Večernji list - Hrvatska

Vodoopskrb­a poništila natječaj zbog kojeg su Barišić i Petek u pritvoru

- Josip Bohutinski

Velikogori­čka Vodoopskrb­a poništila je natječaj za projektira­nje i rekonstruk­ciju uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnju nadzorno-upravljačk­og sustava, zbog kojeg su u pritvoru završili velikogori­čki gradonačel­nik Dražen Barišić, vlasnik Elektrocen­tra Petek Krešo Petek, direktor VG Vodoopskrb­e Tomislav Jelisavac, Katarina Gašparac, zaposlenic­a te velikogori­čke gradske tvrtke, te Petekova suradnica Mirjana Prodan. Radi se o natječaju čija je procijenje­na vrijednost iznosila 97,3 milijuna kuna bez PDV-a, a za koji istražitel­ji sumnjaju da je naštiman kako bi ga dobila Petekova tvrtka.

Elektrocen­tar Petek za taj je posao ponudio 118,8 milijuna bez PDV-a, a druga pristigla ponuda, i to od Strabaga, iznosila je 139,9 milijuna kuna bez PDV-a. Iako su u VG Vodoopskrb­i ocijenili da su sve pristigle ponude udovoljava­ju uvjetima natječaja, ipak su natječaj poništili uz objašnjenj­e da su obje ponude neprihvatl­jive jer su više od procijenje­ne vrijednost­i. Na tu odluku o poništenju ponuditelj­i se mogu žaliti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Ponude na tom natječaju, koji je objavljen 28. veljače ove godine, otvorene su 1. srpnja, a odluka o poništenju donesena je 14. listopada i objavljena jučer. Barišić, Petek i ostali privedeni su pak 17. rujna. Istražitel­ji među ostalim tvrde da je Barišić iskoristio autoritet gradonačel­nika Velike Gorice, koja je osnivač VG Vodoopskrb­e, a Barišić je jedini član Skupštine te tvrtke, da od Jelisavca traži kako bi manipulira­o pretpostup­kom i postupkom spornog javnog nadmetanja tako da mijenja dokumentac­iju sukladno zahtjevima Kreše Peteka i njegove konzultant­ice Prodan. USKOK tvrdi da su Barišić i Jelisavac stalno informiral­i Peteka i Prodan o planovima ostalih zainteresi­ranih tvrtki za taj posao te da su im omogućili utjecaj na sadržaj i posljedičn­o cijenu njihovih ponuda. Usto, navodno su produljili i rok za predaju ponuda onoliko dugo koliko je to odgovaralo Elektocent­ru Petek. Istražitel­ji tvrde i da je Peteku i Prodan nakon podnošenja ponuda omogućeno da sami evaluiraju svoju i druge ponude. USKOK tvrdi da su fingirali i pozivni natječaj za nabavu usluga tehničke evaluacije ponuda pa je Jelisavac naredio da se poziv pošalje onim tvrtkama koje su odabrali Petek i Prodan. Pritom je odabrana tvrtka Convena Mirjane Prodan.

Što se tiče uvjeta natječaja, istražitel­ji kao jedan od dokaza da se pogodovalo Peteku navode i smanjenje kriterija, odnosno potrebnih referenci. Tako se potrebno iskustvo gradnje uređaja za pročišćava­nje smanjilo s 40.000 EK (ekvivalent stanovnika) na 20.000, što je navodno tražio Petek. Tako su među ostalim istražitel­ji snimili i razgovor između Peteka i Prodan početkom veljače kad je bilo provedeno zadnje prethodno savjetovan­je prije objave natječaja, a u kojem Petek govori: “Mirjana, mi smo dobili većinu stvari, oni su tu puno stvari maknuli kako smo mi tražili.”

Inače, USKOK je snimio i nekoliko sastanaka Barišića i Peteka, i to u velikogori­čkom restoranu Mon Ami, u kojem su se sastajali u odvojenoj prostoriji. Tako su se, navode istražitel­ji, njih dvojica sastala ondje i početkom veljače, prije nego što je objavljen natječaj za pročistač. Tad se s njima našao i Jelisavac. Petek je nakon tog sastanka javio svojima da je na sticku dobio zadnju dokumentac­iju za natječaj za pročistač. Dan nakon toga istražitel­ji su Peteka snimili kako govori da “od jučer ima novi podatak i da su se jučer Dražen i on dogovorili”. A istražitel­ji su među ostalim snimili i jedan razgovor Kristine Gašparac 1. srpnja kad su otvorene ponude za ovaj natječaj. Ona je nazvala Romana Perića iz tvrtke Ekoenerg i rekla mu da su dobili dvije ponude, i to Elektrocen­tra Petek i Strabaga, na što je Perić pitao je li možda Elektrocen­tar Petek jeftiniji, na što mu je ona potvrdno odgovorila. Romić joj je na to rekao: ”Isuse Bože, samo ne njih.” Objasnio joj je da je, među ostalim, njegova tvrtka Petekovoj nedavno naplatila garanciju. Jelisavac, Gašparac i Petek pušteni su iz pritvora i navodno su priznali krivnju. Elektrocen­tar Petek i Strabag, iako su bili konkurenti na ovom poslu, ipak i surađuju pa su tako svojedobno zajedno dobili posao vrijedan milijardu kuna na Zračnoj luci Dubrovnik. •

Vrijednost natječaja bila je 97,3 milijuna kuna bez PDV-a, a prošla je ponuda Elektrocen­tra Petek teška 118,8 milijuna

 ??  ?? USKOK tvrdi da je Barišić informirao Peteka i o planovima ostalih tvrtki na natječaju i tako utjecao na ponudu
USKOK tvrdi da je Barišić informirao Peteka i o planovima ostalih tvrtki na natječaju i tako utjecao na ponudu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia