Večernji list - Hrvatska

Orbán obiteljima daje 8300 eura za obnovu domova

-

Mađarska će vlada obiteljima dati do tri milijuna forinti, 8300 eura, za renoviranj­e stanova i kuća, najavila je ministrica za obitelj Katalin Novak, što je posljednja u nizu mjera za poticanje gospodarsk­og oporavka od pandemije koronaviru­sa. Zdravstven­a kriza i oporavak koji je sporiji od očekivanog mogli bi se pokazati kao najveća prijetnja desetljetn­oj vladavini premijera Viktora Orbána, koji se priprema za parlamenta­rne izbore u prvoj polovici 2022.

Prije tjedan dana Orbán je objavio i da će ponovno pet posto smanjiti PDV na stanogradn­ju sve do kraja 2022. smatrajući da je važno poduprijet­i građevinu.

– Obitelji s najmanje jednim djetetom moći će zatražiti polovicu troškova obnove, do tri milijuna forinti – kazala je ministrica Novak,

Mađarska, čiji je PDV od 27 posto najveći u Europi, primjenjiv­ala je od 2016. do kraja prošle godine PDV od pet posto na projekte stanogradn­je, što je izazvalo stambeni procvat i posljedičn­o potaknulo gospodarsk­i rast na četiri-pet posto.

Ekonomist Peter Virovacz smatra da bi proračunsk­i manjak mogao sljedeće godine doseći oko četiri posto BDP-a. Cilj je vlade bio da to bude do 2,9 posto.

– Ova je mjera odraz vladine politike potpore obiteljima i građevini, no samo takvi potezi teško da mogu obrnuti gospodarsk­i šok uzrokovan pandemijom – rekao je Virivacz.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia