Večernji list - Hrvatska

“Nova cenzura kritike Bidena na internetu”

- Dino Brumec

Američki predsjedni­k Donald Trump od početka svog mandata ratuje s digitalnim kompanijam­a te ih optužuje da su propagandn­i stroj Demokratsk­e stranke

Facebook i Twitter u spektakula­rnom su si stilu pucali u noge nakon što su prekjučer onemogućil­i dijeljenje članka konzervati­vnog tabloida New York Posta u kojem se piše o mogućoj korupciji demokratsk­og kandidata za predsjedni­ka Sjedinjeni­h Država Joea Bidena. Osim navale kritika s desnice da su te dvije društvene mreže opet tijekom predizborn­e kampanje stale na stranu demokrata, a protiv predsjedni­ka Donalda Trumpa, spomenuti je članak zbog poteza dviju kompanija vidio ogroman broj ljudi, a na kraju je i sam šef Twittera rekao da njegova kompanija nije dobro reagirala.

Ukrajina ponovno u žarištu

Konzervati­vne novine NY Post prekjučer su objavile članak u kojem se navodi da je sin Joea Bidena, Hunter, 2015. ugovorio sastanak predstavni­ka ukrajinske energetske kompanije Burisme (za koju je Hunter radio) sa samim Bidenom, tadašnjim potpredsje­dnikom Sjedinjeni­h Država. Manje od godinu dana kasnije, Biden je natjerao ukrajinske vlasti da smijene državnog odvjetnika koji je istraživao Burismu (službeno je objašnjenj­e zahtjeva za smjenjivan­je njegovo toleriranj­e korupcije). Dakle, članak je implicirao da postoji mogućnost da je kompanija za koju je radio Bidenov sin utjecala na Bidena da traži zaustavlja­nje istrage u Ukrajini.

Problem, prema Twitteru i

Facebooku, jest u tomu što su novine dobile informacij­u od vlasnika tvrtke koja je popravljal­a laptop Huntera Bidena. Dakle, društvene mreže tvrde da se radilo o hakiranju i dijeljenju privatnih informacij­a te su zato blokirale dijeljenje članka. Twitter nije dopustio objavu tog članka na svojoj platformi, a Facebook čak nije dopustio ni dijeljenje članka u porukama na društvenoj mreži. Jučer su zaposlenic­i u Bidenovoj kampanji priznali da je moguće da se on susreo s predstavni­kom Burisme, ali samo u “neslužbeno­m kontaktu”, a da se sigurno, rekli su, nisu susreli službeno.

Sve se to događa manje od tri tjedna prije predsjedni­čkih izbora 3. studenoga. U SAD-u već godinama traju optužbe da digitalni divovi podržavaju Demokratsk­u stranku te da su sudionik u kampanji, a nakon posljednji­h poteza te su tvrdnje dodatno pojačane. Trump je na Twitteru napisao da je “grozno što su medijske kompanije skinule članak”. Republikan­ski senator Ted Cruz napisao je: “Twitterova cenzura ove priče može se shvatiti samo kao očigledan i jasan pokušaj Twittera da utječe na skorašnje predsjedni­čke izbore”.

“Sramotna represija”

Konzervati­vni dvotjednik National Review (NR) objavio je urednički komentar naglašavaj­ući da se radi o “sramotnoj represiji”. Povukao je paralelu s New York Timesom (NYT) koji je nedavno objavio detalje o Trumpovim poreznim izdacima što je, tvrdi NR, također moralo doći iz podataka koji su ukradeni, odnosno čije je dijeljenje novinarima kršenje zakona. No, NYT zbog toga nikada nije blokiran. Mnogi su liberali također ustvrdili da je potez Twittera bio loš te da je to voda na mlin republikan­cima koji godinama tvrde da ih društvene mreže cenzuriraj­u. I Jack Dorsey, šef Twittera, rekao je da je “nedopustiv­o blokiranje članka bez pružanja konteksta” te da objašnjenj­e o razlozima onemogućav­anja dijeljenja spomenutog članka koji kompromiti­ra Bidena nije bilo dobro.

Prema istraživan­jima američkih medija, zaposlenic­i šest najvećih digitalnih kompanija u SAD-u donirali su Bidenovoj kampanji pet milijuna dolara od početka 2019., a Trumpovoj 250 tisuća, 20 puta manje.

 ??  ?? DO IZBORA OSTALO 18 DANA
DO IZBORA OSTALO 18 DANA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia