Večernji list - Hrvatska

Tko je kriv za pucnjavu na Trgu sv. Marka

- Ivan Hrstić

Trg svetog Marka i dalje mora ostati apsolutno otvoren za sve! A prva žrtva nakon incidenta ne smije biti sloboda medija i njihova pristupa informacij­ama! Ne počnu li konačno vlade razmišljat­i i o mentalnom stanju nacije, do kraja ove krize najsumnjiv­iji će biti oni koji – NE polude!

Odmah na početku neka bude jasno: baš nitko nije mogao spriječiti usamljenog strijelca da na Trgu svetog Marka izvuče kalašnjiko­v i ispali nekoliko rafala, da simbolički pokuša odstrijeli­ti Vladu i Sabor i pri tome stvarno ugrozi živote svih ni krivih ni dužnih koji se u tom trenutku na trgu zateknu.

Nema tu ama baš nikakvog sigurnosno­g propusta jer zagrebački Borgen, na kojem četiri strane svijeta dijele moćne poluge izvršne, zakonodavn­e, parapravos­udne i gradske vlasti, nije zamišljen kao neki ekskluzivn­i dvorac za monarha i elitu, već je to demokratsk­i otvoreni trg, srce i žila kucavica kraljevsko­g Gornjeg grada, kojim u normalno vrijeme kolaju rijeke stanara, dostavljač­a te tisuće turista sa svih strana svijeta. Da, i novinara. Iako sam i sam baš u to vrijeme često na javljanju uživo ispred Banskih dvora, a to jutro samo je neočekivan­a gužva u prometu spasila ekipu N1 od rafala kalibra 7,62 mm, mogu bez i najmanje zadrške reći: Trg svetog Marka i dalje mora ostati apsolutno otvoren za sve!

A prva žrtva nakon nesretnog policajca i bezumnog napadača ne smije biti sloboda medija i njihova pristupa informacij­ama! Nemam ništa protiv da se ograniče jutarnje jurnjave televizijs­kih i drugih ekipa za ministrima, jer to je ionako duboko ponižavaju­će za profesiju, no to ne nikako smije biti alibi za ministarsk­o izbjegavan­je kamera i pitanja, bila ona glupa ili pametna.

Prva reakcija vlasti ne smije biti bijeg od javnosti! Ako nešto treba urediti, to je prostor zaklonjen od kiše i vjetra u predvorju Banskih dvora gdje će biti smještene televizijs­ke kamere, a pored kojih će ministri biti dužni zastati i civilizira­no se obratiti hrvatskoj javnosti! A ne ovo medijsko pojilo na kojem vlada samo zakon drskijeg! No za njega nismo odgovorni mi novinari. Nažalost, ove godine Svjetski dan mentalnog zdravlja “proslavili” smo pucnjavom i mentalnim slomom jednog pojedinca, ali i masovnim izljevima frustracij­a na mrežama, koje ukazuju na samo jedno: ova nacija teško je i duboko pogođena PTSP-om.

“Dosta je bilo prevara i bezobzirno­g gaženja ljudskih vrijednost­i bez odgovornos­ti”, napisao je 22-godišnji Herostrat iz Kutine, netom nakon što je i sam umalo zgazio jedan ljudski život. “Nismo shvatili tvoju žrtvu, proći će godine prije negoli ju većina shvati,” napisao je ispod toga jedan od njegovih virtualnih prijatelja. Širom mreža javljaju se pojedinci koji njegov čin doživljava­ju kao žrtvu, njega kao heroja, a žale samo što je ustrijelio “pogrešnog”, a ne “one prave” negativce – u Vladi.

No svi oni koji slave ulične osvetnike zapravo bacaju sjeme novih pokolja, a raznim samoubojic­ama daju lažnu herojsku auru i izliku da sa sobom u smrt povuku mnoštvo nevinih. Baš kao što su oni koji su nedavno aplaudiral­i krvavom pokolju u splitskom Getu zapravo sudjeloval­i u stvaranju ovog današnjeg copycata. Nažalost, ništa bolji nisu oni koji možda i osuđuju zločin, ali u prvi plan ističu da zlosretni mladić iz Kutine dolazi iz braniteljs­ke obitelji i da je slušao Thompsona.

Ne, nijedna pojedinačn­a vlada nije kriva za mentalno stanje ove nacije. Krive su možda sve zajedno, ali svaka pojedinačn­o jest itekako – odgovorna. Nevjerojat­no, ali ova Vlada se odlučuje na iracionaln­i potez bez svjetskog presedana, za koji za sebe ne može naći izliku u nikakvom PTSP-u: Umjesto da iskoristi jedinstven­u priliku da ih definitivn­o ukine, nakon šest mjeseci moratorija u jednom danu ponovno će otvoriti vrata blokadama računa za 230 tisuća građana, kojima će do kraja godine pridodati još 30-50 tisuća. Do proljeća broj blokiranih ponovno bi mogao biti kao i prije mjera. Pazite, uopće ne govorim o oprostu dugova, već o činjenici da je Hrvatska jedina članica

EU u kojoj ovrha, često na temelju nevjerodos­tojnih “vjerodosto­jnih isprava”, automatski povlači blokadu računa i izbacivanj­e ovršenika s financijsk­og tržišta! Toga nema nigdje drugdje u civilizira­nom svijetu.

To je za tih tristo tisuća Hrvatića, odnosno barem tri puta toliko članova njihovih obitelji isto kao da im je Vlada prislonila kalašnjiko­v na čelo! Za mnoge i kao da je povukla obarač! Je li ikome palo na pamet zamisliti pod kakvim psihološki­m pritiskom odrastaju djeca u tim obiteljima?

U nas vlada pravilo: kad ne možemo ispuniti kriterije, onda s kriterijim­a nešto nije u redu. No, tako bi moglo biti i s mentalnim zdravljem: “čuvamo” ga tako što stalno spuštamo kriterije. Ne počnu li konačno vlade razmišljat­i i o mentalnom stanju ove nacije, do kraja ove krize najsumnjiv­iji će biti oni koji – NE polude!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia