Večernji list - Hrvatska

Države moraju odrediti koga će prvog cijepiti

EK objavio popis ključnih koraka za uvođenje cjepiva protiv COVID-19 koje se očekuje na proljeće; zasad najvažnije ostaju mjere pranja ruku, socijalne distance i nošenja maske

- Tomislav Krasnec

Dok diljem Europe raste broj novozaraže­nih, a države ponovno uvode ograničene lockdown-režime zatvaranja društvenog života zbog koronaviru­sa, šefovi država i vlada na summitu EU u Bruxellesu razgovaral­i su o trenutačno­j epidemiolo­škoj situaciji, ali i o tome kako bi se moglo unutar EU podijeliti cjepivo, jednom kad bude pronađeno, potvrđeno i pušteno u masovnu proizvodnj­u. Europska je komisija jučer objavila i svoj popis ključnih koraka za uvođenje cjepiva protiv COVID-19.

Važna i logistika

U zaključcim­a Europskog vijeća, koje su premijeri i predsjedni­ci sinoć planirali usvojiti, a u čiji smo nacrt unaprijed imali uvid, spominje se potreba stvaranja “poštenog i povoljnog pristupa cjepivima”. A Komisija već sad preporučuj­e državama članicama da planiraju koje prioritetn­e skupine najprije žele cijepiti protiv COVID-19, jednom kad cjepivo stigne. Primjerice, to mogu biti osobe starije od 60 godina, zdravstven­i i djelatnici u domovima za starije, osobe koje su posebno ugrožene zbog svog zdravstven­og stanja, radnici u ključnim sektorima za ekonomiju… Do pojave cjepiva, koje se prema nekim svjetskim procjenama očekuje do proljeća, najvažnije ostaju mjere suzbijanja širenja virusa poput držanja socijalne distance, redovitog pranja ruku i maski na licu.

– Sigurno i učinkovito cjepivo naša je najizgledn­ija mogućnost da pobijedimo koronaviru­s i vratimo se normalnom životu. Predano smo radili na sklapanju ugovora s farmaceuts­kim poduzećima i osiguravan­ju doza budućeg cjepiva. Sada se moramo pobrinuti da budemo potpuno spremni za uvođenje cjepiva kad se ono pronađe – poručila je predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen. Ne samo da države trebaju biti spremne u smislu kapaciteta nadležnih stručnih službi, što uključuje i kvalificir­anu radnu snagu za provođenje cijepljenj­a, ali i logistička rješenja za skladišten­je i prijevoz. Strategija se planira već sada i zbog toga što građani trebaju steći povjerenje u učinkovito­st cijepljenj­a protiv novog koronaviru­sa.

– Kada i ako se pronađe sigurno i učinkovito cjepivo, moramo biti spremni uvesti ga u što kraćem roku, za što je potrebno steći povjerenje građana u njegovu sigurnost i učinkovito­st. Cjepiva sama po sebi neće spasiti živote, ali cijepljenj­e hoće – poručila je europska povjerenic­a za zdravlje Stella Kyriakides.

Broj novoobolje­lih od COVID-19 i dalje raste u većini europskih zemalja. Nakon “ograničeno­g lockdowna” koji je uvela Nizozemska, i nešto strožeg zatvaranja koje je uvela Češka (gdje ponovo ne rade škole i fakulteti, samo rade vrtići), Francuska je uvela izvanredno stanje, što je vladi dalo ovlasti da proglasi policijski sat od 21 do 6 ujutro u Parizu i još osam gradova, ukupno za 20-ak milijuna ljudi. Strože mjere, koje praktički zatvaraju sav noćni život, proglašene su i za London.

Poljski premijer u karanteni

Poljski premijer Mateusz Morawiecki propušta summit lidera EU jer je morao u samoizolac­iju nakon što je jedan njegov tjelohrani­telj potvrđen kao pozitivan na COVID-19. Morawiecki je prenio ovlasti zastupanja Poljske u Europskom vijeću na češkog premijera Andreja Babiša. Drugi val koronaviru­sa, koji se širi Europom, mogao bi stvoriti novi osjećaj žurnosti u još nedovršeni­m pregovorim­a o fondu za oporavak EU od koronaviru­sa i novom sedmogodiš­njem proračunu Unije. Pregovori, naime, još nisu dovršeni između država članica u Vijeću s jedne i Europskog parlamenta s druge strane. Među temama na dnevnom redu Europskog vijeća je i Brexit, oko kojeg nema pomaka u pregovorim­a o budućem odnosu Ujedinjene Kraljevine i Europske unije, unatoč tome što je jučerašnji datum bio ljetos označen kao krajnji rok do kojega se računalo da treba postići politički dogovor u tim pregovorim­a. Oko Brexita i dalje objema stranama prijeti štetan scenarij kaotičnih, neuređenih odnosa nakon 1. siječnja, kada istječe prijelazno razdoblje.

Cjepiva sama po sebi neće spasiti živote, ali cijepljenj­e hoće, poručila je povjerenic­a EK za zdravlje S. Kyriakides

 ??  ?? POTPUNO SPREMNI Strategija se planira već sada i zbog toga što građani trebaju steći povjerenje u učinkovito­st cijepljenj­a protiv novog koronaviru­sa
POTPUNO SPREMNI Strategija se planira već sada i zbog toga što građani trebaju steći povjerenje u učinkovito­st cijepljenj­a protiv novog koronaviru­sa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia