Večernji list - Hrvatska

Najveći problem – Šveđani imaju majstora za prekide

Švedska poslije Ibre Momčad se ne oslanja na jednog igrača, nego je balansiran­a, a većina igrača zapažena je u ‘peticama’

- Edi Džindo

Nakon što su u prva dva kola na poprilično težak način ostali bez bodova, reprezenta­tivci Hrvatske spremni su tražiti prve bodove u trećem kolu Lige nacija na Maksimiru protiv reprezenta­cije Švedske, koja nam je najmanje zahtjevan suparnik u ovoj skupini, ali i dalje poprilično zahtjevan. Šveđani su, kao i vatreni, poraženi u prve dvije utakmice protiv Francuske i Portugala, ali dvije su razlike u tim utakmicama – prva je da su Šveđani, za razliku od nas, pretrpjeli manje poraze (0:1 i 0:2), a druga da su igrali u svojoj zemlji. Već se nazire situacija u kojoj se zapravo mi protiv Šveđana borimo za to treće mjesto, koje bi nas zadržalo u elitnoj skupini ovog natjecanja. Zato je utakmica koja počinje sutra u 17.10 sati i te kako važna.

Lindelof krpa obranu UTD-a

Protiv kakve mi to reprezenta­cije igramo? Kakva je ta nova Švedska bez Zlatana Ibrahimovi­ća? Koliko su zapravo dobri?

Pa, ako ćemo ukratko, jako su dobri. Odlazak Ibrahimovi­ća utjecao je na neke vrlo važne promjene, a glavna je da više nemaju jednog nogometaša na kojeg se oslanjaju te da je postupno kadar podebljan na gotovo svim pozicijama. Švedski nogometaši većinom igraju u najjačim nogometnim ligama i njihove uloge u tim klubovima u većini slučajeva vrlo su važne.

Najveće zvijezde reprezenta­cije su Dejan Kuluševski i Victor Lindelof. Kuluševsko­g u Švedskoj nazivaju novim Ibrahimovi­ćem, a svojim dolaskom iz Parme u Juventus i prvim partijama u dresu stare dame 20-godišnjak je najavio blistavu karijeru. Zapravo, on je već sada najbolji pojedinac svoje nacionalne vrste, iako je za nju upisao tek tri nastupa. S druge strane terena stup obrane je Victor Lindelof. Koliko god čujete priče o katastrofa­lnoj obrani Manchester Uniteda, ovaj 26-godišnjak nije osoba koju za to treba kriviti. Dapače, Lindelof u posljednji­h godinu dana samo krpa ono što su Maguire, Shaw i De Gea zakuhali i uistinu odrađuje lavovski posao u vrlo zahtjevnom okruženju.

Pobijedili su Rusiju

Velika mlada zvijezda u usponu je i hitri napadač Alexander Isak, koji je prošle godine u dresu svojeg Real Sociedada demolirao Real Madrid s dva pogotka. Za jednog 21-godišnjaka koji redovito puni mreže u cijenjenom španjolsko­m prvoligašu, definitivn­o nije loše.

Ne smijemo tu zaboraviti ni društvo iz njemačke Bundeslige. Najpoznati­je ime ono je Emilea Forsberga iz Leipziga, neumornog kreatora kojeg je s te pozicije u momčadi polagano uspio istisnuti Christophe­r Nkunku, no Forsberg je i dalje prema statistika­ma jedan od deset najboljih kreatora prilika na kontinentu u posljednje tri godine. Ime koje žari i pali Bundesligo­m, a za koje malo ljudi zna je Robin Quaison. Najvjernij­e će vam njegove vještine prikazati podatak da je prošle sezone u dresu Mainza u prvenstvu zabio 13 pogodaka, jedan više nego naš Andrej Kramarić.

Tu je, također, i vrlo pouzdani lijevi bek Werdera Ludwig Augustinss­on, koji će rijetko kad iza sebe imati lošu utakmicu.

No najvažniji pojedinac u dvoboju protiv Hrvatske za Švedsku vrlo lako mogao bi biti Sebastian Larsson, prekaljeni 35-godišnji veteran koji trenutačno nastupa za domaći AIK. Larsson je za svojeg vremena u Premiershi­pu dosta dugo bio najbolji izvođač prekida u najjačoj ligi svijeta, a branio je boje Sunderland­a. Od 2011. do 2014. godine Larsson je postigao čak 11 golova iz slobodnih udaraca te namjestio 24 pogotka nakon prekida. Kao što već znamo, baš je to Ahilova peta vatrenih i izbornik Janne Andersson vrlo će se vjerojatno na takav način napadanja i fokusirati. Uostalom, tako su i poveli protiv Rusije, koju su u četvrtak pobijedili 2:1. Bit će svakako teško zaustaviti trojku Isak – Quaison – Kuluševski, ali još teže iz prekida, budući da su Šveđani tek pet od svojih posljednji­h 14 pogodaka postigli iz otvorene igre.

Larsson je svojedobno u Premier ligi bio najbolji izvođač kornera i slobodnih udaraca

 ??  ?? GLAVNA ZVIJEZDA ove nove Švedske je Dejan Kuluševski, 20-godišnji “wunderkind” koji ima ozbiljnu minutažu u redovima Juventusa i već je nositelj igre reprezenta­cije
GLAVNA ZVIJEZDA ove nove Švedske je Dejan Kuluševski, 20-godišnji “wunderkind” koji ima ozbiljnu minutažu u redovima Juventusa i već je nositelj igre reprezenta­cije
 ??  ?? ROBIN QUAISON Švedski napadač prošle je sezone u Bundesligi zabio više golova od Kramarića
ROBIN QUAISON Švedski napadač prošle je sezone u Bundesligi zabio više golova od Kramarića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia