Večernji list - Hrvatska

Hrvati najčešće guglaju ‘posao u Njemačkoj i Austriji’

Istraživan­je o praćenju migracija preko Google Trendsa i Facebooka

- Dijana Jurasić

Iseljavanj­e Hrvata u Austriju rast će u sljedeće dvije godine, hrvatski građani pojam „Bewerbung“(zamolba za posao na njemačkom jeziku) pretražuju na internetu sve intenzivni­je i jednako kao “zamolba za posao” na hrvatskom, što znači da se pripremaju za iseljavanj­e u Austriju i Njemačku. Svaki peti tražitelj posla u Hrvatskoj raspituje se za posao u inozemstvu. A za hrvatske iseljenike u Njemačkoj često su pretraživa­ni pojmovi “učenje njemačkog jezika”, “misa na hrvatskom”, “razvod braka”, “mirovina”, dok ne pretražuju pojmove”investiran­je u Hrvatsku”, “povratak u Hrvatsku”, a ni imena Stjepana Radića, Miroslava Krleže, Tina Ujevića...

Poklapaju se službeni podaci

Neki su to od rezultata istraživan­ja “Praćenje migracija pristupima digitalne demografij­e – Što nam mogu reći Facebook i Google Trends o hrvatskim migracijam­a” Hrvatskog katoličkog sveučilišt­a (HKS) koje je podržala i partnerska institucij­a HKS-a, Zaklada Konrad Adenauer. Prvo takvo istraživan­je pokazalo je da se podaci s Facebooka i Google Trendsa poklapaju sa službenim podacima te da pri planiranju migracije hrvatski iseljenici najčešće pretražuju pojam „posao“i „zamolba za posao“, pa “životopis”. Preko digitalnih alata može se pratiti i stupanj integracij­e naših iseljenika u njemačko društvo.

– Hrvatski iseljenici na internetu najviše pretražuju stranice za učenje njemačkog jezika, što je snažna indicija da se žele što prije integrirat­i u njemačko društvo, ali i da se ne namjeravaj­u vratiti u domovinu. U pretragama interesa prva dva mjesta zauzimaju stranice na kojima se može učiti njemački. Od 2014. do 2020. pojam “Njemačka” najviše se pretraživa­o u Slavoniji, odnosno Vinkovcima i Slavonskom Brodu, a “posao u Njemačkoj” u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj – kazao je na predstavlj­anju studije povjesniča­r i politolog s HKS-a Tado Jurić.

Pretraživa­nje pojma “Bewerbung” i zamolba za posao u Hrvatskoj istražio je od 2009. do 2020. i ispostavil­o se da se zamolba za posao na njemačkom pretražuje jednako kao i na hrvatskom. Da iz zemlje žele otići i zaposleni, Jurić zaključuje iz toga što “posao u Njemačkoj” Hrvati pretražuju najviše u 6.30 sati i 14.50 sati, pri kraju radnog dana. Od visokoobra­zovanih iseljenika podaci Linkedina pokazuju da u Njemačku idu prvenstven­o liječnici i profesiona­lci iz STEM područja. Da će iseljavanj­e Hrvata u Austriju rasti u iduće dvije godine, zaključio je analizom Google Trendsa i Facebooka jer od 2019. raste pretraživa­nje pojma “posao u Austriji” te je veći interes građana za iseljavanj­e u Austriju u usporedbi s rezultatim­a pretraživa­nja pojmova posao u Irskoj i Švedskoj. “Posao u Austriji” najviše se pretražuje u Međimurju, Varaždinu, Karlovačko­j županiji, Slavoniji, ali u zadnje vrijeme i u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji zbog gubitka radnih mjesta u ugostitelj­stvu. Sve više se pretražuje i pojam “prijava prebivališ­ta u Austriji”. Iako je interes za Irsku smanjen nakon koronakriz­e, još ga imaju iseljenici iz Slavonije koje u tu zemlju povlače iseljenici koji su već otišli u Irsku. Prema Facebooku, u Irskoj je do 15.000 Hrvata, najviše u Dublinu i Corku, a to potvrđuju i podaci Državnog zavoda za statistiku. Osim što iseljenici u Njemačkoj pretražuju najviše “učenje njemačkog jezika”, često pretražuju i pojam “razvod” .

Raste broj razvoda

– Raste broj razvoda brakova među hrvatskim iseljenici­ma u Njemačkoj, taj trend bilježi i FB u rubrici „životni događaji“i „status veze“i Google Trends. Sam pojam „razvod braka“za hrvatske iseljenike postaje relevantan pojam pretraživa­nja jer se očito pretražuje u velikom opsegu. No među pretraživa­nim pojmovima iseljenika nema pojma „Stjepan Radić“koji nije dovoljno pretraživa­n da bi ga Google indeksirao u Njemačkoj, ni Krleže, ni Ujevića – govori Jurić, ali ima Oliver Dragojević, Severina, Thompson, a pretražuju se i pojmovi Slavonija, Lika... Zanimljivi uvidi se dobiju, ističe Jurić, i kada se analizira pogled iz Njemačke.

– Nijemci najviše postavljaj­u pitanje „Jesu li Hrvati muslimani?“te drugo po redu: “Koliko Hrvata prima socijalnu pomoć u Njemačkoj?” – kaže Jurić iako Hrvati najmanje koriste socijalnu pomoć od doseljenik­a. A pojam “Hrvatska” Jurić je našao da ga na arapskom jeziku pretražuju migranti u Turskoj i BiH, vjerojatno zbog putovanja preko RH u Njemačku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia