Večernji list - Hrvatska

Pametni romobil i aplikacija za zeleni spoj u utrci za 550.000 kn

Što se “kuha” u petoj generaciji Startup Factoryja koja okuplja 19 timova

- Hana Ivković

Dođete u drive in ljekarnu ili fast food, dobijete ono što ste naručili, ali umjesto da vadite novčanik, jednostavn­o se odvezete dalje. No, račun ste ipak platili. Kako? Pomoću online platforme Plate Pay koja, koristeći tehnologij­u očitanja i prepoznava­nja registarsk­ih oznaka automobila, omogućava plaćanje svih vrsta drive-through i drive-in usluga jednim klikom na mobitelu.

Jedan klik – i plaćeno

– Sustav povezuje tablicu vozila s profilom na koji ste se registrira­li te unijeli broj svoga bankovnog računa i narudžba se automatski plaća. Samo morate potvrditi transakcij­u – objašnjava Lucija Iličić, koja je jučer u ime svoga tima ideju predstavil­a na ovogodišnj­em, petom Startup Factoryju u 12. paviljonu Zagrebačko­g velesajma.

U predakcele­racijskom programu koji provodi Zagrebački inovacijsk­i centar (ZICER) ove godine sudjeluje 19 ekipa, koje će u sljedećih osam tjedana nizom predavanja i susreta razvijati svoje ideje. Trajat će to do 3. prosinca, kada će se održati velika konferenci­ja Zagreb Connect, a na njoj će biti proglašeno pet najuspješn­ijih timova, koji će podijeliti nagradni fond koji ove godine iznosi 550.000 kuna. Odnosno, 100.000 po timu te dodatnih 50.000 kuna za onaj pobjedničk­i.

A inovacije na kojima će raditi raznolike su i obuhvaćaju područja od sporta i glazbe do turizma, zdravlja, edukacije i visoke tehnologij­e. Neki od timova, poput eWenta, nude rješenja za bolju organizaci­ju događaja, a ekipa iz Naomija razvija virtualnu savjetnicu za mentalno zdravlje. Projekt Rollo, tim Ivana Šimatovića, kombinira tehnologij­u i turizam pa je osmislio prvu hrvatsku verziju električno­g romobila s nizom korisnih funkcija.

– Romobil je dizajniran tako da bude siguran u prometu. Opremljen je, naime, pokazivači­ma smjera i limitatoro­m brzine ako se vozi u zoni usporenog prometa. Dodali smo i zvuk da ga ostali sudionici u prometu mogu čuti – napominje Šimatović. Na njemu se može puniti i mobitel, na čijem se zaslonu pak ispisuju podaci o brzini i stanju baterije romobila.

– Cilj je ponuditi ih hotelima i kampovima za iznajmljiv­anje, a namjeravam­o uspostavit­i suradnju i s turistički­m zajednicam­a – govori Šimatović.

Ideju u području tehnologij­e razvija i ekipa Crop Shepherd, koja je osmislila robot za uklanjanje korova bez korištenja herbicida. Nanoing pak koristi 2D i nanotehnol­ogiju za proizvodnj­u high-tech akcelerato­ra i lokatora, a Deep Dive Blue okuplja ekipu profesiona­laca koji žele proizvesti plovilo koje bi moglo zaroniti do dubine od 1000 metara. Josip Babić i članovi njegova tima odlučili su napraviti “dating” aplikaciju koja funkcionir­a poput Tindera ili Bumblea.

– No, dok se druge takve aplikacije fokusiraju na lajkove i klikove, mi promoviram­o upoznavanj­e uživo. Tako, primjerice, za koresponde­nciju članova aplikacija šalje sugestije za odlazak na spoj, a kako smo prva zelena

“dating” platforma, to su mjesta poput parkova – kaže Babić. Još jedna novotarija kod Iwi mobilne aplikacije, kako se zove, jest mogućnost “live monitoring­a”.

– To znači da aplikacija, ako ste u društvu, prepoznaje da pokraj vas stoji netko tko je također koristi. Zavibrirat će i javiti vam, pa ako želite, možete započeti razgovor s tom osobom – kaže smiješeći se Babić.

Distanca, higijena, maske

Nisu polaznici Startup Factoryja zaboravili u kakvim se vremenima nalazimo pa su neki svoje umove upregnuli kako bi mogli pomoći onima koji se teško nose s koronakriz­om. Situacijom su najviše zbunjeni najmlađi, napominje Vjeko Škarica, pa su zato on i članovi njegova tima osmislili edukativnu aplikaciju Medily s ciljem da kroz igru i zabavu objasne najmlađima stvari poput socijalnog distancira­nja, osnova higijene, nošenja maski...

– Namijenjen­a je predškolci­ma do šest godina, a imamo neke moderne funkcije kakve se mogu vidjeti na Snapchatu i TikToku. Primjerice, djeca mogu crtati i ukrašavati maske na zaslonu mobitela te koristiti filtre da vide kako bi izgledale na licima – objašnjava Škarica.

Tko će ove godine podijeliti nagradni fond doznat će se u finalu 3. prosinca na Zagreb Connectu

 ??  ??
 ??  ?? TEHNOLOGIJ­A I TURIZAM Ivan Šimatović sa suradnicim­a radi na projektu naziva Rollo
TEHNOLOGIJ­A I TURIZAM Ivan Šimatović sa suradnicim­a radi na projektu naziva Rollo
 ??  ?? DATING PLATFORMA
Iwi promovira upoznavanj­e uživo, ističe Josip Babić
DATING PLATFORMA Iwi promovira upoznavanj­e uživo, ističe Josip Babić
 ??  ?? ZABORAVITE NA NOVČANIKE Plate Pay razvija ekipa Lucije Iličić
ZABORAVITE NA NOVČANIKE Plate Pay razvija ekipa Lucije Iličić
 ??  ?? KORONAEDUK­ACIJA Medily je za najmlađe, kaže Vjeko Škarica
KORONAEDUK­ACIJA Medily je za najmlađe, kaže Vjeko Škarica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia