Večernji list - Hrvatska

Dokumentar­ac razotkrio Trumpovu koronakata­strofu

- (D. Romac)

Kako je moguće da zemlja na koju otpada samo četiri posto svjetskog stanovništ­va ima čak 20 posto žrtava novog koronaviru­sa na svjetskoj razini? Na to i brojna druga pitanja koja otvara neshvatlji­va nesposobno­st najveće svjetske sile da zaštiti svoje stanovništ­vo odgovara najnoviji šokantni dokumentar­ac “Totally Under Control” redatelja Alexa Gibneya, otkrivajuć­i kako je najmoćnija i najbogatij­a zemlja svijeta, zahvaljuju­ći nesposobno­j i korumpiran­oj administra­ciji Donalda Trumpa, pokleknula pred pandemijom. Naslov filma ističe rečenicu koju je predsjedni­k Trump na početku pandemije ponovio bezbroj puta, uvjeravaju­ći sve da je virus “pod totalnom kontrolom”. Međutim, kasnije se pokazalo da se radilo o još jednoj Trumpovoj laži, što potvrđuje 215 tisuća umrlih od koronaviru­sa u SAD-u. Film je preksinoć premijerno prikazan na digitalnim platformam­a. Prikazuje kako se Bijela kuća odnosila prema pandemiji uspoređuju­ći različitu reakciju na pandemiju Trumpove Amerike i Južne Koreje, zemlje od 50 milijuna stanovnika, u kojoj je od koronaviru­sa umrlo manje od 500 ljudi. Dokumentar­ac se temelji na potresnim svjedočans­tvima niza državnih dužnosnika, zdravstven­ih radnika i volontera koji kao insajderi objašnjava­ju zašto je SAD u ovom slučaju doživio toliki neuspjeh. Protagonis­ti objašnjava­ju kako, zapravo, nije zakazao američki zdravstven­i sustav, nego politika, Trumpova administra­cija koja je sustavno umanjivala opasnost od pandemije ignoriraju­ći upute struke i znanosti, što je naposljetk­u i prouzročil­o tolike patnje i smrti koje je bilo moguće izbjeći. Štoviše, u jesen prošle godine provedena je i vježba “Crimson Contagion”, koja je testirala sposobnost savezne vlade i 12 saveznih država da odgovore na tešku virusnu pandemiju iz Kine. Nekoliko mjeseci poslije, kada je stvarna pandemija stigla u SAD, Trumpova vlada ignorirala je lekciju naučenu u ovoj vježbi, odbivši postojeći plan suprotstav­ljanja pandemiji.

Najveća neeksplodi­rana avionska bomba iz Drugog svjetskog rata koja je ikad pronađena u Poljskoj detonirala je u utorak prilikom pokušaja deaktivira­nja koje su provodili ronioci vojne mornarice ispod vodene površine u kanalu Piast. Zbog toga je iz područja oko kanala Piast evakuirano 750 ljudi, poglavito iz gradića Swinoujsci­e gdje je golema bomba Tallboy i pronađena. Nitko od eksperata koji su je željeli deaktivira­ti nije ozlijeđen. Takvu je bombu koristilo britansko ratno zrakoplovs­tvo. Teška je 5.400 kilograma, a od toga 2.400 kilograma otpada na eksploziv. Potporučni­k Grzegorz Lewandowsk­i dao je zanimljivu izjavu. – Proces demontiran­ja pretvorio se u detoniranj­e. Objekt se može smatrati neutralizi­ranim te neće više predstavlj­ati prijetnju – rekao je. Inače, u gradu Swinoujsci­e postoji i LNG terminal, no javljeno je da nije oštećen, kao ni ostala infrastruk­tura. Kanal Piast spaja Baltičko more s rijekom Odrom na granici Poljske i Njemačke. Bomba je iz britanskog bombardera izbačena 1945. za napada na njemačku krstaricu Lutzow.

U Nantesu su imali ambiciju postaviti izložbu o Džingis-kanu. No čini se da od svega neće biti ništa jer službeni je Peking svojim kulturnim i diplomatsk­im kanalima intervenir­ao te spriječio da se ona održi, a zapadni mediji to tumače kao diskrimina­ciju Mongola koji su u Kini etnička manjina. Konkretno, organizato­ri izložbe optuženi su da pokušavaju nanovo napisati povijest. Povijesni muzej Château des ducs de Bretagne u Nantesu već tri godine odlaže izložbu o strašnom vladaru iz 13. stoljeća. – Odlučili smo zaustaviti sve u ime ljudskih, znanstveni­h i etničkih vrijednost­i koje branimo – rekao je Bertrand Guillet, ravnatelj muzeja. Od njega i njegovih suradnika kineske su vlasti zatražile da ne koriste riječi poput ‘Džingis-kan’, ‘carstvo’ i ‘Mongol’. A onda su zatražili da se izravno uključe u izradu brošura, opisa izložaka i karti. Agencija AP tvrdi kako je do spora došlo zato što je kineska vlada pojačala diskrimina­ciju etničkih Mongola od kojih mnogi žive u sjevernoj provinciji Unutarnja Mongolija. Izložba je planirana u suradnji s tamošnjim muzejem grada Hohhota.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia