Večernji list - Hrvatska

EU uveo sankcije šefu obavještaj­ne službe i bivšem premijeru Rusije

Zbog trovanja opoziciona­ra Navaljnog, Bruxelles kažnjava Putinove suradnike

- Dino Brumec

Europska unija uvela je sankcije protiv najbližih suradnika ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina, uključujuć­i i šefa obavještaj­ne službe te bivšeg premijera, zbog trovanja opoziciona­ra Alekseja Navaljnog. Bruxelles će tako pokušati kazniti pojedince za koje vjeruje da su uključeni u “pokušaj ubojstva” kritičara moskovskog režima.

Rusija: Apsurdno!

Na listi je sankcionir­anih Aleksandar Bortnikov, šef Federalne agencije za sigurnost (FSB), nasljednic­e sovjetske tajne službe KGB-a, čija će imovina u EU biti zaplijenje­na te će se suočiti sa zabranom ulaska u zajednicu 27 država. Među sankcionir­anima također su Sergej Kirijenko, zamjenik Putinova šefa osoblja te bivši ruski premijer. Na listi su također dvojica zaposlenik­a Kremlja te dvojica zamjenika ministra obrane. EU ih optužuje za napad na Navaljnog ili za to da su za napad znali.

Kirijenko je optužen za “poticanje i davanje podrške osobama koje su bile uključene u trovanje”. Bortnikova je EU optužio za sličan krimen. Važno je naglasiti da je EU šefa FSB-a već sankcionir­ao zbog djelovanja u istočnoj Ukrajini.

“S obzirom na to da je Aleksej Navaljni bio pod prismotrom u trenutku kada je otrovan, razumno je pomisliti da je trovanje bilo moguće samo uz uključenos­t FSB-a”, piše u izjavi Unije kojom su sankcije obrazložen­e. EU također naglašava da su sankcije dio

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia