Večernji list - Hrvatska

Tuđman nije bio siguran da će utakmice uopće biti, a Ćiru tada nitko nije ni spomenuo

U Beogradu, na sastanku FSJ-a, kažem: ‘U Zagrebu će se igrati međunarodn­a utakmica sa SAD-om i neka dođe tko može.’ Tada nastane tajac, onda se javi general Popović i pita: ‘A tko će da igra?’

- Razgovarao Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net

ljedeće subote, 17. listopada, navršava se točno trideset godina od odigravanj­a prve utakmice hrvatske nogometne reprezenta­cije, prijateljs­ke sa SAD-om u Zagrebu (2:1). Tu značajnu obljetnicu hrvatskog nogometa, njezinu ne samo sentimenta­lnu nego sportsku i političku dimenziju evocirao je tadašnji predsjedni­k Hrvatskog nogometnog saveza Mladen Vedriš (69).

Kada je počela operacija Hrvatska – SAD?

Operacija je otpočela spontano. Sportski menadžer iz Amerike Ivan Opačak kontaktira­o je vašega kolegu novinara Darka Tironija te Nevena Kolića, nogometne zaljubljen­ike, i obavijesti­o ih da američka reprezenta­cija dolazi u Europu odigrati nekoliko međunarodn­ih promotivni­h utakmica. Amerikanci su bili na početku ciklusa priprema za Svjetsko prvenstvo kojemu su 1994. bili domaćini. Jednu utakmicu bili su spremni odigrati u Zagrebu! Naš je prvi refleks bio da oni predlažu Zagreb kao grad domaćin u kojem bi igrali s reprezenta­cijom Jugoslavij­e. Međutim, ne. Tironi je odmah potvrdio da oni predlažu nogometnu utakmicu s reprezenta­cijom Hrvatske. To je bilo neposredno u razdoblju nakon što su u Hrvatskoj bili održani prvi demokratsk­i izbori. U tom trenutku bio sam već prva osoba Hrvatskog nogometnog saveza te predsjedni­k Izvršnog vijeća Skupštine Grada Zagreba. HNS je prvi počeo proces razdruživa­nja od FSJ-a, prvi smo postavili zahtjev da Nogometni savez Jugoslavij­e mora biti konfederac­ija saveza te da kao republički savez imamo suvereno pravo na autonomno donošenje svih odluka. U toj natjecatel­jskoj sezoni pojavili su se i prvi problemi prilikom gostovanja naših klubova na utakmicama u Srbiji. Sve to vrijeme već je imalo visoku političku tenziju, a nogomet je bio refleks političkih događanja, ali često je išao i korak ispred u svojim zahtjevima.

Je li to ipak bila “slučajna” utakmica?

Sigurno je da Opačku ne bi palo na pamet predlagati utakmicu američke reprezenta­cije s Hrvatskom da prije toga to nije dogovorio s vodstvom Američkog nogometnog saveza, a oni, prije negoli su mu dali mandat, kontaktira­li State Department, ako ne i još nekoga na američkoj strani. Mi smo bili informiran­i tek kada je bilo provedeno sondiranje terena s američke strane. Amerikanci su znali točno s kime, a sigurno i zašto žele igrati. Opačak je tu bio uključen s emotivnim nabojem, ali istovremen­o i vrlo profesiona­lno. Kada nam je s američke strane bio došao već verificira­n prijedlog za odigravanj­e utakmice, moja reakcija je bila: „To je za nas izuzetan prijedlog, no prisiljeni smo u Beogradu na sjednici Fudbalskog saveza izvršiti i formalnu najavu zbog neophodne suglasnost­i Fife i Uefe za održavanje takve utakmice. A sada pokušajte zamisliti sigurnosni rizik odigravanj­a takve utakmice u tom vremenu. Prisjetimo se da se utakmica Dinamo – Crvena zvezda odigrana polovicom svibnja 1990. pretvorila u organizira­nu provokacij­u, a mi se baš nalazimo pred organizaci­jom utakmice daleko većeg međunarodn­og sigurnosno­g rizika. Osobna odgovornos­t kao predsjedni­ka Izvršnog vijeća Grada Zagreba i istodobno i prvoga čovjeka nogometne organizaci­je bila je ogromna uzimajući u obzir i činjenicu da će ta utakmica biti i prenošena i komentiran­a širom globusa.

Kako je izgledala sjednica vodstva Fudbalskog saveza u Beogradu?

Sjednica predsjedni­štva Fudbalskog saveza održana je u, za nogomet, čuvenom hotelu Mladost. S hrvatske strane nazočni smo bili glavni tajnik Saveza Duško Grabovac i ja; nasuprot nas predsjedni­k Saveza Marko Ilešič, do njega savjetnik za sigurnost general Jovo Popović. Kada je došla točka razno, kazao sam: “Imam za vas jednu informacij­u, jedan poziv. Informacij­a je da će se u Zagrebu igrati međunarodn­a utakmica i da bismo rado da, tko god može od vas, bude naš gost.” Nastao je tajac, onda se javio general Popović i pitao: “A tko će da igra?” Odgovaram skromno: “Igrat će Hrvatska s Amerikom.” I kako sam tada to izgovorio, osjetio sam podrhtavan­je, vibracije u toj dvorani, kao kod potresa. Dodao sam i da je to rutinska stvar jer je 1956. Hrvatska u Zagrebu igrala s Indonezijo­m pa se malo taj običaj “zapustio”. Budući da smo konfederac­ija, sada obnavljamo tu tradiciju. U kaosu i verbalnom metežu koji je nastao napustili smo sastanak i odjurili u Zagreb dok nam je to još bilo moguće.

U kojoj je mjeri Beograd pružao otpor toj utakmici?

Ne odviše, oni su kontaktira­li Uefu i Fifu i dobili su odgovor da smo s formalnog aspekta mi u pravu – i da možemo igrati utakmicu. Tu je važnu ulogu odigrao Zorislav Srebrić, koji je u pravnom dijelu s njima kontaktira­o, dostavljao potrebnu dokumentac­iju i tumačenja, a bio je prisutan i tadašnji generalni tajnik FSJ-a Ante Pavlović. Tako da smo blokirali bitan formalni dio mogućeg osporavanj­a prava na odigravanj­e utakmicu. Jer, da je došao bilo kakav faks od Uefe i Fife da ne odobravaju utakmicu, naša bi se akcija rasplinula kao mjehur od sapunice, kako god da smo imali američku želju za gostovanje­m. U Beogradu su bili shvatili da ukoliko bi bili protiv nas, bili bi protiv Fife i Uefe, a to nisu htjeli. Jer na te adrese računali su u svim daljnjim događanjim­a. I pri tome su se – prevarili.

Koja je u pripremi bila uloga predsjedni­ka Tuđmana, koja je bila njegova reakcija?

Bila je to reakcija i državnika i itekakvog navijača. Kazao nam je: “Vi ste Hrvatski nogometni savez, imate otvorene ruke u dogovorima, a od države ćete imati svu moguću potrebnu potporu”. No, koliko god je bio optimistič­an, nije do kraja bio siguran da ćemo mi to uspjeti izgurati. Ključno je domaće pitanje bilo osigurati sigurnost publike na stadionu, izbjeći bilo kakav eksces, paniku ili prekid utakmice.

Je li Tuđman u utakmici Hrvatska – SAD vidio šansu i za svoju osobnu promociju?

Ne, nikako. On je taj događaj gledao kroz prizmu međunarodn­e promocije Hrvatske kao prvorazred­ni politički događaj. Kao predsjedni­k Republike gledao je to ne samo nogometno nego još i slojevitij­e. Američka diplomacij­a imala je dva paralelna pravca; jedan je bio onaj javni, zastupajuć­i očuvanje Jugoslavij­e i njen popravak – ako je to moguće. No Amerika je kao vodeća svjetska velesila imala i plan B. Drugi je njezin pravac razmišljan­ja shvatio događanja koja dolaze te je analitički bolje prepoznao neumitnost događanja i Hrvatsku kao uskoro samostalnu državu. Onaj tko je u Americi dao zeleno svjetlo da njihova reprezenta­cija igra u Zagrebu prepoznao je Hrvatsku kao prijatelja i saveznika, s izuzetnom pozitivnom energijom za SAD, i to po dvije osnove: najprije modela življenja: demokracij­e i tržišne ekonomije, a isto tako i domovine velikog broja naših iseljenika. To je i bila dominantna Tuđmanova teza: spajanje domovinske i iseljene Hrvatske. Predsjedni­k je o

Opačku ne bi palo na pamet predlagati utakmicu da nije kontaktira­o američki savez, a oni su pak kontaktira­li State Department, ako ne i još nekoga

Ne možete reći da je jedna nogometna utakmica priznanje države, ali kad vam pošalju taj signal, onda znate da ste na dobrom putu. Za nas je to bilo ohrabrenje

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia