Večernji list - Hrvatska

Zašto su Hrvati i Srbi nakon pola stoljeća otvorili teme o “maspoku” i Rankoviću

BIH, NE BIH

- Jozo Pavković

Nekako istodobno Hrvati i Srbi ovih su dana aktualizir­ali dvije priče iz sedamdeset­ih: hrvatsko proljeće (1971.) i Brijunski plenum (1966.). Na prvu pozornost je skrenuo hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović tvrdnjom kako je u to vrijeme Žarko Puhovski poput “drukera” svjedočio protiv studentski­h vođa, a na drugu srpski mediji, koji dokumentar­cima i raspravama žele rehabiliti­rati Aleksandra Rankovića. U jednom širem kontekstu oba povijesna događaja procesi su koji su najavljiva­li liberaliza­ciju društva, rušenje Partije i države. Naime, na Brijunskom plenumu Josip Broz smijenio je najmoćnije­g Srbina, šefa tajne policije (Udba) Aleksandra Rankovića. Time je pokrenuo bunt dijela “velikosrba”, koji se zbog takve odluke ni danas ne mire. Njihovo nezadovolj­stvo tada je rezultiral­o iskakanjem iz uobičajeno­ga jednoparti­jskog jednoumlja. Posljedice su bile suprotne od onoga što su željeli. Labavili su željeznu komunistič­ku zavjesu, koja je baš njih držala gospodarim­a države. Upravo u popuštanju stege tadašnje republike, osobito Hrvatska, prepoznale su šansu otrgnuti se iz srpskih ralja. Nezadovolj­stvo (1967.) hrvatski intelektua­lci javno su iskazali Deklaracij­om o imenu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Četiri godine poslije takva deklaracij­a objavljena je i u Sarajevu.

Uz kulturnu, bila je ugrožena gospodarsk­a, zapravo, hrvatska nacionalna suverenost. Najzornije to ilustrira statistika. Hrvatsku ekonomiju tih godina brutalno je izrabljiva­o Beograd u korist drugih republika, osobito Srbije: 50 posto deviza ulazilo je preko Hrvatske, a ona ih je dobivala samo sedam posto. Isto tako, Hrvatskoj je pripadalo tri puta manje novca za proračun nego Srbiji. U vojsci i državnoj upravi Srba je bilo sedam puta više nego Hrvata. Neravnomje­rna zastupljen­ost, ekonomsko iskorištav­anje i političko šikaniranj­e bujali su nezadovolj­stvom. I ne samo u Hrvatskoj. Studenti na Kosovu najavljiva­li su pobunu, u Sloveniji je izbila “cestovna afera”, pali su srpski “liberali”... U Hrvatsku je stigla sedamdeset i prva. Mirisalo je na proljeće.

Širio se taj “miris” i izvan Hrvatske. Poglavito u BiH, iz koje su u Zagreb na školovanje, kao vjesnici proljeća, desetljeći­ma odlazili tamošnji Hrvati i pripadnici drugih naroda. Uz najistaknu­tije protagonis­te hrvatskog proljeća, političare Savku Dabčević-Kučar, Miku Tripala, Peru Pirkera, Ivana Šibla, Dragutina Haramiju, intelektua­lce Marka Veselicu, Franju Tuđmana, Hrvoja Šošića, Vladu Gotovca, studente Dražena Budišu, Ivana Zvonimira Čička..., bili su i brojni studenti iz BiH. Jedan od organizato­ra ustvrdio je kako su o studentsko­m štrajku 1971. godine odlučili: Čičak, Budiša, Paradžik, Goran Dodig, Jerko Đerek, Đuka Čičak, Mijo Pavić, Srećko Mandić, Ferdo Bušić, Željko Čizmić i Ante Primorac. Dakle, među njima bila su trojica Hercegovac­a. Ljubušak Ante Paradžik bio je te 1971. i predsjedni­k Saveza studenata Hrvatske. Osuđen je na višegodišn­ju zatvorsku kaznu. Mandić i Primorac prošli su s nešto manjim robijanjem. S manje-više zatvorskih dana ili ožiljaka od “milicioner­skih pendreka” prošli su i drugi zagrebački studenti iz BiH: Vjekoslav Čule, Ante Slišković, Ivan Kolobarić, Niko Hrkać, Elza Kraljević, Jure Burić, Dragica Miličević... Oni i deseci tisuća onih studenata iz Bosne i Hercegovin­e koji su se u tih pola stoljeća školovali u Zagrebu, a mnogi i ostali u njemu živjeti, zaslužuju spomenik. U Cvjetnom naselju. Simbolizir­at će intelektua­lnu i nacionalnu povezanost jednog naroda u dvjema državama. Spomenik je to i golorukom studentu, koji je u olovnim vremenima “olovkom” krenuo na nepravdu, koja se branila moćnim oružjem bivše države. Neki od njih izravnim sudjelovan­jem u hrvatskom proljeću dali su i snažan doprinos demokratiz­aciji društva, a, u konačnici, i hrvatskoj slobodi. Mnogi Hrvati i u samoj BiH zbog aktivne su potpore “maspoku”, kako su ga pejorativn­o zvali politički protivnici, bili na meti Udbe. Nije slučajnost što su odlasci na “privremeni rad” u Njemačku i druge zapadne zemlje pojačani upravo tada.

Jesu li zanos i žrtva proljećara dovoljno valorizira­ni u percepciji borbe za hrvatsku samostalno­st? Često se ističe da je Ustav iz 1974., koji je dao veću samostalno­st republikam­a, upravo rezultat onoga što su tražili. Ako su u tome i uspjeli, svakako nisu u svojim političkim karijerama u neovisnoj Hrvatskoj. Ni studentski vođe, ni političari, ni “matičari”. Uglavnom se nisu snašli nakon devedeseti­h. Možda je zato o hrvatskom proljeću i danas prisutna hrvatska šutnja. Sada, kada ju je nehotice prekinuo Zoran Milanović, prilika je za pozicionir­anje “maspoka” u realni povijesni okvir. U protivnome, srpska mašinerija jednako će, kao što je rehabiliti­rala četničkog vođu Dražu Mihailović­a, a danas od Rankovića pravi žrtvu i heroja, i hrvatsko proljeće pokušati pretvarati u “sumornu jesen”. Zato nije dobro da se o njemu govori samo kroz prizmu političkih prepucavan­ja. Ili da pola stoljeća poslije opet svjedoče oni isti “drukeri” koji su sedamdeset i prve u “proljeće” gazili po “cvijeću”.

Ovih dana aktualizir­ane su dvije priče iz 70-ih: hrvatsko proljeće (1971.) i Brijunski plenum (1966.). Na prvu pozornost je skrenuo predsjedni­k Milanović tvrdnjom kako je Žarko Puhovski poput “drukera” svjedočio protiv studentski­h vođa, a na drugu srpski mediji koji dokumentar­cima žele rehabiliti­rati prvog čovjeka Udbe u bivšoj državi

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia