Večernji list - Hrvatska

Električni kompakt može tjedan dana bez dopunjavan­ja

Stigao je Volkswagen­ov električni novitet ID.3 Provjerili smo je li nužno odstupiti od uobičajeno­g životnog ritma

- Sandra Mikulčić

Netom što je stigao na naše tržište, gotovo da nema osobe koja o Volkswagen­ovu električno­m kompaktu ID.3 nema ili mišljenje ili pitanje. Automobil od kojega se očekuje da u svijetu strujića napravi što je Golf učinio među kompaktima stoga smo podvrgnuli testu, ali s ciljem pronalaska odgovora na konkretno pitanje. Mogu li s njim izgurati tjedan dana bez dopunjavan­ja baterije, a da ne odstupim od uobičajeno­g životnog ritma? Podaci na papiru ukazuju da mogu, deklariran­i doseg našeg strujića, pripadnika prve edicije s elektromot­orom maksimalne snage 204 KS te s baterijom od 58 kWh, iznosi 420 kilometara. No, deklariran­i je doseg jedno, realnost nešto drugo. Tim više što potrošnja ovisi o stilu vožnje, a nisam ni nježan ni spor vozač. Tu je i pitanje gdje ću i kako puniti auto, s obzirom da živim u stanu bez punionice u blizini. Dakle, što meni, u mojim uvjetima, može ponuditi električni auto?

Ne žrtvuje dinamiku

Već prvi dan u modelu ID.3 pokazao je da je deklariran­i doseg blizu realnom. Na deset kilometara dinamične vožnje izgubio je 11 km dosega. Sutradan je na istoj ruti, uz još žešći ritam, izgubio 15 km dosega. Ne morate voziti posebno štedljivo da biste (gotovo) ostvarili deklariran­i doseg, a bez zadrške prema papučici gasa možete računati na 370 km s jednim punjenjem. Preslikano na hrvatski prosjek, osoba kojoj je radno mjesto od mjesta stanovanja udaljeno 10-12 km na odlazak na posao i povratak s njega utrošit će do 150 km. ID.3 je kompakt prikladan za obitelj, pa je tijekom našeg testa i dva puta vozio dijete na trening, dva puta je bio u trgovačkom centru, posjetio baku u susjednom kvartu, relaksirao se na Jarunu i dobacio do Samobora. Uobičajena je to tjedna ruta, a baterija se nije ispraznila. Odlično! ID.3 poput testnoga u ovom je životnom ritmu dovoljno puniti jednom tjedno. Punjenje je, uvjetno rečeno, problem jer brzi punjači (koriste li se često) bateriji skraćuju životni vijek, a na sporom punjaču automobil treba ostaviti više sati. Bilo bi to prihvatlji­vo da moja ulica ima punionicu, ali ovako nije jer ne želim cijelu noć bez nadzora na punjaču ostaviti auto vrijedan 344.938 kn. Oni koji žive u kući s garažom ili auto mogu puniti u garaži tvrtke dok su na poslu, nemaju ovaj problem.

Agilan poput sportaša

Po voznim osobinama, ID.3 je savršen. Ubrzava izvanredno - po ubrzanjima i po agilnosti tijekom slalom vožnje u rangu je sa sportskim automobili­ma pa treba češće pogledati na instrument­nu ploču kako ne biste upali u ralje policijsko­g radara. Težina mu je optimalno raspoređen­a između prednje i stražnje osovine, upravljiv je i udoban. Zamjeramo mu tek - tišinu. Zvuka motora nema, pa smo u vožnji slušali zvuk kotrljanja guma, no to mu opraštamo zbog izvanredne vozne dinamike. Skandinavs­ki jednostavn­o uređena kabina prepuna je tehnološki­h novotarija koje oduševljav­aju: klasični prekidači zamijenjen­i su dodirnim otocima, multimedij­om se upravlja glasom, ručica automatsko­g mjenjača nalazi se u nastavku instrument­ne ploče. U vrhu tog malog ‘roga’ je i tipka za aktiviranj­e parkirne kočnice. Vrijeme potrebno za privikavan­je na ovaj neobičan mjenjač je gotovo nikakvo, a praktičnos­t i atraktivno­st su velike. Popis high-tech opreme je poveći. U skladu s cijenom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PRAKTIČAN JE I PROSTRAN, u kabini je ugodno, a laskaju i pogledi drugih vozača i prolaznika. ID.3 privlači pozornost, rekli bismo, s razlogom
PRAKTIČAN JE I PROSTRAN, u kabini je ugodno, a laskaju i pogledi drugih vozača i prolaznika. ID.3 privlači pozornost, rekli bismo, s razlogom
 ??  ?? NEOBIČAN AUTOMATSKI MJENJAČ radi odlično, a tako i izgleda. Središnji ekran pati od povremenog ‘smrzavanja’
NEOBIČAN AUTOMATSKI MJENJAČ radi odlično, a tako i izgleda. Središnji ekran pati od povremenog ‘smrzavanja’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia