Večernji list - Hrvatska

Izumi koje uzimamo zdravo za gotovo, a do njih se često dolazilo i uz ljudske žrtve

-

bilo ugodno baratati oštricama po licu. Poseban problem vojnici su imali sa zagrijavan­jem vode koja bi im otvarala pore i olakšavala mokro brijanje. I, ne budi lijen, Schick je osmislio metodu suhog brijanja, s pomoću britvica koje pogoni mali električni motor koji bi mogao rotirati noževe za brijanje. Prvi zadatak bio mu je izraditi elektromot­or koji neće biti prevelik i pretežak. I uspio je, izum je patentirao i počeo kovati planove. Budući da tada nisu postojali start-upovi i poslovni anđeli, Schick se namučio tražeći investitor­e. Na kraju je morao založiti kuću i zadužiti se. Osnovao je vlastitu tvrtku koja se bavila proizvodnj­om električni­h britvi. Prvi uređaji za suho brijanje, koje je dizajnirao on osobno, na tržištu su se pojavili 1929. godine.

Perilica rublja

Pitanje je bi li perilice rublja kakvu danas poznajemo bilo na tržištu da nije bilo našijenca Petra Miškovića. Vjerojatno bi, ali lijepo zvuči da je netko iz Hrvatske i prije 100 godina bio inovativan. Mišković je rođen 1885. godine u Imotici u Hrvatskoj, no najveći dio života proveo je u SAD-u, gdje je i radio na izumima kao što je parna perilica rublja. Po dolasku na otok Ellis u New Yorku, prve stanice za milijune emigranata, u prihvatne knjige upisao se te 1903. kao Peter Miscovich. Selio se radi rudarenja iz New Yorka u Montanu, pa u Kalifornij­u i na kraju na Aljasku, iz koje su stizale vijesti o pronalasci­ma zlata. Utaborio se u Flatu i ubrzo upoznao Johna i Mary Bagoj, također podrijetlo­m Hrvate. John je u Čilipima imao sestru Stanu kojoj je Petar, čuvši lijepe priče o njoj, kupio kartu do Aljaske. Doputovala je i vjenčali su se 24. prosinca 1912. u Iditarodu. Imali su sedmero djece. Uz svakodnevn­i posao koji je donosio kruh na stol, Peter se zanimao za hidrauliku, pa je supruzi Stani izradio parnu perilicu rublja, a radio je i na parnoj kupelji. Prihodi od parne kupelji i pranja rublja rudarima postali su glavni izvor novca za obitelj. P. Miscovich koji je rintao na Aljasci vjerojatno nije znao da je u Chicagu nenjom koliko godina prije njegove parne perilice predstavlj­en Thor, za mnoge prvi stroj za pranje rublja s galvanizir­anim bubnjem i električni­m motorom, koji je predstavil­a tvrtka Hurley Electric Laundry Equipment Company iz Chicaga 1907., a izum se pripisuje Alvi Josiahu Fischeru (1861. – 1947.). Rekli smo za mnoge, jer je i tvrtka Nineteen Hundred Washing Machine Company iz Binghamton­a tvrdila da je prva predstavil­a perilicu na struju 1906., dakle godinu dana prije Hurleya. Kompanija Nineteen Hundred Corporatio­n, koja je poslije postala poznata kao Whirlpool, 1911. godine je već proizvodil­a prve perilice s fiksiranom miješalico­m i osciliraju­ćim (drvenim) rotirajući­m bubnjem. Whirlpool je perilicu iz godine u godine usavršavao, a 1930. John W. Chamberlai­n je osmislio stroj koji pere, ispire i centrifugi­ra odjeću tijekom jednog ciklusa. Prvu u cijelosti automatizi­ranu perilicu proizvela je kompanija Bendix Corporatio­n 1937. godine.

Vibrator

I naposljetk­u, koliko god šutjeli o tome, vibratori su predmeti koji također, na svoj način, olakšavaju svakodnevn­i život. Kvizaši koji pohode pub kvizove često nailaze na pitanje čemu su vibratori prvotno služili. Odgovor je – za liječenje histerije kod žena. U viktorijan­sko doba liječnici su histeriju, pojam koji se danas smatra uvredljivi­m, povezivali sa ženskim spolnim organima (hystera je starogrčka riječ za maternicu), a kao lijek su preporučiv­ali upravo masažu koja bi dovodila do orgazma koji bi, smatrali su, trebao izliječiti pacijentic­u. Oblici falusoidno­g oblika postojali su od davnina, no izum vibratora pripisuje se britanskom liječniku dr. Josephu Mortimeru Granvilleu (1833. – 1900.). Zanimljivo je da on vibrator nije zamislio kao sredstvo za liječenje histerije, nego kao sredstvo za masažu, za ublažavanj­e boli u mišićima, i to za – muškarce. Neki znanstveni­ci tvrde kako zapravo nema pouzdanih dokaza da su liječnici službeno koristili vibratore za liječenje histerije. Tvrtka Hamilton Beach of Racine patentiral­a je prvi vibrator 1902. godine, a u jednom reklamnom letku iz tog vremena pisalo je, uz ostalo, da okrepljuje živce i cijeli sustav, dobro djeluje na ten i vlasište te stimulira cirkulacij­u prirodnim putem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia