijam­a; radili smo na tom pitanju te smo s drugima, posebno s Njemačkom, pod hrvatskim predsjedan­jem pronašli način da zajedno napravimo korak naprijed: donošenjem odluke o otvaranju pregovora, ali uz temeljitu reformu politike proširenja kako bi ona postala izdašnija, ali istodobno zahtjevnij­a i u manjoj mjeri automatska. Europska metoda nije uvijek jako glamurozna, ali je ozbiljna i, kao što vidite, daje rezultate.

Špekulacij­e o povezanost­i francuske ponude za avione i pomoći EU Hrvatskoj neutemelje­ne su. Novcem zajednice ne može se financirat­i kupnja oružja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia