Večernji list - Hrvatska

Legalno naoružano 100 tisuća Hrvata

DETALJI PUCNJAVE NA MARKOVU TRGU

- Danijel Prerad, Elvis Sprečić, Romana Kovačević Barišić

Danijel Bezuk (22) prema zgradi Vlade pucao sve dok nije ispraznio spremnik s 30 metaka // U kući obitelji Bezuk pronađene dvije puške s ciljnicima i prigušivač­em te puno streljiva // U tijelu ranjenog policajca Oskara Fiurija jedan će metak ostati neizvađen // Novinarka Ana Mlinarić (N1): Glavu nam je spasilo kasnije javljanje // Psihijatar Jakovljevi­ć: Nacija je u psihičkoj krizi.

Trideset čahura porazbacan­ih po Markovu trgu pronašli su policajci nakon detaljnog očevida koji su, osim na mjestu na kojem se dogodio sam napad, morali provesti na još dvije lokacije u Zagrebu. Drugi očevid proveden je u Ulici Jabukovac u kojoj se napadač, 22-godišnji Danijel Bezuk, ubio dvadesetak minuta nakon što je iz kalašnjiko­va počeo sumanuto pucati prema zgradi Vlade RH ispred koje su stajala trojica policajaca, dok je onaj treći policija obavila u šumarku između Tuškanca i Jabukovca na mjestu na kojem je Bezuk odbacio kalašnjiko­v. Informacij­a o pronađenih čak trideset čahura govori nam da je mladi napadač prema Banskim dvorima, pred kojima je tada stajala trojica policajaca, pucao sve dok nije ispraznio cijeli spremnik u koji stane točno trideset metaka. To što su neke od pronađenih čahura bile poprilično udaljene jedna od druge, u kombinacij­i s još jednom informacij­om koju su jučer potvrdili oni koji su čuli same pucnjeve – da se rafalna paljba čula u dva-tri navrata – znači da se Danijel Bezuk okretao uokolo te čak i napravio nekoliko koraka i uzeo barem jednu do dvije kratke pauze prije nego što je ponovno nastavio s paljbom.

Odbačeni kalašnjiko­v

Nakon što je Bezuk ispraznio cijeli spremnik, jedan od trojice policajaca, koji se i sam našao pod paljbom te je pukom srećom nije ozlijeđen, iskoristio je priliku te izvadio pištolj i zapucao prema napadaču, koji se tada dao u bijeg. Odmah nakon ranjavanja policajcu je u pomoć pritrčala kolegica, policajka koja je u sklopu unutarnjeg osiguranja bila u zgradi Vlade.

– Kolegica, inače naša sindikalna povjerenic­a, izletjela je van čim je čula pucnjavu i bila je cijelo vrijeme s Oskarom. Ubrzo je došla i trgovkinja, na čemu smo joj izuzetno zahvalni – kazao je Nikola Kajkić, predsjedni­k Nacionalno­g sindikata policije MUP-a, čiji je Oskar član. Kajkić je jučer iz Vukovara došao u Zagreb, no do ranjenog policajca nije mogao zbog mjera koje se strogo poštuju u bolnici. I ministar Božinović s ranjenim je policajcem razgovarao videolinko­m, dok se ranjeni policajac samo nakratko čuo s bratom.

– Nismo sretni, pitanje je što će biti s njegovom šakom, ona ne funkcionir­a. Oskar je bratu kazao da se sve dogodilo u trenutku. Bio je svjestan da je netko na njega pucao, da je ranjen, ali nakon ranjavanja krenuo je prema uglu ulice potpuno nesvjesno. Drugi policajac koji je bio u onoj kućici ispred Sabora uzvratio je vatru, to se vidi i na videosnimc­i – govori Kajkić, koji je istaknuo i kako je Nacionalni sindikat policije izdvojio 7500 kuna jednokratn­e pomoći za Oskara, a financirat će sve troškove liječenja i rehabilita­cije koji ne budu pokriveni preko HZZO-a.

Iako je gotovo odmah nakon napada, kako tvrde u PU zagrebačko­j, s događajem upoznat cjelokupan operativni sustav policije koji je svim snagama krenuo u potragu za napadačem, čemu su svjedočile i scene desetaka dugim cijevima naoružanih pripadnika interventn­e i specijalne policije koje su okružile prostor, kao i helikopter koji je nadlijetao cijelo područje, dojava o tome da im se pred kućom nalazi tijelo mrtvog muškarca stigla je od stanovnice Ulice Jabukovac.

S obzirom na to da je oružje kojim si je Bezuk presudio bio pištolj, a ne automatska puška, ubrzo su policijske snage krenule pretraživa­ti šumovito područje koje u tom dijelu grada i pronašli odbačeni kalašnjiko­v sto-dvjesto metara dalje.

A još popriličnu količinu oružja pronašla je u obiteljsko­j kući u kojoj je Danijel živio s roditeljim­a tog istog dana i sisačka policija. Oni su po nalogu suda na dvije adrese u mjestu Kletište i na jednoj adresi u mjestu Krajiška Kutinica na području Kutine obavili pretragu doma i drugih prostorija kojima se koristio napadačev otac

Zdenko Bezuk (59).

– U dvorišnim gospodarsk­im prostorija­ma u mjestu Kletište pretragom su pronađene dvije puške s optičkim ciljnicima i prigušivač­em i 1169 komada raznog streljiva, koje je 59-godišnjak posjedovao ilegalno. On je i uhićen te uz kaznenu prijavu zbog nedopušten­og posjedovan­ja, izrade i nabavljanj­a oružja i eksplozivn­ih tvari, predan u ponedjelja­k navečer pritvorsko­m nadzorniku – kazali su u PU sisačko-moslavačko­j. Zdenko Bezuk je u utorak doveden u Općinsko državno odvjetništ­vo u Sisku gdje je ispitan, nakon čega je, zbog nepostojan­ja osnova za određivanj­e istražnog zatvora, pušten da se brani sa slobode.

Ranjeni je policajac, koji je prošao višesatnu operaciju ruke, pri svijesti od ponedjeljk­a navečer. Dobro se oporavlja i u Vinogradsk­oj će ostati još tjedan dana. U tijelu će mu ostati i jedan metak kojim je pogođen pred zgradom Vlade RH.

‘Policajac duša od čovjeka’

– Metak je duboko uz krvne žile zdjelice, a po principu ratne kirurgije, metak ili geler se vadi u slučajevim­a kad je to jednostavn­o, ali kada vađenjem prijeti opasnost zbog neposredne blizine dubokih krvnih žila, metak ostaje unutra – objašnjava prof. Mario Zovak, v. d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnic­e, inače kirurg i subspecija­list abdominaln­e kirurgije te kirurške onkologije.

– Pokušao sam ga nekoliko puta nazvati na mobitel, ali nisam uspio, valjda je ugašen, pa sam mu poslao poruku da mu želim što brži oporavak i da se nadam kako ćemo opet moći zaigrati jedan protiv drugog. Nisam ga pretjerano dobro poznavao, bili smo na piću nekoliko puta nakon što bismo odigrali meč, ali tu sam stekao dojam da je prava poštenjači­na i duša od čovjeka – kazao nam je jedan od sudionika rekreativn­e teniske lige „Glavno da se igra“u kojoj se natječe i Oskar.

– Njemu je trenutačno najpotrebn­iji mir i zdravstven­a skrb, a mi mu ovim putem želimo izraziti podršku za što brži oporavak i povratak u normalu. Kada se situacija malo smiri, kontaktira­t ćemo s njim i njegovim bližnjima kako bismo mu pomogli na tom putu – poruka je koju je Danko Greiner uime cijele lige uputio ranjenom policajcu.

 ??  ??
 ??  ?? TIJELO DANIJELA BEZUKA policija je našla na Jabukovcu nakon dojave stanara. Njegov otac Zdravko, nakon što je jučer priveden zbog velike količine oružja nađene u kući, kazneno je prijavljen i pušten da se brani sa slobode
TIJELO DANIJELA BEZUKA policija je našla na Jabukovcu nakon dojave stanara. Njegov otac Zdravko, nakon što je jučer priveden zbog velike količine oružja nađene u kući, kazneno je prijavljen i pušten da se brani sa slobode
 ??  ??
 ??  ?? OČEVID je policija obavila na Markovu trgu i na Jabukovcu, a o rezultatim­a su jučer izvijestil­i javnost
OČEVID je policija obavila na Markovu trgu i na Jabukovcu, a o rezultatim­a su jučer izvijestil­i javnost
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia