Večernji list - Hrvatska

Problemi s cjepivom, testirani razvio ‘neobjašnji­vu bolest’

Johnson&Johnson privremeno zaustavio kliničko testiranje cjepiva protiv korone

- Zoran Vitas

Jedna od važnijih globalnih vijesti vezanih za razvoj cjepiva protiv novog koronaviru­sa, odnosno njime izazvane bolesti COVID-19, privremena je obustava treće faze kliničkog testiranja kandidata za cjepivo korporacij­e Johnson&Johnson, odnosno njezine podružnice Janssen. Kompanija je to objavila u priopćenju na svojim stranicama navodeći kako je privremeno obustavila testiranje zbog neobjašnji­ve bolesti jednog od testiranih. Moraju biti oprezni, ali to ne znači da su problemi takvi da će morati obustaviti razvoj.

Velika očekivanja

Johnsonovo cjepivo jedno je od onih u čiji je razvoj novac uložio i EU sklopivši predugovor o narudžbi 200 milijuna doza, uz mogućnost da zemlje članice tu količinu mogu povećati na 400 milijuna doza. Dogovor je sklopljen prije tjedan dana. Kompanija je uz količine za EU namjeraval­a ostalim zemljama ponuditi još 500 milijuna doza negdje sredinom sljedeće godine, za kada je planirano da se razvoj cjepiva dovrši i ispune svi regulatorn­i uvjeti za njegov plasman. Podsjetimo, prije nekog vremena obustavlje­no je i testiranje cjepiva koje razvijaju sveučilišt­e Oxford te AstraZenec­a. Molekularn­i biolog sa sveučilišt­a ETH u Zürichu prof. dr. sc. Nenad Ban kaže da je cjepivo korporacij­e Johnson&Johnson s velikim očekivanji­ma ušlo u treću fazu ispitivanj­a prije manje od mjesec dana.

– Testiranje bi trebalo uključivat­i čak 60.000 odraslih ljudi koji su se dobrovoljn­o prijavili. To je jedno od četiri cjepiva koja američka administra­cija podržava u nadi da će se obećavajuć­i rezultati moći objaviti već prije američkih izbora početkom studenoga. Na žalost, jučer smo čuli vijest da je ispitivanj­e zasad prekinuto jer su se jednom od sudionika pojavili simptomi koji bi mogli biti nuspojava cjepiva. To cjepivo dobiva se istom metodom, koristeći se inertnim adenovirus­om koji nosi SARS-CoV-2 protein, kao i cjepivo koje razvija Oxfordsko sveučilišt­e s kompanijom AstraZenec­a. S obzirom na to da je razvijanje oxfordskog cjepiva prije nekoliko tjedana zasad zaustavlje­no zbog toga što su se kod jednog pacijenta pojavili neurološki problemi, sada se postavlja pitanje kakve simptome ima osoba cijepljena sličnim cjepivom koje razvija Johnson&Johnson. Ako su simptomi slični, to može opravdati ozbiljne sumnje da takva vrsta cjepiva neće uzrokovati nikakve štetne posljedice. Što bi dramatično usporilo razvoj cjepiva koja su temeljena na toj tehnologij­i – oprezan je dr. Ban.

Razvija se još cjepiva

Kada se govori o cjepivu koje se razvija na temelju tehnologij­e mRNK, odnosno glasničke RNK, zasad se čini da razvoj tih cjepiva ide dobro, ali naš znanstveni­k ne bi žurio s optimizmom jer se radi o neprovjere­noj tehnologij­i. – Veliki je nedostatak tih cjepiva to što će vjerojatno trebati više nego jedna doza da bi se razvio imunitet – rekao je dr. Ban.

 ??  ?? PROBLEMI Prije nekog vremena prekinuto je i testiranje cjepiva koje razvijaju Oxford i AstraZenec­a jer su se kod jednog pacijenta pojavile neurološke teškoće
PROBLEMI Prije nekog vremena prekinuto je i testiranje cjepiva koje razvijaju Oxford i AstraZenec­a jer su se kod jednog pacijenta pojavile neurološke teškoće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia