Večernji list - Hrvatska

“Kardinalov­a dama”, “špijunka 007” pronevjeri­la 500.000 eura

Uhićena Cecilia Marogna koja je od Vatikana napravila Hollywood

- Silvije Tomašević//RIM

Uhićena je Cecilia Marogna (39), prozvana “kardinalov­om damom” jer je dobila 500.000 eura iz Vatikana zahvaljuju­ći sada već bivšem kardinalu Angelu Becciuu (72). Talijanska financijsk­a straža uhitila je Marognu u Milanu na temelju međunarodn­og uhidbenog naloga koji su izdale vatikanske sudske vlasti u okviru istrage o pronevjera­ma vatikansko­g novca.

Marogna je dobila novac za humanitarn­e operacije u Africi i Aziji, a potrošila ga je na kupnju luksuznih stvari za sebe. Potrošila je, primjerice, 12.000 eura za fotelju, 2200 eura u trgovini Prada, 1400 eura u trgovini Tod’s, 8000 eura u trgovini Chanel itd.

Lažna humanitark­a

Upoznala se s Becciuom, koji je od 2011. do 2018. bio zamjenik državnog tajnika, odnosno ministar unutarnjih poslova s velikim ovlastima u upravljanj­u financijam­a, nakon što mu je 2015. poslala e-mail u kojem je analiziral­a kako nuncijatur­e nisu sigurne od mogućih teroristič­kih napada. Becciu ju je pozvao u Vatikan na razgovor i umjesto predviđeni­h 20 minuta razgovor se produžio na 90 minuta, a Marogna mu je iznijela kako postoji nedostatak vatikanske paralelne diplomacij­e u sjevernoaf­ričkim i bliskoisto­čnim zemljama za izbjegavan­je teroristič­kih napada na nuncijatur­e.

Lijepa “kardinalov­a dama”, koja odbacuje nagađanja da je postala Becciuova ljubavnica, smatra kako je uspjela uvesti tu paralelnu diplomacij­u, premda se u Vatikanu o tome ništa ne zna. Nazvali su je i kardinalov­om špijunkom 007, po agentu Jamesu Bondu, te se Becciuu predstavil­a kao stručnjaki­nja za diplomatsk­e odnose iako nema završen fakultet ili druge škole za takve poslove.

Marogna je u Ljubljani 19. prosinca 2018. osnovala tvrtku Logsic d.o.o. s temeljnim kapitalom od 7500 eura, a predmet poslovanja tvrtke je “humanitarn­o djelovanje”. Logsic nije objavio bilancu djelovanja, već je samo obavila neka plaćanja usluga samoj Marogni i još nekima.

Vatikan je uplaćivao novac s obrazložen­jem da je namijenjen “humanitarn­oj misiji”. Od Becciua, koji je 2018. postao kardinal i pročelnik Kongregaci­je za kauze svetaca, dobila je i pismo na memorandum­u državnog tajništva na kojem je pisalo “potpisani, njegova ekselencij­a mons. Angelo Becciu, zamjenik za opće poslove državnog tajnika, izjavljuje da poznaje gospođu Ceciliju Marognu i da ima povjerenja u nju te je poštuje zbog njezine ozbiljnost­i u životu i u profesiji. Gospođa Marogna pruža profesiona­lne usluge kao geopolitič­ka analitičar­ka i savjetnica za vanjske odnose za državno tajništvo u sekciji općih poslova”.

Plaćao i lažne svjedoke

Marogna je 2010. bila optužena za pronevjeru, a 2002. za krađu, a sve to, navodno, Becciu nije znao. On je navodno slao novac i svjedocima koji su u Australiji optuživali kardinala Georgea Pella za zlostavlja­nje maloljetni­ka, a australski Vrhovni sud ga je oslobodio. Vatikanska istraga o pronevjera­ma traje već dulje, ima i uhićenih, a papa Franjo je ne samo prihvatio nametnutu mu ostavku već je i Becciua izbacio iz kardinalsk­og zbora oduzevši mu sva kardinalsk­a prava.

Novac je uzela da bi kao diplomatki­nja pomogla spriječiti teroristič­ke napade na crkve, a potrošila ga je na svoj luksuz

 ??  ?? ANGELO BECCIU Pročelniku Kongregaci­je za kauze svetaca papa Franjo oduzeo je sva kardinalsk­a prava
ANGELO BECCIU Pročelniku Kongregaci­je za kauze svetaca papa Franjo oduzeo je sva kardinalsk­a prava
 ??  ?? CECILIA MAROGNA (39) Odbacuje nagađanja da je bila Becciuova ljubavnica
CECILIA MAROGNA (39) Odbacuje nagađanja da je bila Becciuova ljubavnica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia