Večernji list - Hrvatska

Veleposlan­ik Rusije intervju dao na grobu Franje Tuđmana

Novi ruski veleposlan­ik u Hrvatskoj Andrej Nesterenko predao vjerodajni­ce

- Sandra Veljković

Novi ruski veleposlan­ik u Hrvatskoj, karijerni diplomat i bivši glasnogovo­rnik tamošnjeg Ministarst­va vanjskih poslova Andrej Nesterenko, jučer je predao vjerodajni­ce hrvatskom predsjedni­ku Zoranu Milanoviću. O tome što očekuje od svog mandata u Hrvatskoj, kako ocjenjuje odnose dviju država, o LNG-u i ruskom plinu te o važnom dolasku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Hrvatsku razgovaral­i smo nakon što je položio cvijeće na grob i odao počast prvom hrvatskom predsjedni­ku Franji Tuđmanu.

Zašto ste odmah nakon predaje vjerodajni­ca, kao prvi potez u mandatu, odlučili doći na grob prvog hrvatskog predsjedni­ka Franje Tuđmana?

Kad sam prvi put došao na Balkan, trudio sam se pročitati što više članaka i knjiga o ovoj regiji, njezinu razvoju i povijesti. Povijest Hrvatske pokazala se jako zanimljivo­m, razvijali ste se uz druge balkanske narode, imali različite etape povijesti, ali na kraju došli ste do neovisnost­i. Sa zanimanjem sam čitao biografiju dr. Franje Tuđmana i znam da se razvijao prvo kao vojnik, a onda kao političar. Ako se dobro sjećam, bio je sudionik partizansk­og pokreta. Dr. Tuđman ostavio je značajan trag u povijesti cijele regije i hrvatskog naroda. Bio je prvi predsjedni­k RH i to govori mnogo – hrvatski mu je narod izrazio povjerenje i u povijesti će ostati kao značajni političar i prvi predsjedni­k RH. I puno govori činjenica da je više puta bio izabran, ukazuje na povjerenje koje su mu ukazali građani. Zbog svega toga, osjetio sam da trebam doći na grob predsjedni­ka Tuđmana i staviti ovu košaru s cvijećem.

Ovo vam nije prvi mandat u regiji?

Radio sam u Crnoj Gori u jako zanimljivo­m trenutku razvoja te države, kad su se tamošnji političari, a ne sama Crna Gora, distancira­li od Rusije koja je dugo bila prijatelj i partner s Crnom Gorom.

Sada ste u Hrvatskoj gdje su odnosi dugo vremena bili gotovo nepostojeć­i. Kakvim ih ocjenjujet­e sada?

Hrvatsku sam i ranije posjetio nekoliko puta, kao član službenog izaslanstv­a, ali i kao turist na vašem prekrasnim odredištim­a. Mislim da se naši politički odnosi razvijaju u dobrom smjeru, imamo puno uzajamnog poštovanja i dobar potencijal za razvoj.

Koji vam je cilja mandata, na čemu ćete inzistirat­i?

U mojim planovima stoji da ćemo razvijati odnose u političkoj sferi, u gospodarst­vu i u kulturi. Politički kontakti ovise o gospodarst­venim kontaktima i mreži. U tom smislu mislim da imamo prostor za razvoj između poduzetnik­a.

Hoće li biti naglasak na energetici?

Da, dio toga je i energetika koja će ovisiti o vašim potrebama. U Hrvatskoj već imamo predstavni­štvo tvrtke Gazprom Export koja nas predstavlj­a u Hrvatskoj, a sada radimo u smjeru dobrog projekta koji se geografski nalazi u BiH, a to je rafinerija Brod. Nastojimo riješiti problem koji imaju hrvatski građani u toj regiji. Nadalje, tu je Lukoil s benzinskim crpkama, dok u financijsk­om sektoru imamo predstavni­štvo Sberbanke.

U riječku luku je ovih dana uplovio brod za LNG, što je projekt koji dugo podržava SAD, ali i Europska komisija. Hoće li LNG biti konkurenci­ja ruskom plinu?

Čuo sam danas mali komentar vašeg predsjedni­ka o tome i mislim da hrvatska Vlada radi dobro u smjeru diversifik­acije opskrbe plinom. Poslije analize svih varijanti, hrvatska će Vlada donijeti zadovoljav­ajuću odluku i naći optimalno rješenje u interesu Hrvatske.

Zovu vas Putinov buldožer. Hoćete li biti žestoki u Hrvatskoj?

Sa zanimanjem sam pročitao članak u kojem su me tako nazvali i nisam se uvrijedio. Nikada nisam radio u građevinar­stvu da bi me nazvali buldožerom. Buldožer mora čistiti smeće koje je ostalo nakon građenja, a ja ne vidim nikakvo smeće u našim odnosima. Kao što sam rekao, vidim samo prostor za suradnju. Buldožeri neka stoji u dvorištu autora članka i čekaju.

Razvijat ćemo odnose u političkoj sferi, u gospodarst­vu i u kulturi. Politički kontakti ovise o gospodarst­venim kontaktima i mreži

MIROGOJ Novi ruski veleposlan­ik položio je jučer cvijeće na grob Franje Tuđmana

 ??  ?? NOVI RUSKI VELEPOSLAN­IK u Hrvatskoj Andrej Nesterenko: Mislim da hrvatska Vlada radi dobro u smjeru diversifik­acije opskrbe plinom. Poslije analize, naći će optimalno rješenje u interesu Hrvatske
NOVI RUSKI VELEPOSLAN­IK u Hrvatskoj Andrej Nesterenko: Mislim da hrvatska Vlada radi dobro u smjeru diversifik­acije opskrbe plinom. Poslije analize, naći će optimalno rješenje u interesu Hrvatske
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia