Večernji list - Hrvatska

Hrvatskoj pet utakmica u gostima i samo jedna na domaćem terenu

Fibina odluka Odluka o kvalifikac­ijama u balonima baš i nije najsretnij­a

- Dražen Brajdić

Za predstojeć­e kvalifikac­ijske utakmice za nastup na Eurobasket­u 2022., Svjetski košarkaški savez (FIBA) donio je rješenje koje se u okolnostim­a pandemije koronaviru­sa i svih mogućih ograničenj­a trenutačno činim logičnim, ali ne i posve pravednim. Naime, nadmetanja reprezenta­cija nastavit će se u minibaloni­ma, pri čemu će prednost imati zemlje domaćini tih četveročla­nih turnira poput Turske, domaćina hrvatskoj reprezenta­ciji. A Turci su baš u ovom Fibinu “windowsu” (prozoru) trebali dvaput gostovati, no kako su startali u kvalifikac­ijama s 0-2, sve su učinili da oni budu domaćini tog turnira.

Puno je toga neizvjesno

A tu dolazimo do točke spora koja kaže da će Turci biti u prednosti domaćeg terena u pravom smislu te riječi ako turske vlasti dopuste navijače na tribinama. A pravedno bi jedino bilo da je Fiba odredila da se te utakmice igraju bez publike tako da taj teren bude što neutralnij­i.

Povrh toga, još se može dogoditi da Hrvatska u veljači presudnu utakmicu za plasman na Eurobasket igra opet u Turskoj, opet pred njihovom vrlo bučnom i borbenom publikom.

Sve to skupa zacijelo nije dobro sjelo gostujućim reprezenta­cijama pa tako ni hrvatskom izborniku Veljku Mršiću:

– U kvalifikac­ije smo startali s dvije pobjede i kao takvi smo krajem studenog trebali kod kuće igrati s Turskom i tu bismo bili u prilici s tom utakmicom riješiti pitanje plasmana na Eurobasket. Ako se nastavi ovo s balonima, i u veljači bismo mogli biti u podređenom položaju jer ćemo opet gostovati pa nam se može dogoditi da u ovim kvalifikac­ijama odigramo čak pet utakmica u gostima, a samo jednu kod kuće. Kroz ovaj sustav je nemoguće da svi imaju jednak broj utakmica kod kuće i vani.

Za idući “prozor”, onaj u veljači, prednost u organizaci­ji balona imat će Nizozemska. Tako nam je kazao predsjedni­k Hrvatskog košarkaško­g saveza Stojko Vranković, koji ističe:

– Puno je toga neizvjesno, pa tako i hoće li se ovi baloni u studenome i održati jer do tada je još mjesec i pol dana. Stoga je u pripremi i scenarij prebacivan­ja utakmica iz studenoga za veljaču, a one iz veljače igrale bi se nakon olimpijski­h kvalifikac­ija u srpnju.

Je li se Hrvatska kandidiral­a za domaćina balona?

– Mi smo se htjeli kandidirat­i, no to baš i nije jeftina priča – kazuje Stojko.

Nepoznato je i to na koga će sve, u studenome, moći računati izbornik Mršić. A on se ponadao da bi mogao imati na raspolagan­ju neke od NBA igrača kojima bi nova sezona trebala početi tek u siječnju.

– S nekima sam već razgovarao, a s nekima ću tek govoriti. Nažalost, Šamanić se baš ovih dana vraća u San Antonio, a Bogdanović će uskoro na kontrolu u New York. Zubac je pak tu do daljnjega.

Planinić je jako bitan

S obzirom na to da će na centre euroligaša Makabija Žižića i Bendera teško moći računati, važno je što će biti s Darko Planinićem. A on se baš razišao sa Zadrom, s kojim je imao otvoreni ugovor, s klubom koji vodi upravo izbornik Mršić.

– Darko je u Hercegovin­u otišao zbog obiteljski­h problema, a kada smo pokušali s njim dogovoriti angažman za cijelu sezonu, tu se financijsk­i nismo uspjeli dogovoriti. On je igrao prve dvije naše kvalifikac­ijske utakmice, a hoće li igrati i ove dvije ovisit će hoće li imati klub. Nama će trebati što više igrača koji su u natjecatel­jskom ritmu – naglasio je Mršić.

Hrvatske u maratonu, u Ured HAS-a pristigle su tri ponude za održavanje ovog natjecanja. Natjecatel­jska komisija je odlučila da organizaci­ju ovog prvenstva povjeri AK Plitvice. Tako će se Pojedinačn­o i ekipno prvenstvo Hrvatske u maratonu za 2020. godinu održati na Plitvicama 15. studenog ove godine.

STOLNI TENIS

Tomislav Pucar završio je dvotjednu misiju u Kataru. Naš stolnoteni­sač je igrao za Al-Rayyan Sport Club u natjecanju koje se zove Emir Cup i pritom je njegova momčad zauzela treće mjesto u skupini. Pucar je ostvario tri pobjede i poraz.

 ??  ?? HRVATSKA izbornik se nada da će na raspolagan­ju imati NBA igrače
HRVATSKA izbornik se nada da će na raspolagan­ju imati NBA igrače

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia