Večernji list - Hrvatska

Miletić: Država izrabljiva­čki otima resurse gradovima

-

Predsjedni­k IDS-a Boris Miletić, zajedno s istarskim gradonačel­nicima iz redova te stranke, pozvao je u četvrtak državne vlasti da preispitaj­u odnos prema gradovima i općinama, a prije svega prema državnoj imovini. Miletić je sazvao konferenci­ju za novinare nakon što je država zatražila natrag zemljište za koje je gradovima i općinama davno dala suglasnost da budu pravni sljednici imovine koja je bila upisana kao društveno vlasništvo.

– U ovom slučaju radi se o tipično hrvatskoj pravnoj zavrzlami koja traje već desetljeći­ma, a čije posljedice mogu biti katastrofa­lne za ljude u Istri – rekao je Miletić te ustvrdio da je država, nakon tri desetljeća i brojnih izgubljeni­h sporova, sada našla vrlo domišljat način da se domogne šumskih i poljoprivr­ednih zemljišta na istarskom poluotoku.

– Da apsurd bude veći, a nepravda gora, država od gradova i općina traži i sve prihode ostvarene od raspolagan­ja tom imovinom – rekao je i dodao da je u veljači 2020. Visoki trgovački sud potvrdio presudu Trgovačkog suda u Pazinu kojom je Republika Hrvatska postala vlasnik svih neizgrađen­ih nekretnina koje su bile u vlasništvu Grada Vodnjana. Napomenuo je da sud u obrazložen­ju presude ističe kako je važno samo je li neko zemljište u trenutku stupanja na snagu Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu bilo izgrađeno ili neizgrađen­o. Drugim riječima, kazao je, svaka parcela na kojoj nije sagrađen objekt vlasništvo je države, a ako je ta ista parcela u prošlosti prodana na javnom natječaju, onda su gradovi i općine u obvezi taj novac uplatiti državi.

– Da budemo posve jasni, ovdje se ne radi o tome da je država odlučila drugačije tumačiti zakon, već o čistoj otimačini resursa općina i gradova. Poznato je da svaka “nazovirefo­rma” koju provodi država pada na teret gradova i općina. Sada je taj izrabljiva­čki odnos zahvatio i zemljišta koja su već desetljeći­ma u vlasništvu gradova i općina – ustvrdio je Miletić.

 ??  ?? ŠEF IDS-a upozorava na katastrofa­lne posljedice državnih poteza za ljude u Istri
ŠEF IDS-a upozorava na katastrofa­lne posljedice državnih poteza za ljude u Istri

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia