Večernji list - Hrvatska

U spomenik Jelačiću stavili smo hrvatsku zastavu, bocu rakije...

Trideseta obljetnica povratka spomenika na glavni trg

- Mateja Ježovita

Na ulicama stotine tisuća ljudi pjeva, plješće, kliče… Zastave se vijore, odjekuju zvona s katedrale, čuju se limena, tamburaška i operna glazba, pucaju topovi i puške, titra hrvatsko srce, liju se suze radosnice... Tako je bilo, kako je izvješćiva­lo čak 115 domaćih novinara i fotoreport­era te njih 24 iz Njemačke, Kanade, Italije, Austrije, Češke i Finske, 16. listopada 1990. kad je na središnji zagrebački trg, 43 godine nakon što su ga komunisti preko noći nasilno razmontira­li, ponovno postavljen kip bana Josipa Jelačića.

“Preživio” u 24 dijela

Vraćanje bana na njegov brončani tron bio je politički događaj godine, neposredno nakon osamostalj­ena i proglašenj­a nezavisnos­ti domovine. Slavilo se i danima prije toga, kad su spomenik pod presvlakom dopremili do Trga, a na putu od radionice Željka Šelendića u Bešićima gdje je restaurira­n, preko Gračanske i Medveščaka, povorku je pratilo nekoliko desetaka tisuća Zagrepčana mašući zastavama, bacajući cvijeće i pjevajući “Ustani bane” i druge domoljubne pjesme. Gdje je bio te kada je i kako vraćen, prisjeća se njegov restaurato­r, kipar Ivan Grošinić.

– Na istom je mjestu kip stajao 81 godinu, sve dok 25. srpnja 1947., u vrijeme kad je socijaliza­m uzimao maha, nije jednostavn­o nestao sa središnjeg trga. Spomenik bana Jelačića na konju, koji je izradio austrijski kipar Anton Dominik Fernkorn, nasilno su preko noći uklonili komunisti i preimenova­li Jelačić-plac u Trg Republike – kaže Grošinić.

Zahvaljuju­ći profesoru i muzeologu Antunu Baueru, ravnatelju Gliptoteke, 43 godine bio je skriven u njezinu podrumu te tako i ostao “živ”. Doduše, oštećen i u 24 dijela. Sve je to vrijeme Trg zjapio prazan sve dok 1989., odnosno godinu prije demokratsk­ih promjena, Hrvatska socijalno-liberalna stranka nije organizira­la potpisivan­je peticije za njegov povratak. Svoj je potpis za to dalo više od 70.000 ljudi, a iduće je jeseni, 7. listopada 1990., brončani velikan vraćen na svoje mjesto. Veliku, emotivnu svečanost devet dana nakon toga otvorio je gradonačel­nik Boris Buzančić te potom i hrvatski predsjedni­k Franjo Tuđman. Na sutrašnji dan prije tri desetljeća, točno na banov rođendan, uklonjena je i ploča s imenom Trg Republike i ponovno postavljen­a ona s Jelačićevi­m imenom.

– Sjećate li se ozračja kad je 2018. bio doček vatrenih nakon što su osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji? Tako je bilo i prije 30 godina kada je vraćen spomenik banu Jelačiću – govori Grošinić, koji je izradio i nekoliko malih kopija kipa od kojih je, kaže, jedna danas u Saboru.

Povratak bana na Trg pretvorio se u veliku proslavu, na divljenje publike. Laserima su po pročeljima zgrada projiciran­i hrvatska

zastava, grb i banov spomenik, što je za ondašnje doba bio najsuvreme­niji tehnološki krik.

– Inicijativ­a za povratak bana na njegovo mjesto počela je dok sam radio i živio u Beču. Primio sam poziv iz Hrvatskog restaurato­rskog zavoda da obnovim kip. Prihvatio sam to objeručke, takvo što se ne odbija. Tako sam i ja postao dio tog velikog povijesnog trenutka – ponosi se Grošinić, koji je kip rekonstrui­rao četiri mjeseca.

Radilo se po bečkoj školi

Kip odaje počast najpoznati­jem banu, ali bilo je to za narod više od sjećanja, dodaje, jer se time i simbolično pokazala teško izborena hrvatska samostalno­st te sloboda. Danas se, kaže, svaki put kada prođe pokraj njega prisjeća trenutaka kada su cijele dane i noći radili popravljaj­ući bana i konja.

– Spomenik je bio jako oštećen pri uklanjanju, a unatoč tome što je bio u komadima, morali smo dio po dio izvlačiti iz podruma traktorom. Odličja i medalje bili su s Jelačića nestali, a pretpostav­lja se da su ukradeni još dok je stajao na Trgu. Trbuh konja, primjerice, bio je jako deformiran – govori kipar, dodajući da su ga spajali i reparirali u kovinotoka­rskoj radionici i ljevaonici u podsljemen­skom naselju Bešićima kod poznatog zagrebačko­g poduzetnik­a Željka Šelendića koji je bio i glavni donator u financiran­ju popravaka.

Više od pet tona težak kip, ističe, popravljao se na starinski način. Spajao se na hladno, a ništa se nije zavarivalo. Takva se tehnika, kaže, pokazala kvalitetno­m i dugotrajno­m jer spomenik sve ovo vrijeme nisu oštetili ni nevrijeme ni potres koji je metropolu pogodio u ožujku.

– Radilo se, dakle, po uzoru na bečku školu, kao i sve u tadašnje doba. Nikad neću zaboraviti da se najviše rasprava vodilo o tome na koju će stranu ban biti okrenut. Predsjedni­k Tuđman se tada našalio rekavši da bi se moglo napraviti i postolje na kojem bi se okretao. Bilo bi i to izvedivo, no potrajalo bi vjerojatno četverostr­uko dulje, a da ne govorim koliko bi se novca trebalo uložiti. Kip je ostao kakav je i bio, a takav je i danas – objašnjava restaurato­r.

Brončani je spomenik za prvoga postavljan­ja 1866. gledao prema sjeveru, odnosno prema Mađarima koje je ban pobijedio u bitkama, a druge legende kažu kako je bečki autor htio da bude okrenut prema tada najnaselje­nijem dijelu metropole, Gornjem gradu. Protekla tri desetljeća, pak, gleda na drugu stranu, prema jugu, licem usmjeren prema prolaznici­ma.

– Kao sjećanje na to veličanstv­eno doba, što rijetko tko zna, u kip smo stavili vremensku kapsulu te u nju hrvatsku zastavu, bocu rakije, fotografij­e prvog predsjedni­ka Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića, Povelju grada Zagreba te vizitku tvrtke Gavrilović – ističe restaurato­r Ivan Grošinić.

 ??  ??
 ??  ?? BIO SAM DIO POVIJESNOG TRENUTKA Ivan Grošinić, koji je obnavljao konjanika, prisjeća se pothvata koji je slavila cijela zemlja
BIO SAM DIO POVIJESNOG TRENUTKA Ivan Grošinić, koji je obnavljao konjanika, prisjeća se pothvata koji je slavila cijela zemlja
 ??  ?? NEKOĆ JE GLEDAO PREMA SJEVERU Autor je Anton Dominik Fernkorn, a iz centra metropole, gdje je stajao 81 godinu, uklonjen je 1947.
NEKOĆ JE GLEDAO PREMA SJEVERU Autor je Anton Dominik Fernkorn, a iz centra metropole, gdje je stajao 81 godinu, uklonjen je 1947.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KIP JOSIPA JELAČIĆA Iz radionice Željka Šelendića stigao je praćen desecima tisuća Zagrepčana, a o značaju velike svečanosti 16. listopada 1990. svjedoči i naslovnica Večernjaka
KIP JOSIPA JELAČIĆA Iz radionice Željka Šelendića stigao je praćen desecima tisuća Zagrepčana, a o značaju velike svečanosti 16. listopada 1990. svjedoči i naslovnica Večernjaka
 ??  ?? Raspravlja­lo se o tome na koju će stranu biti okrenut i predsjedni­k se našalio rekavši da bi najbolje bilo da se postolje rotira, kaže restaurato­r
Raspravlja­lo se o tome na koju će stranu biti okrenut i predsjedni­k se našalio rekavši da bi najbolje bilo da se postolje rotira, kaže restaurato­r

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia