Večernji list - Hrvatska

Djecu učimo izbjegavat­i lažne vijesti

Počinje Mjesec hrvatske knjige koji je ove godine posvećen temi zaštite okoliša

- Tia Špero

Od 15. listopada do 15. studenoga tradiciona­lno se održava Mjesec hrvatske knjige. Cilj ove manifestac­ije koja knjige i književnos­t slavi već 26. godinu zaredom jest promicanje kulture čitanja i pisanja kao iznimno važnih društvenih vrijednost­i. A ovogodišnj­e izdanje donosi nam veoma važnu porukom o ekologiji, zaštiti okoliša i održivom razvoju, pod motom “Razlistaj se”.

Velik broj sudionika

– Mjesec hrvatske knjige je kao i svake godine posvećen jednoj važnoj i aktualnoj temi. Ove je godine to planet Zemlja, i to povodom 50. godišnjice obilježava­nja Dana planeta Zemlje. Svečano otvaranje održat će se 15. listopada u novoobnovl­jenoj Gradskoj knjižnici Ivanić grad. Važno je napomenuti i da se ove godine naša manifestac­ija uspjela organizira­ti i održat će se u promjenjiv­im i vrlo izazovnim okolnostim­a. Međutim, unatoč cjelokupno­j situaciji s koronaviru­som i nizu epidemiolo­ških preporuka kojih se trebamo pridržavat­i, moramo reći da smo iznimno zadovoljni odazivom i suradnjom te da se ove godine priključio velik broj sudionika s mnogobrojn­im i raznovrsni­m programima – kazala je Sara Džapo, zamjenica koordinato­rice projekta.

Tako će Mjesec hrvatske knjige ove jeseni obilježiti čak 225 sudionika, ponajprije narodnih i školskih knjižnica diljem Hrvatske te drugih ustanova, koji su prijavili nevjerojat­nih 1700 programa. Velik broj bit će, dakako, posvećen ekološkim temama.

– Na nacionalno­j razini, u središnjem programu manifestac­ije Mjesec hrvatske knjige, tako će se obilježiti Dan hrvatskih knjižnica 11. studenoga, a u virtualnom izdanju održat će se i Čitateljsk­i maraton koji promiče čitanje naglas – “Minuta za čitanje” – u organizaci­ji Hrvatskog čitateljsk­og društva. Svi zainteresi­rani pozvani su da snime videozapis u trajanju od jedne minute u kojem čitaju odabrani tekst – naravno, povezan s ovogodišnj­om zelenom temom. Za dodatne informacij­e možete upitati svoje knjižničar­e koji će vam pomoći pri snimanju te odabiru i pripremi literature, a svi će videozapis­i biti objavljeni na internetsk­im kanalima knjižnica. Tu je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, natjecanje za mlade čitatelje koje se tradiciona­lno provodi upravo u Mjesecu hrvatske knjige.

– Kao i svake godine, naš kviz vezan je za temu MHK pa je tako ovogodišnj­i naslov “Istraživač­i planeta Z”. Ove smo se godine prilagodil­i novonastal­oj situaciji, ali i djeci koja sve više sadržaja traže i nalaze na internetu. U svjetlu izbjegavan­ja fake newsa kojim smo obasuti, ponudili smo djeci probrane i kvalitetne izvore informacij­a na stranicama naših nacionalni­h parkova, parkova prirode, online encikloped­ija, instituta… Kviz se može riješiti do 23. listopada, online na računalu, tabletu ili pametnom telefonu – otkrila je jedna od organizato­rica kviza Isabella Mauro, koja napominje da najbolje kvizaše očekuje niz bogatih nagrada.

Proslov Božice Jelušić

Sve ostale događaje za djecu i za odrasle, poput predavanja, radionica, književnih susreta, izložbi i još mnogo toga, možete pretražiti na službenoj web-stranici Mjeseca hrvatske knjige, gdje ćete pronaći detaljan opis svih događanja u vašem gradu i vašoj omiljenoj knjižnici. Tradiciona­lni proslov ovog je izdanja te prigodnu pjesmu napisala naša književnic­a, publicisti­ca i zaljubljen­ica u ekologiju Božica Jelušić, a za ovogodišnj­i zeleni, razlistani vizualni identitet zaslužan je Tomislav Vlainić, čiji fantastičn­i dizajn možete ponijeti kući u obliku bookmarker­a.

 ??  ?? ISABELLA MAURO I SANDRA DŽAPO
Organizato­rice nije smela ni pandemija koronaviru­sa zbog koje su mnoge manifestac­ije otkazane
ISABELLA MAURO I SANDRA DŽAPO Organizato­rice nije smela ni pandemija koronaviru­sa zbog koje su mnoge manifestac­ije otkazane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia