Večernji list - Hrvatska

Izvidi tajni, no za njih zna barem 50 ljudi

Na suđenju za odavanje tajni iz uskočkih istraga svjedočio Zoran Filipović

- Ivana Jakelić

Izvidi su tajni, no da se oni provode zna najmanje 50, ako ne i više ljudi, što u područnim uredima PNUSKOK-a , što u centralnom uredu PNUSKOK-a, Ravnateljs­tvu policije te na koncu i u DORH-u. Sukus je to jučerašnje­g svjedočenj­a Zorana Filipovića, koji je 2012. u nekom trenutku postao i šef zagrebačko­g PNUSKOK-a.

I kao takav radio je na nekim operativni­m akcijama koje su kasnije kompromiti­rane, odnosno u kojima su, kako se to u policijsko­m žargonu kaže, pukle mjere. Zbog curenja informacij­a iz tih tajnih policijsko-uskočkih istraga na optuženičk­oj klupi zagrebačko­g Županijsko­g suda završio je veći broj osoba, predvođeni­h Vladom Rajićem, a među optuženici­ma je i nekoliko sada bivših djelatnika PNUSKOK-a.

Sve njih USKOK tereti da su za novac i usluge odavali tajne informacij­e, odnosno da su zainteresi­ranim osobama dojavljiva­li da ih se tajno prati i prisluškuj­e, da su za to tajno praćenje izdani sudski nalozi te da bi mogli biti uhićeni. Ako je suditi po pitanjima koja svjedocima, do sada mahom policajcim­a, dolaze s braniteljs­ke klupe, cilj obrane je dokazati da nisu samo optuženici znali koga se tajno prati, već da je to znao poveći broj ljudi. Filipović je tako među ostalim rekao i da PNUSKOK ima sustav u kojem se bilježe sve tajne mjere koje se provode, no isto je tako kazao da u taj sustav nitko nema uvid bez odobrenja. Pojasnio je da on nema uvid u taj sustav, a kazao je i da se u sustav ulazi šifrom, što znači da bi se lako trebalo detektirat­i onog tko je gledao nad kim se provode tajne mjere.

Obrana Marka Svaline ponovo je tražila da se zbog zaštite djelatnika PNUSKOK-a isključi javnost, što sud nije prihvatio u prvom djelu Filipoviće­va svjedočenj­a. No javnost je isključena s drugog dijela njegova svjedočenj­a kada je iskazivao o OCTA-i. OCTA je tajni dokument MUP-a, u kojem su poimence navedeni nositelji organizira­nog kriminala u Hrvatskoj, a kako je svjedok trebao iskazivati kako se prikupljaj­u podaci o kriminalni­m skupinama, sud je udovoljio zahtjevu obrane da se s tog dijela iskaza isključi javnost.

Suđenje bi se trebalo nastaviti u petak, kada bi trebao svjedočiti i odvjetnik Anto Nobilo, kojem je netko spomenutu OCTA-u poslao poštom.

 ??  ?? SUDI SE Vladi Rajiću i dijelu bivših djelatnika PNUSKOK-a
SUDI SE Vladi Rajiću i dijelu bivših djelatnika PNUSKOK-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia