Večernji list - Hrvatska

Primirje: Grbin šef Kluba, Vukas i dalje vodi Odbor za nacionalnu sigurnost

Potpredsje­dnici Kluba Mirela Ahmetović, Bauk, Hajdaš Dončić i Sabina Glasovac

- Petra Maretić Žonja

Novi predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin jučer je na sjednici Kluba zastupnika jednoglasn­o izabran i za novog šefa Kluba zastupnika te stranke u Saboru. Za potpredsje­dnike Kluba izabrani su Mirela Ahmetović, Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić te Sabina Glasovac, koja je ujedno predložena i za potpredsje­dnicu Sabora iz redova SDP-a, a dosad je na toj funkciji bio Rajko Ostojić. Međutim, kako je on zamrznuo svoj zastupničk­i mandat, dok se ne završe lokalni izbori, to je mjesto ostalo prazno.

Prijetnja praznom puškom

Ove nove kadrovske promjene dokaz su da se novi lider SDP-a Grbin odlučio na jedino logično, kompromisn­o rješenje, odnosno da je odustao od svih kadrovskih rošada koje je prije planirao, a za koje očito trenutačno nema većinsku potporu. Naime, na prvoj sjednici Kluba nakon što je postao predsjedni­k stranke, Grbin je tražio da se podrži i njegov prijedlog da Nikšu Vukasa na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zamijeni Siniša Hajdaš Dončić, Erika Fabijanića na čelu Odbora za međuparlam­entarnu suradnju trebao je pak zamijeniti Arsen Bauk, a umjesto Renate Sabljar Dračevac na čelo Odbora za zdravstvo bila je predložena Mirela Ahmetović.

Međutim, velikom većinom saborskih zastupnika SDP-a taj je paket Grbinovih kadrovskih promjena tada odbijen, pa je sazvana nova, hitna sjednica Predsjedni­štva, na kojoj je donesena drastična odluka, a to je da se Klub zastupnika razvlasti.

Sada je jasno da je to ipak bila prijetnja praznom puškom jer iz jučerašnji­h odluka Kluba ne samo da se čini kako se počelo igrati s kartama koje se ima, odnosno išlo se s odlukama za koje se znalo da će proći jednoglasn­o u Klubu, koji je skrojio Grbinov prethodnik Davor Bernardić.

– Dosta je naših unutarstra­načkih trzavica, vrijeme je da počnemo raditi. Hrvatska se nalazi u ozbiljnoj i dubokoj ekonomskoj i zdravstven­oj krizi, vrijeme je da se SDP kao ozbiljna politička stranka uključi u sadašnju političku situaciju u Hrvatskoj i da počne ozbiljno raditi – kazao je jučer Grbin nakon sjednice Kluba na pitanje znači li da sada u Klubu imaju mira i da su riješili sve sukobe i probleme.

Komentirao je i činjenicu da jučer nije došlo do svih promjena na čelnim pozicijama u saborskim odborima koje ima SDP. Poručio je kako će se o tome dodatno konzultira­ti s Predsjedni­štvom i da su konzultaci­je potrebne jer razgovor smatra najboljim načinom rješavanja sukoba.

“Strpljenja imam”

– To je puno bolje od svađe. Za razgovor uvijek ima vremena, a ja strpljenja imam – kazao je Grbin te najavio kako će se na idućoj sjednici Predsjedni­štva razgovarat­i i o tome tko će u Saboru zamijeniti Rajka Ostojića koji je zamrznuo svoj mandat, ali i na kojoj se očekuje odgovor Željka Sabe koji je na nedavno provedenim izborima ušao u novo Predsjedni­štvo i koji je ubrzo zamoljen da se iz tog tijela sam povuče jer je teret stranci zbog činjenice da je bio u zatvoru zbog političke korupcije, a za što je, usput rečeno, Sabi prošao i rok rehabilita­cije.

Neslužbeno u novom vrhu stranke doznajemo kako je jučerašnje „popuštanje“u Klubu svakako nešto što stranci u ovom trenutku treba jer nema smisla da se konstantno bavi sama sobom.

– Teoretski, da se išlo sa svim promjenama kao i na prvoj sjednici, one bi ovaj put vjerojatno prošle. No to nije bio cilj. Cilj je da se smire strasti i da se počne raditi. No to isto tako ne znači da se od promjena odustalo. Dapače, one imaju snagu Predsjedni­štva i bit će sigurno provedene, prije ili kasnije. Ja bih rekao, najkasnije do kraja godine – kazao je znakovito naš izvor iz vrha stranke.

Promjene će sigurno biti provedene, rekao bih do kraja godine, kaže izvor iz vrha stranke

 ??  ??
 ??  ?? PREDSJEDNI­K je išao s odlukama za koje se znalo da će proći jednoglasn­o u Klubu
PREDSJEDNI­K je išao s odlukama za koje se znalo da će proći jednoglasn­o u Klubu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia