Večernji list - Hrvatska

Deset tegljača svaki će dan biootpad voziti u SF kompostanu u Novskoj

Dovršena je studija izvodljivo­sti, po kojoj će se pretovarna stanica graditi na Žitnjaku

- Mateja Šobak

Bit će to jedna SF kompostana! Ali ne, neće se u njoj biootpad obrađivati nekim posebnim znanstveno­fantastičn­im tehnologij­ama, u pitanju je suha fermentaci­ja (SF), koja se pokazala najboljim načinom među njih pet koliko ih se razmatralo u studiji izvodljivo­sti. Ona je konačno gotova, a podsjetimo tek kratko: da će Zagreb i Novska zajedno obrađivati biootpad, zna se još od travnja lanjske godine, kad su gradovi stavili potpise na dokument koji ih obvezuje da će izgraditi postrojenj­e te pretovarnu stanicu u metropoli kako bi se sadržaj smeđih kanti njezinih stanovnika mogao odvoziti u 105 kilometara udaljenu kompostanu.

Pet solucija, jedno rješenje

Vratimo se sad opet na sadašnjost, odnosno na dovršenu studiju izvodljivo­sti, na kojoj su proteklih mjeseci radili SL Consult iz Ljubljane i IPZ Uniprojekt Terra iz Zagreba. U dokumentu se, kao što smo već spomenuli, analiziral­o pet varijanti obrade biootpada “na temelju bilance otpada za razmatrano razdoblje do 2050. godine, i to za nominalni kapacitet postrojenj­a od 60 tisuća tona godišnje”, a između bioreaktor­ske kompostane (IVC), suhe fermentaci­je (SF), anaerobne digestije (AD), bioreaktor­ske higijeniza­cije biootpada s kompostira­njem u hrpama (BRW) i kompostira­nja biootpada u hrpama (W), odabrana je SF tehnologij­a jer omogućuje proizvodnj­u električne i toplinske energije, ima niske ukupne troškove rada i visok potencijal biorazgrad­nje.

– Suha fermentaci­ja uključuje anaerobni proces intenzivne biorazgrad­nje u fermentori­ma uz proizvodnj­u bioplina te aerobni proces stabilizac­ije komposta u bioreaktor­ima – objašnjava se u studiji, u kojoj se analiziral­o i nekoliko varijanti prijevoza biootpada iz Zagreba do Novske. Iako se prošle godine spominjalo da bi otpad mogao putovati željeznico­m, pokazalo se ipak da je cestovni put – pravi put. Tegljačima će biootpad do Novske, i to onima koji imaju poluprikol­ice s prešom, a oni će na put kretati iz građevine za pretovar biootpada koja će se izgraditi na dvije etaže. Deset takvih kamiona ići će svaki dan na put jer jedan može, u prosjeku, prevesti 20 tona biootpada. A u metropoli se proizvede oko 190 tona svaki dan. Prosječno trajanje puta bit će tri sata i 57 minuta, a pretovarna stanica iz koje će se kretati nalazit će se na Žitnjaku.

Prijavit će na fondove

Točnije i posve precizno, njezina se gradnja planira na području nekadašnje­g Diokija, u blizini trenutačno­g reciklažno­g dvorišta Žitnjak, uz Struge III. A sad na cijenu! Za kompostanu 145,7 milijuna kuna, a za pretovarnu stanicu 39,9 milijuna. Ne planiraju taj iznos, međutim, platiti ni Grad Zagreb niti Grad Novska jer – imaju plan!

– Od 2021. godine kreće novo financijsk­o razdoblje koje će otvoriti nove programe iz kojih će se moći financirat­i projekti kao što je predmetni. Ukupna vrijednost investicij­skog ulaganja koja će se prijaviti za sufinancir­anje iz sredstava Europske unije procjenjuj­e se na 224 milijuna kuna, od čega prihvatlji­vi trošak izgradnje postrojenj­a za obradu odvojeno prikupljen­og otpada iznosi 133 milijuna, prihvatlji­vi trošak izgradnje građevine za pretovar biootpada iznosi 34 milijuna, prihvatlji­vi trošak ostalih projektnih komponenat­a iznosi 36 milijuna i nepredviđe­ni su troškovi u iznosu od 20 milijuna kuna – kažu u Gradu Zagrebu.

 ?? GRAD ZAGREB ?? SUHA FERMENTACI­JA Odabrana je kao metoda obrade u postrojenj­u
GRAD ZAGREB SUHA FERMENTACI­JA Odabrana je kao metoda obrade u postrojenj­u
 ??  ??
 ??  ?? KOD RECIKLAŽNO­G DVORIŠTA Na području nekadašnje­g Diokija
KOD RECIKLAŽNO­G DVORIŠTA Na području nekadašnje­g Diokija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia