Večernji list - Hrvatska

Njemački filmski hitovi u Tuškancu

-

Policija provjerava i pješake i vozače. “Čuvaju” prilaz iz Mesničke, Ćirilometo­dske, Kamenite ulice, gdje su postavljen­e limene kućice i šatori, a i nekoliko se službenika šeće ograđenim područjem došlo – govori Ivanka Majerić koja živi u Opatičkoj, pet minuta hoda od Markova trga.

Vedrana Markotić, stanarka Mesničke, smatra da sad treba sve snage usmjeriti prema tome da se to više nikad ne ponovi. Ona je, naime, čula stravičnu pucnjavu tog jutra pa joj je, kaže, posebice drago da je u kritičnoj zoni policija jer se na svaki glasniji zvuk trzne.

– Traumatičn­o je to iskustvo. Ne mogu ni zamisliti kako je onima koji žive u neposredno­j blizini mjesta zločina – ističe umirovljen­ica, dodajući kako je dobra ideja da se kod svake državne ustanove pojača nadzor.

Osjećam se sigurnije

Sreli smo i nekoliko turista u obilasku zaštićene zone. Njima je, pak, “dostupan dio prostora Trga svetog Marka koji je izvan mjesta na kojemu je privremeno ograničen pristup ili kretanje”. S druge strane, iako u trenutku dok smo prolazili gornjograd­skim područjem nije bilo mise u Markovoj crkvi, policija je zadala upute i za vjernike kojima će “sudjelovan­je u vjerskim obredima biti omogućeno nakon provedene kontrole osoba”. – Turistički sam ovdje i zaista nisam imao nikakvih problema. Osjećam se sigurno, a vjerujem da je tako i stanarima. Lagodnije se sigurno osjećaju kad ih netko čuva, makar to bilo i privremeno. Zamislite samo da se pucnjava dogodila pokraj vaše kuće. Nije se lako s tim nositi i kraj toga svaki dan prolaziti – govori fizioterap­eut Marcel Bukarica. Slaže se s njim i njegova zaručnica Antonela Čorapović, dodajući kako mjesto gdje se nalaze gotovo sve najvažnije hrvatske institucij­e treba uvijek biti zaštićeno.

Hrvatske premijere šest najzanimlj­ivijih prošlogodi­šnjih njemačkih filmova čine program trećeg Berlinale Speciala, koji počinje večeras u 19 sati u kinu Tuškanac. U metropoli je do nedjelje, a potom se “seli” u Rijeku i Split. Program otvara ep “Berlin Alexanderp­latz” redatelja Burhana Qurbanija, adaptacija istoimenog književnog klasika, a moći će se gledati i triler “Egzil”, satira o belgijskom Židovu u Drugom svjetskom ratu “Lekcije iz perzijskog” i švicarska drama “Moja mala sestra”. “Sat njemačkog” na programu je u subotu, a zatvara ga ljubić “Izgovorena riječ vrijedi”.

 ??  ?? ZAŠTIĆENA ZONA
ZAŠTIĆENA ZONA
 ??  ?? ANTONELA ČORAPOVIĆ (24)
ANTONELA ČORAPOVIĆ (24)
 ??  ?? ADAM CINDRIĆ (29)
ADAM CINDRIĆ (29)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia