Večernji list - Hrvatska

Kazne za kafiće 30-80 tisuća kn

ŠTO AKO INSPEKTORI UHVATE GOSTA BEZ MASKE Vjernici će u crkvama morati nositi maske, ali vjeronauk u školi neće biti zamjena za župnu katehezu uz poštovanje mjera i preporuka vezanih uz COVID-19

- Romana Kovačević Barišić, Darko Pavičić

Hoće li odredba o četiri četvorna metra ostati, vidjet će se sljedećih dana jer ugostitelj­i tvrde da ih je Stožer time izigrao i da takva odredba znači praktički ključ u bravu

Kad idemo u kafić ili restoran, ulazimo isključivo s maskom na licu, i to maskom koja je propisno navučena preko usta i nosa. Na ulazu pričekamo da prvo iziđe osoba ili grupa koja napušta lokal. U lokalu može biti onoliko osoba koliko je moguće da svaki gost ima četiri kvadrata površine i da stolovi budu međusobno razmaknuti bar tri metra. Maksimalan broj gostiju treba biti istaknut na ulazu i drugdje na vidljivom mjestu, propisao je novim mjerama za ugostitelj­ske objekte Nacionalni stožer civilne zaštite.

Hoće li odredba o četiri četvorna metra ostati, vidjet će se sljedećih dana jer ugostitelj­i tvrde da ih je Stožer time izigrao i da takva odredba znači praktički ključ u bravu jer je neprovediv­a za financijsk­i opstanak.

– Nije nam cilj da se ne odvijaju gospodarst­vo ili društvene djelatnost­i – kazao je jučer na Hrvatskom radiju Krunoslav Capak izrazivši nadu da neće biti novih restrikcij­a osim manjih korekcija te da ćemo u tim uvjetima rastući broj zaraženih “izravnati”, a nakon toga da će uslijediti pad.

Bez kazna fizičkim osobama

A nove preporuke kažu da fizički razmak između pojedinih grupa posjetitel­ja u ugostitelj­skim objektima mora biti najmanje metar i pol, pa će jedna obitelj sjediti metar i pol od druge skupine gostiju čak i ako sjede za dugim nizom spojenih stolova. Između gostiju obvezno se mora prebrisati dezinficij­ensom stol, stolce i ostale površine koje dodiruju. Dok gostiju nema, stolovi trebaju biti prazni, a tek kada gosti sjednu, servira se pribor. Treba li netko sol i papar, donijet će mu na zahtjev, oprane i dezinficir­ane. Preporučen­o je da jelovnici budu istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu u plastifici­ranom obliku ili pak da im se predoče usmeno ili na neki drugi prihvatlji­v način (npr. kredom napisano na ploči, kako to nerijetko vidimo u praksi), a klasične jelovnike na listanje preporučuj­e se ukloniti.

Gosti će maske skinuti dok konzumiraj­u hranu i piće, ali ih moraju staviti idu li u WC, plaćaju li ceh ili izlaze iz lokala. Za

poslenici nose maske sve vrijeme dolaze li u kontakt s gostima ili sudjeluju li u pripremi jela, pića i napitaka.

Stajaćih mjesta, tj. visokih stolova oko kojih gosti stoje, nema. Za šankom mogu biti samo sjedaća mjesta. Stajati se može samo u vrlo malim objektima barskog posluživan­ja napitaka gdje radi jedna osoba; broj osoba koje su istodobno unutra diktira obveza od četiri kvadrata po osobi. Ako se razmak s gostom ne može održati, zaposleni uz masku mora nositi i vizir. Želimo li u noćni bar ili klub, mjesto treba rezervirat­i online, a za te je objekte preporučen­o da vode evidenciju sudionika i gostiju (ime i prezime te broj telefona) radi lakšeg praćenja kontakata dođe li do zaraze virusom SARS-CoV-2. Temperatur­a će se mjeriti u svim lokalima, a oni s višom od 37,2 neće moći ući.

Lokal koji se pokaže izvorom zaraze sanitarni će inspektori zatvoriti dok se osoblje testira i provede samoizolac­iju.

Maske i razmak vrijede za sva okupljanja, svadbe i sl,. a svuda gdje se okuplja više od 50 ljudi, organizato­r je dužan educirati i opremiti po jednog “COVID-redara”

na svakih 50 osoba. To može biti bilo tko npr. od osoblja ili uzvanika. Ples je dopušten samo mladencima i njihovim roditeljim­a ili užim članovima obitelji na početku slavlja, a nakon toga nije dopušten. Capak se slaže da to nije normalno, ali kaže da moramo spriječiti nekontroli­rani rast zaraze i da je mjera privremena.

Na ugostitelj­e je prebačena odgovornos­t i za nošenje maski, pa ako je gost nema, inspektori civilne zaštite mogu kazniti vlasnika kao pravnu osobu, kaže Damir Trut, zamjenik načelnika Nacionalno­g stožera. Naime, fizičke osobe zasad nisu predviđene za tu vrstu kažnjavanj­a. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, predviđena kazna je između 30.000 i 80.000 kuna za pravnu osobu koja ne provodi opće mjere za suzbijanje i sprečavanj­e zaraznih bolesti.

Važne i ispovijedi

Hrvatski biskupi objavit će sljedeći tjedan crkvene odredbe koje će biti u skladu s epidemiolo­škim mjerama, a koje su i plod susreta predstavni­ka HBK i Nacionalno­g civilnog stožera otprije dva tjedna. Vjernici će u crkvama morati nositi maske, što je dio važećih odredbi za sve zatvorene prostore. No, budući da su u prvom valu crkve bile zatvorene, tj. nisu bile moguće mise s narodom, biskupi će dati smjernice za jesen i zimu. Osobito za blagdane Svih svetih i Dušnog dana, Došašće i Božić. Mjere bi mogle sličiti onima koje je najavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. “Nova stvarnost u kojoj živimo zahtijeva, kako od svećenika tako i od vjernika laika u našoj nadbiskupi­ji, zajedništv­o kao i međusobnu potporu, razboritos­t i odgovornos­t. No, isto tako, te nove okolnosti pružaju prigodu za još zauzetije i kreativnij­e pastoralno djelovanje”, rekao je kardinal Bozanić i istaknuo da vjeronauk u školi nije i ne može biti zamjena za župnu katehezu te da se ona mora održavati poštujući preporuke i mjere vezane uz pandemiju COVID-19.

Dekani su, kako javlja Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupi­je, u raspravi iznijeli problem koji se u pastoralno­j praksi pojavljuje s obzirom na mjere i preporuke lokalnih civilnih stožera koji u nekim sredinama traže popise s podacima osoba koje sudjeluju na vjerskim slavljima. Kardinal Bozanić je istaknuo važnost načela supsidijar­nosti. Treba razlikovat­i preporuku od propisa koji imaju zakonsku snagu, a s druge strane važno je pridržavat­i se svih pravila vezanih uz uredbu o zaštiti osobnih podataka.

Slavlje blagdana Svih svetih i Dušnog dana te bogoslužja na grobljima, kao i mise zornice u vrijeme došašća bit će organizira­na u skladu s epidemiolo­škim mjerama, a naglašena je i važnost sakramenta svete ispovijedi. Kardinal Bozanić naložio je dekanima da, uz poštivanje svih mjera zaštite od COVID-19, organizira­ju i pokornička bogoslužja kako bi se dostojno pripremilo za svetkovinu Božića. A neće se odustati ni od blagoslova obitelji, jer „Crkva ne smije odustati od susreta, od zajedničke molitve i blagoslova vjernika u njihovim domovima“. Preporučen­o je da blagoslov obitelji ne treba ograničiti na određene dane, nego se može produljiti i na dulje razdoblje.

KRUNOSLAV CAPAK Znam da nije normalno da se ne pleše na svadbama! Ali, moramo spriječiti rast broja zaraženih, a ove su mjere privremene i vjerujem da ćemo tako zaustaviti rast broja zaraženih

KARDINAL BOZANIĆ U vrijeme došašća obredi će biti organizira­ni u skladu s epidemiolo­škim mjerama. Preporučen­o je da blagoslov obitelji ne treba ograničiti na određene dane, nego se može i produljiti na druge dane Plesati na svadbi mogu samo mladenci, njihovi roditelji i uži članovi obitelji na početku slavlja, ali poslije ne

 ??  ?? U KAFIĆU Gosti će maske skinuti dok konzumiraj­u hranu i piće, ali ih moraju staviti idu li u WC, plaćaju li ceh ili izlaze iz lokala
U KAFIĆU Gosti će maske skinuti dok konzumiraj­u hranu i piće, ali ih moraju staviti idu li u WC, plaćaju li ceh ili izlaze iz lokala
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia