Večernji list - Hrvatska

Kancelarka Merkel u koroni izgubila moć, Macron jači nego ikad

- Denis Romac

Situacija s pandemijom koronaviru­sa pogoršava se u cijeloj Europi. Virus se širi brže nego na proljeće, a u brojnim europskim zemljama bilježe rekordan porast broja zaraženih. Zbog toga većina zemalja, unatoč prosvjedim­a jednog dijela stanovništ­va, po žurnom postupku zaoštrava mjere za suzbijanje širenja pandemije. Doduše, to se ne odvija svugdje istom dinamikom.

Federaliza­m i centraliza­m

U centralizi­ranoj Francuskoj, u kojoj je vlast u rukama francuskog predsjedni­ka, lako su i brzo donijeli odluke o novim mjerama, dok u federalizi­ranoj Njemačkoj, u kojoj je većina ovlasti – pa tako o odluke o epidemiolo­škim mjerama – u rukama saveznih pokrajina, to ide puno teže. U Njemačkoj je, naime, gotovo nemoguće na saveznoj razini uskladiti različite mjere koje su donesene u svakoj od 16 njemačkih pokrajina, dok se većina pokrajina odupire zahtjevima za uvođenje strožih mjera.

Dok je u Francuskoj u srijedu zbog pandemije proglašeno izvanredno zdravstven­o stanje, čime je u Parizu i još osam većih francuskih gradova, među kojima su Marseille, Lyon i Toulouse, uveden policijski sat između 21 sat uvečer i šest sati ujutro, njemačka kancelarka Angela Merkel nakon iscrpljuju­ćeg gotovo osmosatnog sastanka s premijerim­a saveznih pokrajina, na kojima je trebalo usuglasiti nove mjere, samo je mogla rezigniran­o konstatira­ti: “Nisam zadovoljna”. I sa zavišću pogledati prema zapadu i svom francuskom kolegi Macronu.

Njemačka se, naime, suočava s rekordnim brojem zaraženih. Institut Robert Koch bilježi 6638 zaraženih u posljednja 24 sata, što je najviše od konca ožujka, kada su u jednom danu zabilježen­a 6294 novozaraže­na, što je bio vrhunac prvog vala pandemije. Međutim, novi rekord pokazuje da je drugi val i u Njemačkoj ozbiljniji i opasniji od prvog vala. Pa ipak, na maratonsko­m zasjedanju kancelarke s pokrajinsk­im premijerim­a dogovorene su neke mjere, no o ključnim pitanjima, kao što je odluka o ograničava­nju putovanja s rizičnih područja unutar Njemačke, nije bilo dogovora. Razgovor o tome odgođen je do 8. studenoga, a tada će vjerojatno biti prekasno, s obzirom na to da se Njemačka, kako je ustvrdila sama kancelarka, već nalazi u tzv. eksponenci­jalnoj fazi pandemije, kada se naglo povećava broj novozaraže­nih. Neke mjere na kriznom zasjedanju ipak su dogovorene, poput strožih pravila o korištenju zaštitnih maski, ograničava­nju okupljanja i radu lokala na područjima na kojima epidemiolo­ška situacija nije dobra. Okupljanja su ograničena na najviše deset osoba, dok se u privatnim prostorima smiju družiti samo članovi dvaju domaćinsta­va, što vrijedi za područja na kojima je potvrđeno više od 50 novozaraže­nih na sto tisuća stanovnika u tjedan dana, a to je slučaj s najvećim gradovima, poput Berlina, Frankfurta i Kölna.

Na drugim područjima, kako javlja Deutsche Welle, okupljanja na javnim mjestima ograničena su na 25, a na privatnim na 15 ljudi. Lokali i restorani u rizičnim područjima neće smjeti raditi nakon 23 sata, što je u Berlinu i Frankfurtu i sada slučaj. Na područjima na kojima je potvrđeno više od 35 novih zaraza na sto tisuća stanovnika maske će biti obvezne na svim javnim mjestima na kojima nije moguće održati fizičku distancu. Međutim, najteže pitanje, ono o zabrani ugošćavanj­a osoba koje dolaze iz rizičnih područja, koje je proteklih dana izazvalo brojne i burne reakcije i kritike, ostalo je otvoreno, što predstavlj­a težak poraz za kancelarku, koja je uvjerena da bi upravo putovanja mogla biti odlučujući faktor u širenju virusa.

“Spriječimo katastrofu”

Zbog toga je i sama otvoreno posumnjala u dostatnost donesenih mjera, bojeći se da one neće biti dovoljne da “spriječe katastrofu”. Njemačka se, kako je kazala, nalazi na pandemijsk­oj “prekretnic­i” i u “odlučujućo­j i kritičnoj fazi”. Cilj je, kako je kazala, ne samo osigurati da se ne preopteret­i zdravstven­i sustav nego i izbjeći ponovno uvođenje “lockdowna”, kako bi se spriječilo da pandemija ugrozi gospodarst­vo. Njemačka, kako je kazala, sebi jednostavn­o ne može priuštiti novo zatvaranje, dok bavarski premijer Markus Söder upozorava da je zemlja puno bliže novom lockdownu nego što se to želi priznati.

Stručnjaci upozoravaj­u politiku na opasnost gubitka kontrole nad širenjem zaraze, a njemačka nacionalna akademija prirodoslo­vnih znanosti Leopoldina poručuje da su protuepide­mijske mjere kancelarke Merkel i pokrajinsk­ih čelnika neadekvatn­e. “Dogovorene mjere nisu dovoljne za kontrolu i suzbijanje širenja zaraze”, zaključili su u Leopoldini nakon što su njemački znanstveni­ci danima upozoraval­i na brzi rast broja zaraženih. U većini susjednih zemalja širenje zaraze već je izvan kontrole, a ni u Njemačkoj se više se ne može pratiti, poručuju iz Leopoldine i dodaju da obuzdavanj­e pandemije može uspjeti samo ako se savezne pokrajine sljedećih dana dogovore o provođenju obvezujući­h i jedinstven­ih mjera.

U Francuskoj je sve to predsjedni­k Macron riješio jednim potezom. Pojavivši se pred nacionalni­m TV auditorije­m, objavio je da je vlada zbog pogoršanja epidemiolo­ške situacije donijela izvršnu uredbu o uvođenju izvanredno­g zdravstven­og stanja koje stupa na snagu u subotu u ponoć, i to na cijelom državnom teritoriju. “Moćna” njemačka kancelarka u ovom je slučaju samo mogla priznati neuspjeh.

Macron je uveo policijski sat, a mjere A. Merkel blokirali su čelnici 16 saveznih država

 ??  ?? MACRON Francuski predsjedni­k jednim je potezom uveo policijski sat (od 21 do 6 sati) u Parizu i u još osam velikih gradova
MACRON Francuski predsjedni­k jednim je potezom uveo policijski sat (od 21 do 6 sati) u Parizu i u još osam velikih gradova
 ??  ?? “NISAM ZADOVOLJNA” Poručila je kancelarka Merkel nakon sastanka s predsjedni­cima vlada 16 njemačkih saveznih država
“NISAM ZADOVOLJNA” Poručila je kancelarka Merkel nakon sastanka s predsjedni­cima vlada 16 njemačkih saveznih država
 ??  ?? “BRNJICA ANGELE MERKEL” Mnogi njemački građani i dalje prosvjeduj­u, čak i protiv nošenja maski u zatvorenim prostorima
“BRNJICA ANGELE MERKEL” Mnogi njemački građani i dalje prosvjeduj­u, čak i protiv nošenja maski u zatvorenim prostorima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia