Večernji list - Hrvatska

BILI DRAGULJI Perišić otišao sa 17, Pašalić i Vlašić s 19. Hajduk ih je stvorio i zaradio, a gdje su mu trofeji?

Hajduk je, prisiljen na rasprodaju, proteklih godina u europske klubove transferir­ao gotovo dvadesetak sjajnih mladih ili A reprezenta­tivaca, ali nikako nije uspio složiti momčad za naslove

- Tomislav Dasović

Hajduk ove sezone ima momčad koja se može upustiti u borbu za naslov, kaže Mate Bilić

Pogledajte ovaj sastav: L. Kalinić; Simić, A. Milić, D. Bradarić; Balić, T. Bašić, F. Bradarić, Perišić; Pašalić, Vlašić; N. Kalinić.

Imamo i klupu za pričuve: Grbić, Letica, Elez, Palaversa, Andrijašev­ić, Radošević, Vukušić, Livaja.

Imamo čak i vrhunske trenere za ovu momčad, čak četvoricu, izaberite bilo kojega: Tudor, Jurić, Štimac, I. Leko, Bilić.

Dakle, pojasnimo: na papiru imamo jednu imaginarnu momčad koja, naravno, nikada neće nastupiti zajedno niti će se to dogoditi u Hajduku, a riječ je upravo o klubu koji je školovao, oblikovao ili afirmirao svakoga od gore spomenutih nogometaša. I to ne bilo kakvih nogometaša; dapače posrijedi su sve odreda mladi ili A reprezenta­tivci koji su prošli kroz ruke trenera u Hajdukovoj školi nogometa, a Hajduk je većinu njih transferir­ao rano, toliko rano da im nije omogućio ni minimalnu šansu da se upuste u borbu za naslov prvaka. Ili je nekima od njih, kao Andrijašev­iću, F. Bradariću i Elezu, omogućio da im se putevi karijera spoje u Rijeci pa da tamo podignu šampionsku srebrninu.

Hajduk je morao prodavati

Treneri pak koji se spominju u ovoj priči također su Hajdukova djeca, sva petorica rade u inozemstvu; neki od njih bili su izbornici, a neki, poput Ivana Leke u Club Bruggeu, imaju i trenerski naslov prvaka u Europi. A pamtljiv trag u Hajduku ostavili su samo Štimac i Tudor, posljednji treneri koji su Hajduku donijeli naslov prvaka (2005.), odnosno Kup (2013.). Jedan je danas na Poljudu nepoželjan, a drugi je već drugi put usred sezone zbrisao s klupe.

Je li Hajduk baš tako rano morao prodavati svoje dragulje, u svjetlu činjenice da se od 2005. godine čeka naslov prvaka, a to je za vojsku Hajdukovih navijača ipak sveti gral?

– Ni u jednom od spomenutih slučajeva prodaje igrača Hajduk nije imao izbora – kazao nam je Mate Bilić, i sam nekada Hajdukov igrač, danas stručni komentator na Novoj TV, i pojasnio:

– Hajduk je iz različitih razloga svaki put bio prisiljen prodavati svoje igrače; jednostavn­o, takva je bila potreba. Ili je u pitanju bio novac, 3, 4, 5 milijuna eura, neophodan kako bi Hajduk stabilizir­ao svoje poslovanje, ili je zov klubova iz liga Petice bio prejak, pa Hajduk nije mogao zadržati svoje igrače. Govorimo o Lovri i Nikoli Kaliniću, Pašaliću, Vlašiću..., koji su nakon odlaska iz Hajduka u jakim klubovima svoje tržišne vrijednost­i multiplici­rali. Svi ti igrači kao dječaci maštali su da zaigraju u velikim europskim klubovima i onda je tu njihov matični klub praktički nemoćan.

Ispada da je Hajduk time svjesno žrtvovao borbu za trofeje, jer s tolikim odljevom igrača već godinama nije konkurenta­n, ni za naslov prvaka ni za dulje trajanje u Europi?

– Hajduk će uvijek biti konkurenta­n jer će uvijek imati dovoljno bogat inkubator igrača. U duhu njegove tradicije je borba za trofeje i, evo, baš u ovoj sezoni vidim Hajduk kao ozbiljnog kandidata u utrci za naslov prvaka. Zanemarimo poraz od Gorice i gledajmo širu sliku, a ona kaže da Hajduk ima vrlo dobru momčad, da su Rijeka i Osijek još u stvaranju, a Dinamo, iako je najkvalite­tniji, nije više tako uvjerljiv i dominantan. Treba razmišljat­i hajdučki, treba zadržati pozitivno, poticajno ozračje i ići utakmicu po utakmicu – istaknuo je Mate Bilić.

Sljedeći je Vušković?

Vratimo se načas igračima s našega popisa i kroz nekoliko brojki ilustriraj­mo koliko je Hajduk proteklih godina bio ili slab u procjenama, ili pak “izuven” od siline inozemnih ponuda. Na primjer, na aktualnom Dalićevu popisu reprezenta­tivaca petorica su nogometaša koja su prošla Hajdukovu školu: Grbić, Perišić, D. Bradarić, Pašalić, Vlašić. Njihova prosječna dob pri odlasku s Poljuda bila je 19,6 godina, a prosječni broj nastupa za Hajduk niti 39.

Tako je Ivan Perišić napustio Hajduk sa 17 godina, bez ijednog službenog nastupa, dok je sjajni vratar Grbić bio s 22 godine prepušten Lokomotivi nakon samo deset nastupa za bijele, a nedavno je završio u Atlético Madridu.

Tražimo li među spomenutim igračima one koji su najviše dali Hajduku, onda su to Lovre Kalinić sa 134 i Nikola Vlašić sa 120 nastupa. Ali, te brojke zapravo obojicu čine ‘ekscesima’ u cjelokupno­j priči, jer su jedini koji su prebacili stotku.

Oduvijek popularne pitalice bile su ‘nastavite niz’. Pokušajte riješiti ovaj: Vlašić, Palaversa, T. Bašić, D. Bradarić, tko je sljedeći? Nudimo i rješenje: Mario Vušković. Sljedeći mjesec napunit će 19 godina. Broj nastupa za Hajduk: 19. Do siječnja će ih biti tridesetak. Svi uvjeti za prodaju – ispunjeni.

 ??  ?? NIKOLA VLAŠIĆ Jedan je od rijetkih mladih igrača koji je upisao više od 100 nastupa za Hajduk, prodan je za rekordnih 10,8 mil. eura
NIKOLA VLAŠIĆ Jedan je od rijetkih mladih igrača koji je upisao više od 100 nastupa za Hajduk, prodan je za rekordnih 10,8 mil. eura
 ??  ??
 ??  ?? IVAN PERIŠIĆ Ostvario je sjajnu karijeru, a iz Hajduka je otišao sa 17 godina, bez ijednog službenog nastupa, za svega 360 tisuća eura
IVAN PERIŠIĆ Ostvario je sjajnu karijeru, a iz Hajduka je otišao sa 17 godina, bez ijednog službenog nastupa, za svega 360 tisuća eura
 ??  ?? MARIO PAŠALIĆ Sjajni veznjak Atalante već godinama igra na zavidnoj razini, Splićani su ga prodali za 2,5 milijuna eura
MARIO PAŠALIĆ Sjajni veznjak Atalante već godinama igra na zavidnoj razini, Splićani su ga prodali za 2,5 milijuna eura
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia