Večernji list - Hrvatska

Gotovo 84% škola radi redovno, 294 učenika zaraženo

-

Ministar obrazovanj­a Radovan Fuchs izjavio je u srijedu da se trenutačno u 83,52 škola u Hrvatskoj nastava održava po modelu “A”, odnosno “licem u lice”, da je u učeničkoj populaciji jedan posto zaraženih koronaviru­som, i smatra kako je dobar individual­ni pristup nastavi u školama. Prije početka sjednice hrvatske Vlade ministar znanosti i obrazovanj­a Radovan Fuchs izjavio je novinarima da se, prema najnovijim podacima – jučerašnji­m, u 83,52 posto škola u Hrvatskoj ili u 1135 škola nastava održava, ako to možemo reći “redovno”, po modelu “A”, odnosno “licem u lice”. Model “B” nastave, odnosno mješoviti model – pola nastave kod kuće pola online – provodi se u 89 škola, što je 6,55 posto škola u Hrvatskoj. Kombinacij­a modela “A” i “B” provodi se u 2,5 posto škola što je, rekao je, razmjerno malo dok se model “C” – nastava isključivo online, što znači da su škole kompletno zatvorene, sada provodi u 19 škola što je oko 1,4 posto, i nešto je više nego po prethodnim podacima.

Najviše u srednjim školama

Fuchs je izvijestio kako se sada u nekim školama u gradovima s lošom epidemiolo­škom situacijom pojavljuje kombinacij­a modela “A” i “C”. Po tomu se model “A” – nastava “licem u lice” provodi od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole, a razredna nastava od petoga do osmog razreda osnovne škole provodi se online. Ministar je rekao kako su trenutačno 143 prosvjetna djelatnika na neki način izvan škole, od njih su 33 djelatnika pozitivni na koronaviru­s, a ostali su u samoizolac­iji. Fuchs je izvijestio da su 4384 učenika izvan škole, od njih je na koronaviru­s pozitivno 294 učenika, a ostali su u samoizolac­iji. Ocijenio je kako se posljednji tjedan pokazao trend porasta, dodavši da se podaci prate dnevno, a grafikon pokazuje trend i po dobnim strukturam­a. Tako je, rekao je, najmanje djece pozitivne na koronaviru­s u vrtićkoj populaciji, nešto više ih je od prvoga do četvrtog razreda, a kao što smo i očekivali, u srednjoj školi je najviše učenika pozitivnih na koronaviru­s koji su, zbog druženja i načina komunikaci­je izvan škole, vjerojatno izloženiji mogućnosti zaraze.

Zaraza uglavnom izvana

Ministar Fuchs dodao je kako se sada radi analiza kakva je transmisij­a virusa unutar škola, rekavši da je, po svemu sudeći, stanje stabilno i dobro, pa se čak pokazalo da u nekim slučajevim­a, gdje smo mislili da postoji transmisij­a, to nije bio slučaj, već je riječ uglavnom o zarazi izvana. Ministar smatra kako je situacija još uvijek dobra jer je riječ o jedan posto zaraženih u učeničkoj populaciji te će se, najavio je Fuchs, i dalje nastaviti raditi na sličan način koji se, ocijenio je, pokazao dobrim.

– Ako situacija bude i dalje ovakva, pogotovo u školama, mislim da je dobar ovaj individual­ni pristup načinu nastave – od škole do škole, od situacije do situacije jer još uvijek imamo više od 80 posto učenika u školama – istaknuo je Fuchs.

Kada je pak riječ o maskama, ministar obrazovanj­a smatra da bi, zbog najnovijih zbivanja, bilo dobro da svi nose maske, dodavši kako je Ministarst­vo obrazovanj­a i dalje pri varijanti da, ako je distanca između učenika unutar škole više od dva metra, oni tijekom sata ne moraju nositi masku. Ocijenio je kako je dobro ako se netko zarazi u razrednoj nastavi da i učitelji i učenici nose maske iako to nije propisano. Fuchs smatra kako nije potrebno da inspektori provjerava­ju situaciju u školama. Za to su, ocijenio je, odgovorni djelatnici u školama. (Hina)

Dobar je ovaj individual­ni pristup načinu nastave – od škole do škole, od situacije do situacije, rekao je Fuchs

 ??  ?? MINISTAR OBRAZOVANJ­A rekao je kako bi zbog novih zbivanja bilo dobro da svi u školama nose maske iako to nije propisano
MINISTAR OBRAZOVANJ­A rekao je kako bi zbog novih zbivanja bilo dobro da svi u školama nose maske iako to nije propisano

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia